Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kormányszóvivői tájékoztató Natura 2000 Az Európai Unió ökológiai hálózata.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kormányszóvivői tájékoztató Natura 2000 Az Európai Unió ökológiai hálózata."— Előadás másolata:

1

2 Kormányszóvivői tájékoztató Natura 2000 Az Európai Unió ökológiai hálózata

3 Fontos környezet- és természetvédelmi döntések a Kormány napirendjén Kormányrendelet a hulladékká vált gépjárművekről Kormányrendelet az elektromos és elektronikai hulladékok visszavételéről Kormányrendelet az egyes létesítmények üvegházhatású gáz- kibocsátásainak engedélyezéséről, nyomon követéséről és az adatszolgáltatásról (emisszió-kereskedelem) Kormányrendelet a környezeti zaj értékeléséről és kezeléséről Kormányrendelet a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló, ún. Washingtoni Egyezmény végrehajtási rendeletének módosításáról (összhang az EU-szabályozással) Európai Ökológiai Hálózat – Natura 2000

4 Kormányszóvivői tájékoztató Mi a Natura 2000? Európa különleges természeti értékeinek megőrzésére kialakított hálózat, amely –Különleges Madárvédelmi Területekből (az EU Madárvédelmi Irányelve 79/409/EGK alapján kijelölve) és –Különleges Természetmegőrzési Területekből (az Élőhelyvédelmi Irányelv 92/43/EGK alapján kijelölve) áll. A területek kijelölése kötelező valamennyi tagország számára.

5 Kormányszóvivői tájékoztató

6 Natura 2000 területek Magyarországon 55 Különleges Madárvédelmi Terület Magyarországon 78 európai jelentőségű madárfaj él, 13 faj pedig nagy tömegben átvonul hazánkon. 467 Különleges Természetmegőrzési Terület 105 állat-, 36 növényfaj és 46 élőhelytípus található Magyarországon, melyekre az Irányelvek alapján területet kell kijelölni.

7 Kormányszóvivői tájékoztató Európai jelentőségű fajok és élőhelyek Európai jelentőségű fajok száma Magyarországon ebből megtalálható Madárfajok19578 (+13, hazánkon nagy tömegben átvonuló faj) További állatfajok 301105 Növényfajok57336 Élőhelytípusok21846 Magyarországon 56-60 olyan magasabb rendű növényfaj, és ugyancsak kb. félszáz állatfaj él - például a rákosi vipera -, amely az egész világon csak nálunk fordul elő.

8 Kormányszóvivői tájékoztató A védelem szabályozása A hálózat részévé vált területeken csak a megóvandó faj vagy élőhely védelméről kell gondoskodni: –Ahol a természeti értékek kialakulásához és fennmaradásához a gazdálkodási módok (pl. kaszálás, legeltetés) is hozzájárultak, ott nincs más teendő, mint folytatni az eddigieket; –az esetleges korlátozások is csak részlegesek, pl. egy fészek környékére vonatkoznak, fészkelési időben; –a természetkímélő gazdálkodásra a gazdák támogatást, vagy kompenzációt igényelhetnek.

9 Kormányszóvivői tájékoztató Igénybe vehető közösségi források Tulajdonosok és területhasználók által igénybe vehető pályázatok, támogatások: Agrár-környezetvédelmi támogatások (Nemzeti Vidékfejlesztési Terv) LIFE Nature [részben LIFE Environment is] – max. 75%-ban EU-támogatás, EU strukturális alapokból folyó támogatások – max. 75% közösségi finanszírozás, Egyes Natura 2000 területek megőrzésére közvetlen EU-támogatás.

10 Kormányszóvivői tájékoztató

11 Területalapú támogatások A Nemzeti Vidékfejlesztési Terv Kedvezőtlen Adottságú Területekre vonatkozó támogatásai a 2005-2006-os időszakban: - Területalapon, alanyi jogon járnak a terület használójának. Agrár-környezetgazdálkodási intézkedések támogatják azokat a gazdálkodókat, akik önként vállalják a természeti értékek megőrzését. 2007-től új, önálló Natura 2000 támogatási rendszer várható

12 Kormányszóvivői tájékoztató A Natura 2000 hálózat hozadéka Hozzájárul a vidék fenntartható fejlődéséhez; Elősegíti a foglalkoztatottság megtartását, illetve javítását a hátrányos helyzetű régiókban; Növeli hazánk nemzetközi ökoturisztikai vonzerejét; Alternatív jövedelemszerzési lehetőségeket kínál, és piaci előnyt jelenthet például a biotermékek előállítása, vagy a falusi turizmus területén; Megfelelő területhasználattal a gazdálkodók segítik hazánk természeti örökségének megőrzését.


Letölteni ppt "Kormányszóvivői tájékoztató Natura 2000 Az Európai Unió ökológiai hálózata."

Hasonló előadás


Google Hirdetések