Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gyártórendszerek fogalma, osztályozása, belső hierarchiája.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gyártórendszerek fogalma, osztályozása, belső hierarchiája."— Előadás másolata:

1 Gyártórendszerek fogalma, osztályozása, belső hierarchiája.
Rugalmas gyártórendszerek. Gyártórendszer: a gyártási folyamatot megvalósító gyártóberen dezésekből, a gyártási segédfolyamatot megvalósító berendezésekből, eszközökből, az előbbiek irányítására szolgáló rendszerből áll. Gyártórendszer irányítása Főfolyam gyártóberendezései Segédprogram berendezései, eszközei! Az egyes alrendszerek további egységekre, részrendszerekre tagozódnak. Pl.: maguk a (gyártó) berendezések is rendelkez(het)nek saját irányító, vezérlő egységgel (lásd NC-CNC gépeket), mely hierarchikus kapcsolatban áll a gyártórendszer irányító rendszerével.

2

3 A gyártási rendszerek fajtái gyártásszervezési, géptelepítési aspektusból:
Műhely-rendszerű Csoport-rendszerű Folyamat-rendszerű esztergaműhely maró műhely köszörű műhely ….. Egyedi és kissorozatgyártásra jellemző Gyártmány- vagy alkatrészcsoporton-kénti folyamatrendszerű gyártás tárcsagyártó részleg, sor tengelygyártó sor ház jellegű darabokat gyártó sor Többnyire ilyenek a Rugalmas Gyártórendszerek (FMS) Gyártmány szerinti gép-, munkahely elrendezés Nagysorozat és tömeggyártás Egy vállalaton belül általában vegyes, (azaz különböző, több típusú) gyártási rendszer figyelhető meg. Még tömeggyártás esetén is, ha más nem, hát a TMK többnyire műhelyrendszerű gyártást valósít meg.

4 Rugalmas gyártórendszer (FMS):
Az FMS nagyságától függően a következő kategóriát különböztetik meg (hierarchikus elemek): Rugalmas gyártóegység (FMU): egygépes CNC gyártóegység , általában megmunkáló-központ vagy esztergaközpont, munkadarab-tárolóval, automatikus munkadarab-cserélővel, szerszámtárral és automatizált szerszámcserélővel. Az egység képes részben emberi felügyelet nélkül dolgozni( programozható mérőfej, folyamat-felügyelet, diagnosztika). Rugalmas gyártócella (FMC): két vagy több CNC szerszámgép (FMU), általában esztergaközpont vagy megmunkáló-központ, munkadarab- és szerszám-tárolóval, valamint automatikus munkadarab- és szerszámcserélővel. A gépeket és a cella által végrehajtott műveleteket egy cellavezérlő számítógép irányítja. Képes részben emberi felügyelet nélkül működni. Rugalmas gyártórendszer (FMS): két vagy több gyártóegységből és/vagy cellából álló rendszer, ahol a gyártóhelyeket (FMU,FMC) automatikus szállítórendszer köti össze (vezető nélküli targoncák, számítógéppel irányított konvejorok). A szállítórendszer továbbítja (esetleg palettákon) a munkadarabokat , a szerszámokat egyéb eszközöket és anyagokat a gépek, a munkahelyek és az FMS raktára között. A teljes rendszer egy rendszervezérlő számítógép irányítása alatt áll, mely felett további számítógépes hierarchiai szintek működhetnek (üzem/műhely, vállalat).

5

6

7 Gyártórendszerek belső hierarchiája

8 Dr. Detzky szerint: A belső hierarchikus szintek felülről lefelé:
Gyártórendszerek (IGYR, FMS) (inhomogén géncsoportok, gyártósorok, zárt gyártási ciklusok, IGYR-ek, stb.) MMR Megmunkáló rendszerek (FMC, FMU) (homogén géncsoportok, egy vagy többgépes munkahelyek, gyártócellák) MR M-K-G-S rendszerek (dinamikai rendszer vagy mechanikai rendszer) F M-S rendszerek (forgácsoló rendszer)

9 Az IGYR négyszintű hierarchiában az elemi főfolyamathoz vezető informatikai csatorna szakaszai

10 Az IGYR struktúrája (alrendszerek, anyag és információáramok)

11 A megmunkáló rendszer modellje (MMR) (FMC)

12 A rendszer fő részei: főfolyamatban a mechanikai alrendszer (M-K-G-S) mellékfolyamatban a munkadarab manipulációkat ellátó, gépre épített és attól független mozgató-tároló egységek segédfolyamatban a helyi szerszám és készülékmozgatást, valamint a hulladék és segédanyagok-áramokat szolgáló egységek az irányítási folyamatban a mérő, érzékelő, adattovábbító, kapcsoló és információtároló egységek, valamint a vezérlő-szabályozó-felügyelő alrendszer

13 A mechanikai rendszer (MR) modellje
Részei: az aktuális munkadarab (M) az aktuális szerszám (S) a munkadarab és szerszám kölcsönös helyzetét javító készülék (K), pl. szerszámvezető a szerszámgép (állvány, vezeték, orsó, szánrendszerek valamint a kölcsönös helyzeteket, alakot és sebességeket meghatározó elemek) (G) a munkadarab és a gép közötti mechanikai kapcsolatot szolgáló készülék (K) tehát munkadarab befogó készülék

14 A mechanikai rendszer elvi struktúrája, erő és méretlánc kapcsolatok:

15

16

17

18

19

20

21

22

23


Letölteni ppt "Gyártórendszerek fogalma, osztályozása, belső hierarchiája."

Hasonló előadás


Google Hirdetések