Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kimérák Készítette: Halász Nóra. Kiméra: a görög mitológiában oroszlánfejű, kecsketestű, kígyófarkú tűzokádó szörnyeteg kiméra: két különböző fajhoz vagy.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kimérák Készítette: Halász Nóra. Kiméra: a görög mitológiában oroszlánfejű, kecsketestű, kígyófarkú tűzokádó szörnyeteg kiméra: két különböző fajhoz vagy."— Előadás másolata:

1 Kimérák Készítette: Halász Nóra

2 Kiméra: a görög mitológiában oroszlánfejű, kecsketestű, kígyófarkú tűzokádó szörnyeteg kiméra: két különböző fajhoz vagy fajtához tartozó egyed szöveteiből mesterségesen összetett kettős természetű lény Más ôsi kultúrákban is megtalálhatók ezek az élôlények, mint pl. Indiában a Leugriph (elefántmadár- kígyó) vagy a Capricorn (oroszlán- elefántkígyó), továbbá Kínában a Fu-Hsi, amely egy kígyó és egy nô egyesülésébôl kialakult lény.

3 Hogyan jöhetnek létre kimérák? A kiméra állapot létrejöhet spontán vagy kísérletes és orvosi beavatkozások következményeként. A spontán kimerizmus pl. ikrek esetében fordulhat elô, ha embrionális állapotban a két placenta között vérkeringési összeköttetés áll fenn, és így a két egyed sejtjei egymás szervezetébe átjuthatnak. Egy másik lehetôség a bispermikus állapot, mely elsôdleges és állandó kimerizmust hozhat létre. Mindkét helyzetben igazolható a kiméra állapot a fô- és ritka vércsoport-tulajdonságok keveredése, vagy az XX, illetve XY kromoszómák együttes elôfordulása alapján

4 A másodlagos vagy mesterségesen létrehozott kiméra állapot elsôsorban orvosi beavatkozásokkal hozható létre. Elméletileg a transzfúzió hordozza a leggyakoribb lehetôséget. Kiméra állapot leggyakrabban intrauterin transzfúzió vagy az újszülöttek vércseréje kapcsán alakul ki. Kimerizmus akkor is létrejöhet, ha haploidentikus donor és recipiens között történik a transzfúzió. Másodlagos kimerizmus az eredménye az allogén csontvelô-transzplantációnak vagy perifériás hemopoetikus ôssejt-átültetésnek.

5 Kimérák létrehozása mesterségesen (mikromanipulációval) 1) hólyagcsíra állapotú embrió blasztocöljébe injektálva az ES sejteket 2) nyolc-sejtes embrióval aggregáltatva azokat, 2/a)Az aggregációs módszer továbbfejlesztett változata, amikor az ES sejteket tetraploid embiókkal aggregáltatják.Ilyenkor egy kétsejtes embriót elektromos impulzus segítségével tetraploid embrióvá alakítanak és 4 sejtes stádiumban történik az aggregáció Ezeket a kísérleteket többnyire egér embriókkal végzik

6 Megkülönböztetünk fajkimérákat (például juh- kecske-kiméra) és fajtakimérákat (például holstein fríz magyar tarka- kiméra) A kiméra készítésnek túlnyomórészt tudományos jelentősége van, elsősorban a fejlődésbiológiai, immunbiológiai és állattenyésztési kutatások szempontjából.

7 A recipiens immunológiai és hematológiai állapota elôzetes transzfúziók a csontvelôi eredetű thymus dendritikus sejtek túlélése radio-kemorezisztens, kolóniaképzésre képes T-sejtek száma szövôdmények megelôzésére és terápiájára használt készítmények A kondicionáló kezelések myeloablativ és immuntoxikus sajátságai a teljestest-besugárzás (TBI) dózisa a kondicionáló kemoterápiás protokollok myeloablativ és citoreduktív hatékonysága az immunszuppresszív kezelés erôssége a thymus pusztulásának mértéke A transzplantált ôssejtek forrása és a kísérô sejtek összetétele csontvelôi vagy perifériás eredetű ôssejtek a transzplantált sejtek dózisa teljes vagy részleges T-sejt-depletio (a facilitáló sejtek szerepe) a transzplantátumban található ôssejtek és progenitor sejtek aránya a transzplantátumban a lymphoid prekurzor sejtek differenciálódási és fejlôdési állapota A donor anamnesztikus (háttér) eseményei vírusbetegségek és vakcinációs események nem és terhességek száma transzfúzió és HLA-szenzitizáció immunreaktivitási gén repertoir A poszttranszplantációs idôszak lefolyása, szövôdményei és terápiája infekciók: bakteriális, gomba, vírusos in vivo ALG-vel vagy ATG-vel történô kezelés a szupportív terápia mennyiségi és minôségi jellemzôi donor limfocita infúziók adása A kimerizmus létrejöttét meghatározó faktorok:

8 Kimutatási módszerek: Citogenetikai markerek Vörösvérsejt antigének Standard szerológia Fluoreszcens módszer HLA-polimorfizmus Klonogén kultúra vizsgálat Immunfenotipizálás (hármas színjelzéssel) Southern blot-vizsgálatok Polimorf allélek Transzlokált gének VNTR lókusz PCR-vizsgálatok Transzlokált gének VNTR szekvenciák Y kromoszóma- specifikus szekvenciák IgG CDR3 régiója RT-PCR klónspecifikus szekvenciák FISH (két szín/két próba) Markergén-transzfer donor vagy visszatranszfundált autológ sejtekben

9 Néhány érdekes példa: Kína: Emberi embriók egyesítése nyúl petesejtekkel Minnesota:Disznó, melynek emberi vér folyik az ereiben Kaliforniai Stanford Egyetem: Emberi aggyal rendelkező egyerek Japán kutatóknak sikerült hímnemű egerekben petesejteket létrehozni.

10

11 Néhány érdekes példa 2 A nő/hím valódi hermafroditák legtöbbje egyben kiméra is Nemrég felfedeztek egypetéjű, ám mégsem azonos genetikai állománnyal rendelkező ikergyerekeket,amely jeleség nem ritka az állatvilágban (selyemmajmocskák)

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Kimérák Készítette: Halász Nóra. Kiméra: a görög mitológiában oroszlánfejű, kecsketestű, kígyófarkú tűzokádó szörnyeteg kiméra: két különböző fajhoz vagy."

Hasonló előadás


Google Hirdetések