Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az Európai Unió ökológiai hálózata

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az Európai Unió ökológiai hálózata"— Előadás másolata:

1 Az Európai Unió ökológiai hálózata
Natura 2000 Az Európai Unió ökológiai hálózata

2 Fontos környezet- és természetvédelmi döntések a Kormány napirendjén
Kormányrendelet a hulladékká vált gépjárművekről Kormányrendelet az elektromos és elektronikai hulladékok visszavételéről Kormányrendelet az egyes létesítmények üvegházhatású gáz-kibocsátásainak engedélyezéséről, nyomon követéséről és az adatszolgáltatásról (emisszió-kereskedelem) Kormányrendelet a környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről Kormányrendelet a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló, ún. Washingtoni Egyezmény végrehajtási rendeletének módosításáról (összhang az EU-szabályozással) Európai Ökológiai Hálózat – Natura 2000

3 Mi a Natura 2000? Európa különleges természeti értékeinek megőrzésére kialakított hálózat, amely Különleges Madárvédelmi Területekből (az EU Madárvédelmi Irányelve 79/409/EGK alapján kijelölve) és Különleges Természetmegőrzési Területekből (az Élőhelyvédelmi Irányelv 92/43/EGK alapján kijelölve) áll. A területek kijelölése kötelező valamennyi tagország számára.

4

5 Natura 2000 területek Magyarországon
55 Különleges Madárvédelmi Terület Magyarországon 78 európai jelentőségű madárfaj él, 13 faj pedig nagy tömegben átvonul hazánkon. 467 Különleges Természetmegőrzési Terület 105 állat-, 36 növényfaj és 46 élőhelytípus található Magyarországon, melyekre az Irányelvek alapján területet kell kijelölni.

6 Európai jelentőségű fajok és élőhelyek
Európai jelentőségű fajok száma Magyarországon ebből megtalálható Madárfajok 195 78 (+13, hazánkon nagy tömegben átvonuló faj) További állatfajok 301 105 Növényfajok 573 36 Élőhelytípusok 218 46 Magyarországon olyan magasabb rendű növényfaj, és ugyancsak kb. félszáz állatfaj él - például a rákosi vipera -, amely az egész világon csak nálunk fordul elő.

7 A védelem szabályozása
A hálózat részévé vált területeken csak a megóvandó faj vagy élőhely védelméről kell gondoskodni: Ahol a természeti értékek kialakulásához és fennmaradásához a gazdálkodási módok (pl. kaszálás, legeltetés) is hozzájárultak, ott nincs más teendő, mint folytatni az eddigieket; az esetleges korlátozások is csak részlegesek, pl. egy fészek környékére vonatkoznak, fészkelési időben; a természetkímélő gazdálkodásra a gazdák támogatást, vagy kompenzációt igényelhetnek.

8 Igénybe vehető közösségi források
Tulajdonosok és területhasználók által igénybe vehető pályázatok, támogatások: Agrár-környezetvédelmi támogatások (Nemzeti Vidékfejlesztési Terv) LIFE Nature [részben LIFE Environment is] – max. 75%-ban EU-támogatás, EU strukturális alapokból folyó támogatások – max. 75% közösségi finanszírozás, Egyes Natura 2000 területek megőrzésére közvetlen EU-támogatás.

9

10 Területalapú támogatások
A Nemzeti Vidékfejlesztési Terv Kedvezőtlen Adottságú Területekre vonatkozó támogatásai a os időszakban: - Területalapon, alanyi jogon járnak a terület használójának. Agrár-környezetgazdálkodási intézkedések támogatják azokat a gazdálkodókat, akik önként vállalják a természeti értékek megőrzését. 2007-től új, önálló Natura 2000 támogatási rendszer várható

11 A Natura 2000 hálózat hozadéka
Hozzájárul a vidék fenntartható fejlődéséhez; Elősegíti a foglalkoztatottság megtartását, illetve javítását a hátrányos helyzetű régiókban; Növeli hazánk nemzetközi ökoturisztikai vonzerejét; Alternatív jövedelemszerzési lehetőségeket kínál, és piaci előnyt jelenthet például a biotermékek előállítása, vagy a falusi turizmus területén; Megfelelő területhasználattal a gazdálkodók segítik hazánk természeti örökségének megőrzését.


Letölteni ppt "Az Európai Unió ökológiai hálózata"

Hasonló előadás


Google Hirdetések