Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az elektronikus tanulmányi nyilvántartás mint minőségbiztosítási eszköz dr. Princzinger Péter ELTE Oktatási Igazgatóság 2007. január 25.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az elektronikus tanulmányi nyilvántartás mint minőségbiztosítási eszköz dr. Princzinger Péter ELTE Oktatási Igazgatóság 2007. január 25."— Előadás másolata:

1 Az elektronikus tanulmányi nyilvántartás mint minőségbiztosítási eszköz dr. Princzinger Péter ELTE Oktatási Igazgatóság 2007. január 25.

2 Az ELTE minőségfejlesztési programja  milyen legyen a minőségfejlesztési rendszer?  legyen tradícionális, építsen a hagyományokra  alkalmazkodjon a felsőoktatás sajátosságaihoz  illeszkedjen az európai modell(ek)kez  milyen NE LEGYEN a minőségfejlesztési rendszer?  az akadémiai kiválóság nem mérhető, „ne szabványosítson”!  az iparban alkalmazott minőségbiztosítás a felsőoktatásban nem alkalmazható, nem „termék”, nem „szolgáltatás”!  többletmunkával ne járjon!  költséges ne legyen, van előbbre való forrásigény is!

3 oktatás oktatásszervezés kutatás kutatásmenedzsmentvezetés gazdálkodás kommunikáció

4 oktatás oktatásszervezés kutatás kutatásmenedzsmentvezetés gazdálkodás kommunikáció

5 Az ELTE minőségfejlesztési programja  az oktatás és az oktatásszervezés területéről indulunk  a „fekete dobozba” nem nyúlunk  25 kis darabból álló „tükör”  első lépés: „szervezeti önismeret”  lényegében egy önértékelési rendszer  a tapasztalatok alapján folyamatosan korrigálható  a későbbiekben az Egyetem működésének többi területeire is kiterjeszthető

6 fázisokcélokvállalásokeredmények 2006/2007 2007/2008 reális önkép, rendszerszerű visszacsatolások formális eljárások, értékelések, publikus dokumentumok szabályzat, eljárásrendek, mérési, értékelési eredmények 2008/2009 2009/2010 a hagyományos vezetői eszköztár minőségi megújítása korrekciók, az eljárások kiterjesztése a vezetési folyamatokra újfajta vezetési szemlélet, az erőforrások hatékonyabb irányítása 2010/2011 2011/2012 teljes körű minőség- tudatos működés korrekciók, az eljárások kiterjesztése az Egyetem minden tevékenységére Az Egyetem teljes működése átlátható, érthető, a rész vevők számára elfogadható

7 A minőségfejlesztés eszközei  hat nem más, mint automatikusan keletkező információk elemzése, értékelése  hat olyan, ami amúgy is zajló folyamat saját szempontú értékelése  nyolc saját adatfelvételen alapuló klasszikus szociológiai felmérést javaslunk  három új fejlesztési program  két külső tanúsítás (ISO)  az Oktatási Igazgatóság  a pályázatkezelés rendszere

8  az elektronikus tanulmányi nyilvántartások helye a felsőoktatás „történelmében”:  1993-1995, Ftv, MAB, korlátlan számú jelentkezés  1996, normatív finanszírozás, költségtérítéses képzés  1998-2002, kreditrendszer  2001, diákhitel  2000, integráció  2002-2003, elektronikus nyilvántartások bevezetése  a felsőoktatás „átállt” a tömegképzésre  az ETR talán „másra is jó lehet”… Az ETR – a minőségfejlesztési rendszer egyik eszköze

9 Célok 27. § (1) Az Egyetemen folytatott oktatási és oktatásszervezési tevékenység folyamatainak nyomon követése céljából az ETR-ben keletkező, illetve ott tárolt adatokat folyamatosan értékelni, elemezni kell. (2) Az értékeléseket, elemzéseket úgy kell elvégezni, hogy azok alkalmasak legyenek a)az egyes oktatási, oktatásszervezési folyamatok tervezésének és végrehajtásának segítésére, b)az egyes oktatásszervezési problémák feltárásának számszerűsített adatokkal történő támogatására, c)a képzéssel kapcsolatos információk transzparenciájának támogatására, d)az egyes képzések és hallgatók összesített eredményeinek, teljesítményének értékelésére.

10 Módszer 28. § (1) Az ETR-ben tárolt adatok értékelését a Bizottság a karokkal és az Oktatási Igazgatóság Informatikai Központjával a jelen §-ban meghatározottak szerint együttműködve végzi. (2) Az Iroda folyamatosan regisztrálja az ETR adatbázisban tárolt adatokra vonatkozóan a)az Egyetem vezetői, b)a karok vezetői, c)a Hallgatói Önkormányzat, d)a külső partnerek és a nyilvánosság részéről megfogalmazott információs igényeket. (3) Az Iroda a (2) bekezdés alapján azonosított információs igényeket egyezteti az Oktatási Igazgatóság Informatikai Központjával, a Központ az egyeztetés alapján gondoskodik a megfelelő lekérdezések, összesített adatokat tartalmazó kimutatások elkészítéséről.

11 Kimenet 28. § (4) Az előző bekezdés szerinti lekérdezések és összesítések eredményeit az Iroda folyamatosan a Bizottság rendelkezésére bocsátja. A Bizottság az összesített adatokat véleményezi. (5) Az ETR adatairól és az adatok értékeléséről a Bizottság tájékoztatást ad az Egyetemvezetői Értekezletnek és a Szenátusnak. 72. § (1) Az Iroda (…) az ETR adatait, illetve az adatok értékelését tartalmazó bizottsági véleményeket, (…) teljes terjedelemben hozzáférhetővé teszi az ETR azonosítóval rendelkező egyetemi polgárok számára az Egyetem belső honlapján (intranet rendszerében). (…) (3) Az (1) bekezdésben meghatározott jelentésekből, tanulmányokból, bizottsági véleményekből, illetve a jelen szabályzatban meghatározott feladatokkal összefüggő adatokból, információkból az Iroda rendszeresen tájékoztatást ad az Egyetem honlapján.

12  Vezetői Információs Rendszer?  az ETR hiányossága?  a felhasználók gyenge oldala?

13 Köszönöm a figyelmet! dr. Princzinger Péter peter.princzinger@rekthiv.elte.hu


Letölteni ppt "Az elektronikus tanulmányi nyilvántartás mint minőségbiztosítási eszköz dr. Princzinger Péter ELTE Oktatási Igazgatóság 2007. január 25."

Hasonló előadás


Google Hirdetések