Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gyártórendszerek fogalma, osztályozása, belső hierarchiája. Rugalmas gyártórendszerek. Gyártórendszer:  a gyártási folyamatot megvalósító gyártóberen-

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gyártórendszerek fogalma, osztályozása, belső hierarchiája. Rugalmas gyártórendszerek. Gyártórendszer:  a gyártási folyamatot megvalósító gyártóberen-"— Előadás másolata:

1 Gyártórendszerek fogalma, osztályozása, belső hierarchiája. Rugalmas gyártórendszerek. Gyártórendszer:  a gyártási folyamatot megvalósító gyártóberen- dezésekből,  a gyártási segédfolyamatot megvalósító berendezésekből, eszközökből,  az előbbiek irányítására szolgáló rendszerből áll. Gyártórendszer irányítása Főfolyam gyártóberendezéseiSegédprogram berendezései, eszközei! Az egyes alrendszerek további egységekre, részrendszerekre tagozódnak. Pl.: maguk a (gyártó) berendezések is rendelkez(het)nek saját irányító, vezérlő egységgel (lásd NC-CNC gépeket), mely hierarchikus kapcsolatban áll a gyártórendszer irányító rendszerével.

2 … …

3 A gyártási rendszerek fajtái gyártásszervezési, géptelepítési aspektusból: Műhely-rendszerűCsoport-rendszerű Folyamat- rendszerű  esztergaműhely  maró műhely  köszörű műhely  ….. Egyedi és kissorozatgyártásra jellemző Gyártmány- vagy alkatrészcsoporton-kénti folyamatrendszerű gyártás  tárcsagyártó részleg, sor  tengelygyártó sor  ház jellegű darabokat gyártó sor  ….. Többnyire ilyenek a Rugalmas Gyártórendszerek (FMS) Gyártmány szerinti gép-, munkahely elrendezés Nagysorozat és tömeggyártás Gyártási rendszerek Egy vállalaton belül általában vegyes, (azaz különböző, több típusú) gyártási rendszer figyelhető meg. Még tömeggyártás esetén is, ha más nem, hát a TMK többnyire műhelyrendszerű gyártást valósít meg.

4 Rugalmas gyártórendszer (FMS): Az FMS nagyságától függően a következő kategóriát különböztetik meg (hierarchikus elemek): Rugalmas gyártóegység (FMU): egygépes CNC gyártóegység, általában megmunkáló-központ vagy esztergaközpont, munkadarab-tárolóval, automatikus munkadarab-cserélővel, szerszámtárral és automatizált szerszámcserélővel. Az egység képes részben emberi felügyelet nélkül dolgozni( programozható mérőfej, folyamat-felügyelet, diagnosztika). Rugalmas gyártócella (FMC): két vagy több CNC szerszámgép (FMU), általában esztergaközpont vagy megmunkáló-központ, munkadarab- és szerszám-tárolóval, valamint automatikus munkadarab- és szerszámcserélővel. A gépeket és a cella által végrehajtott műveleteket egy cellavezérlő számítógép irányítja. Képes részben emberi felügyelet nélkül működni. Rugalmas gyártórendszer (FMS): két vagy több gyártóegységből és/vagy cellából álló rendszer, ahol a gyártóhelyeket (FMU,FMC) automatikus szállítórendszer köti össze (vezető nélküli targoncák, számítógéppel irányított konvejorok). A szállítórendszer továbbítja (esetleg palettákon) a munkadarabokat, a szerszámokat egyéb eszközöket és anyagokat a gépek, a munkahelyek és az FMS raktára között. A teljes rendszer egy rendszervezérlő számítógép irányítása alatt áll, mely felett további számítógépes hierarchiai szintek működhetnek (üzem/műhely, vállalat).

5

6

7 Gyártórendszerek belső hierarchiája

8 Dr. Detzky szerint: A belső hierarchikus szintek felülről lefelé:  Gyártórendszerek (IGYR, FMS) (inhomogén géncsoportok, gyártósorok, zárt gyártási ciklusok, IGYR-ek, stb.) MMR  Megmunkáló rendszerek (FMC, FMU) (homogén géncsoportok, egy vagy többgépes munkahelyek, gyártócellák) MR  M-K-G-S rendszerek (dinamikai rendszer vagy mechanikai rendszer) F  M-S rendszerek (forgácsoló rendszer)

9 Az IGYR négyszintű hierarchiában az elemi főfolyamathoz vezető informatikai csatorna szakaszai

10 Az IGYR struktúrája (alrendszerek, anyag és információáramok)

11 A megmunkáló rendszer modellje (MMR) (FMC)

12 A rendszer fő részei: főfolyamatban a mechanikai alrendszer (M-K-G-S) mellékfolyamatban a munkadarab manipulációkat ellátó, gépre épített és attól független mozgató-tároló egységek segédfolyamatban a helyi szerszám és készülékmozgatást, valamint a hulladék és segédanyagok-áramokat szolgáló egységek az irányítási folyamatban a mérő, érzékelő, adattovábbító, kapcsoló és információtároló egységek, valamint a vezérlő-szabályozó-felügyelő alrendszer

13 A mechanikai rendszer (MR) modellje Részei: az aktuális munkadarab (M) az aktuális szerszám (S) a munkadarab és szerszám kölcsönös helyzetét javító készülék (K), pl. szerszámvezető a szerszámgép (állvány, vezeték, orsó, szánrendszerek valamint a kölcsönös helyzeteket, alakot és sebességeket meghatározó elemek) (G) a munkadarab és a gép közötti mechanikai kapcsolatot szolgáló készülék (K) tehát munkadarab befogó készülék

14 A mechanikai rendszer elvi struktúrája, erő és méretlánc kapcsolatok:

15

16

17

18

19

20

21

22

23


Letölteni ppt "Gyártórendszerek fogalma, osztályozása, belső hierarchiája. Rugalmas gyártórendszerek. Gyártórendszer:  a gyártási folyamatot megvalósító gyártóberen-"

Hasonló előadás


Google Hirdetések