Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Párniczky Gábor 1925-1992 a Professzor, a Kutató, a Szakember „A múlt előtt emeld meg a kalapodat. A jövő előtt gyűrd fel az ingedet” angol mondás (Kozma.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Párniczky Gábor 1925-1992 a Professzor, a Kutató, a Szakember „A múlt előtt emeld meg a kalapodat. A jövő előtt gyűrd fel az ingedet” angol mondás (Kozma."— Előadás másolata:

1 Párniczky Gábor 1925-1992 a Professzor, a Kutató, a Szakember „A múlt előtt emeld meg a kalapodat. A jövő előtt gyűrd fel az ingedet” angol mondás (Kozma Ferenc)

2 ÉLETÚT

3 Iskolai tanulmányok Érseki Gimnázium, érettségi 1943 József nádor Műszaki és Gazdaságtudományi (később Agrártudományi) Egyetem,mezőgazdasági szak (1943 – 1948) Valószínűségszámítási tanulmányok az ELTE-n

4 Munkahelyek, munkaviszonyok Agrártudományi Egyetem Statisztika Tanszéke mellett működő Dunavölgyi Agrártudományos Intézet (1947-1949) Szövosz, vezető statisztikus (1949-1951) Országos Tervhivatal, vezető statisztikus (1951-1953) Közgazdaságtudományi Egyetem Statisztika Tanszék (1953 – 1990) adjunktus 1953 docens 1972 egyetemi tanár 1978

5 Tudományos fokozatok egyetemi doktori cím 1958 közgazdasági tudományok kandidátusa 1966 közgazdaságtudományok doktora 1978 Egyetemi feladatok vezető oktató tanszékvezető (1986-1990)

6 Tartós külszolgálat ENSZ szakértő Ghana (1963-1965) ENSZ Világkereskedelmi és Fejlesztési Szervezet (UNCTAD) Statisztikai Osztály vezetője (1966-1972) ENSZ statisztikai feladatok (1973-1976) ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Statisztikai Elemző Szolgálat vezetője (1982-1985)

7 Szakmai szervezetekben tagság Nemzetközi Statisztikai Intézet (ISI) Szerkesztő Bizottsági tag: Statisztikai Szemle Acta Oeconomika Magyar ENSZ Társaság Intéző Bizottságának tagja MTA Magyar Statisztikai Bizottságának tagja MST választmányának tagja

8 Kitüntetés Fényes Elek Emlékérem 1990 Hobbi Tenisz, evezés, síelés

9 PÁRNICZKY GÁBOR a PROFESSZOR Közgazdaságtudományi Egyetem Statisztika Tanszék (1953-1990)

10 Új statisztikai tárgyak kialakítása, fejlesztése Szakstatisztikák belkereskedelmi statisztika külkereskedelmi statisztika mezőgazdasági statisztika Alapstatisztika általános statisztika

11 Tankönyv 1. A korábban használt tankönyvhöz képest teljesen új tematika. Valószínűség számítási fejezetet is tartalmazott. 1960. 412 o.

12 Tankönyv 2. Jelentősen bővült a reprezentatív megfigyelés, a korrelációszámítás, idősorok elemzése. Új témakörök a becslés és hipotézisek ellenőrzése, közgazdasági és analóg demográfiai modellek, gyakorló feladatok. Theiss Ede: „végre a magyar statisztika olyasmit produkált, ami a külföldi színvonalát nagyon megközelíti.” MKT/Statisztika Szakosztály és MTA /Statisztikai Bizottság 1974.november 4-én rendezett vita Köves Pál által készített emlékeztetője. 1973.818 o.

13 Tankönyv 3. Az egyes fejezetek tartalma, sorrendje változott, új fejezet a statisztikai információrendszer. Kitekintő jelleggel további többváltozós módszerek bekerültek. Mátyás Antal: „Köves Pál – Párniczky Gábor statisztika tankönyve teljesen megfelelt a fejlett nyugati egyetemek követelményeinek.” Mátyás Antal (2001) Tények és visszaemlékezések. Aula Kiadó 2001. 61.o. 1981.750 o.

14 Oktatása Előadásai példaértékűek. Világos, jól követhető magyarázatai, színes példái, humora, kiváló orgánuma az egyetem legjobb előadói közé emelték. A Tanszék fiatal és kevésbé fiatal oktatói is látogatták előadásait.

