Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A gyilkos galóca. A kalapja 5-15 cm átmérőjű, domború, majd ellaposodó. Színe olívás-, sárgás-, barnászöldes, de lehet fehéres is. A lemezek sűrűn és.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A gyilkos galóca. A kalapja 5-15 cm átmérőjű, domború, majd ellaposodó. Színe olívás-, sárgás-, barnászöldes, de lehet fehéres is. A lemezek sűrűn és."— Előadás másolata:

1 A gyilkos galóca

2 A kalapja 5-15 cm átmérőjű, domború, majd ellaposodó. Színe olívás-, sárgás-, barnászöldes, de lehet fehéres is. A lemezek sűrűn és szabadon állók, szélesek és fehér színűek.

3 A tönk 7-20 cm hosszú, 1-2,5 cm vastag, hengeres alakú. Fehéres illetve zöldes színű, a felülete márványozott. Lelógó, fehér gallérja és gumós tövén bő, elálló szélű, fehér bocskora van.

4 Húsa puha, vizenyős és fehér színű. Jellegzetes édeskés szagú, az íze jó, de nem ehető. Júniustól novemberig, lomberdőkben, főleg tölgyek alatt, ritkán fenyvesekben található meg.

5 Részei

6 A gomba étkezés során halálosan mérgező! A gomba elfogyasztása után 8- 24 óra múlva az amatoxin méreganyagtól csillapíthatatlan hányás kezdődik, majd átmeneti javulás után a mérgezett néhány napon belül máj- és veseelégtelenség következtében meghalhat.

7 A ritka, szintén halálosan mérgező fehér galóca nagyon hasonlít rá. Összetéveszthető az ehető erdőszéli csiperkével, fehér tarlógombával, a mérgező citromgalócával, így ezen gomba fajok szedésnél fokozottan ügyeljünk, hogy nehogy összekeverjük.

8 Gyilkos galóca

9 Vége http/nagyakos.freewb.hu


Letölteni ppt "A gyilkos galóca. A kalapja 5-15 cm átmérőjű, domború, majd ellaposodó. Színe olívás-, sárgás-, barnászöldes, de lehet fehéres is. A lemezek sűrűn és."

Hasonló előadás


Google Hirdetések