15 Tanszékvezetői tevékenysége A Tanszék egyetemen belüli helyzetét, a tantervi súlyát stabilizálta. Kiváló vezetői adottságai, széles körű szakmai tudása, nemzetközi tapasztalatai révén ideális tanszékvezető volt. Munkatársait nagyban segítette. Jó szakmai kapcsolatot tartott a KSH-val.

16 PÁRNICZKY GÁBOR a TUDÓS

17 Matematikai-statisztika módszerek előtérbe hozása Csepinszky Andor - Párniczky Gábor: A reprezentatív megfigyelés a gazdasági statisztikában. Közg. és Jogi Könyvkiadó 1956. Trendszámítás. In Korreláció és trendszámítás. (Szerk. Theiss Ede). Közg. és Jogi Könyvkiadó 1958.

18 Kiemelt kutatási területek Árstatisztika Minőségi változások kezelése, hedonikus módszer, kísérleti számítások. Szűkebb és tágabb termékspecifikáció, összehasonlíthatóság. Reprezentatív megfigyelés Alkalmazásának szorgalmazása elsősorban a mezőgazdaságban és a kereskedelemben. Gazdasági hatékonyságának vizsgálata Összekapcsolása a teljes körű adatfelvétellel, hányados becslés. Mintavételi torzítások értelmezése, okai, ellenőrzési módszerei, csökkentési lehetőségei. Átlagos négyzetes hiba, konfidencia intervallum számítása mintavételi torzítás mellett. Automatikus osztályozás A statisztikai informatika alapjai. Az osztályozás szerepe a statisztikai információ rendszerben. Integrált statisztikai információ rendszer kialakítása. A statisztikai osztályozásnak és a nomenklatúra szerkesztésnek az információ rendszerrel való kapcsolata.

19 PÁRNICZKY GÁBOR a SZAKEMBER

20 Külszolgálat (18 év) Vezető, szakértő, tanácsadó. Különböző statisztikai feladatokkal való megbízások. (Ghanaban az ottani statisztikai hivatalban szakértő a reprezentatív adatfelvétel tervezésénél, szervezésénél, Ugandában a kampalai egyetemen a Statisztikai és Közgazdasági Intézet megszervezése. Az afrikai térségben a mezőgazdasági termelés becslési módszerei, aggregálása, a GDP-ben való szerepeltetése módszertanának kidolgozásához való hozzájárulás. A statisztikusok alapképzésének fejlesztése.)

21 Központi Statisztikai Hivataltól kapott feladatok Mintavételek tervezése. Új becslési módszerek kidolgozása, kísérleti számítások készítése. Külkereskedelem árszínvonalának vizsgálata. Átlagárindex alkalmazása.

22 PÁRNICZKY GÁBOR JELENTŐSÉGE

23 Tevékenységében a főbb eredmények szerzőtársával, Köves Pállal készített tankönyvek kiváló statisztika előadásai példaértékű tanszékvezetése a statisztika tudomány fejlődéséhez való hozzájárulás a gyakorlat számára fontossággal bíró, kutatási témák választása a tudományos eredmények gyakorlatba való átültetése a hosszú eredményes külszolgálati tevékenysége a nemzetközi tapasztalatok közvetítése tekintélyt vívott ki a magyar statisztikusoknak szakmai tanácskozásokon tanúsított kritikus, de segítőkész vitakultúrája.

24 ÉRTÉKELÉS Nagy formátumú, tudású és széles műveltségű, eredményesen dolgozó statisztikus. A tankönyvírásba is bedolgozó munkatársa, későbbi tanszékvezető, Vita László összegező értékelése : „ Párniczky Gábor minden bizonnyal a XX. század egyik legnagyobb magyar statisztikusa volt, aki mind a statisztika elméletében, mind annak egyetemi oktatásában, mind a gyakorlati statisztikai tevékenységben maradandót alkotott.”

25 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Párniczky Gábor 1925-1992 a Professzor, a Kutató, a Szakember „A múlt előtt emeld meg a kalapodat. A jövő előtt gyűrd fel az ingedet” angol mondás (Kozma."

Hasonló előadás


Google Hirdetések