Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Budapest Vízminősége Budapest Vízminősége Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Budapest Vízminősége Budapest Vízminősége Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc."— Előadás másolata:

1 Budapest Vízminősége Budapest Vízminősége Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc

2 Víz minősége Társaságunk nemzetközi összehasonlításban is kiváló minőségű vizet szolgáltat Budapest és számos környező település lakosainak. Laboratóriumaink évente mintegy 12 500 vízmintát elemeznek, és fizikai, kémiai, mikrobiológiai, bakteriológia radiológiai jellemzői alapján minősítik a termelt és a szolgáltatott víz minőségét. Társaságunk nemzetközi összehasonlításban is kiváló minőségű vizet szolgáltat Budapest és számos környező település lakosainak. Laboratóriumaink évente mintegy 12 500 vízmintát elemeznek, és fizikai, kémiai, mikrobiológiai, bakteriológia radiológiai jellemzői alapján minősítik a termelt és a szolgáltatott víz minőségét. Az eredmények azt bizonyítják, hogy a budapesti ivóvíz minősége kielégíti a vonatkozó magyar szabványokat és az Európai Unió előírásait. Az ivóvíz minőségét Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) laboratóriumaiban is ellenőrzik. Az eredmények azt bizonyítják, hogy a budapesti ivóvíz minősége kielégíti a vonatkozó magyar szabványokat és az Európai Unió előírásait. Az ivóvíz minőségét Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) laboratóriumaiban is ellenőrzik.

3 Fertőtlenítés Az ivóvizet csőhálózatba jutása előtt klórgázzal fertőtlenítjük, folyamatosan működő klóradagolók segítségével. Műtárgyak (kutak, medencék, víztornyok) és csőhálózati szakaszok esetében klórmészport, illetve hypót is használunk fertőtlenítésre. Az ivóvizet csőhálózatba jutása előtt klórgázzal fertőtlenítjük, folyamatosan működő klóradagolók segítségével. Műtárgyak (kutak, medencék, víztornyok) és csőhálózati szakaszok esetében klórmészport, illetve hypót is használunk fertőtlenítésre.

4 Néhány Kémiai jellemzője szerepeik

5 Nátrium Testnedvekben található. Fontos szerepe az ozmózisnyomás szabályozása, töltés szállítása. Testnedvekben található. Fontos szerepe az ozmózisnyomás szabályozása, töltés szállítása.

6 Vas Életfontosságú elem, a hemoglobin és az enzimek alkotórésze Életfontosságú elem, a hemoglobin és az enzimek alkotórésze

7 Nitrit, Nitrát Szennyezésjelző vízminőségi paraméterek: túlzott műtrágya- felhasználás során a talajból beoldódik a vízbe. Káros hatása a vér oxigénfelvevő képességét csökkenti, valamint a vizek átalakulnak a baktériumok számára tápanyagban gazdag vizekké (eutrofizáció). Szennyezésjelző vízminőségi paraméterek: túlzott műtrágya- felhasználás során a talajból beoldódik a vízbe. Káros hatása a vér oxigénfelvevő képességét csökkenti, valamint a vizek átalakulnak a baktériumok számára tápanyagban gazdag vizekké (eutrofizáció).

8 Klorid Fémekkel alkotott sói, például a nátrium- klorid a gyomorsav sósavának képződéséhez és a különböző enzimek aktiválásához nélkülözhetetlenek

9 Ammónium: Szennyezésjelző vízminőségi paraméter: a szerves anyagok, a mikroorganizmusok élettevékenysége során felbomlanak, és ennek termékeként keletkezik. Települési és ipari szennyvizek bemosódásából eredhet, ezért a vizek elfertőződésére utal. Szennyezésjelző vízminőségi paraméter: a szerves anyagok, a mikroorganizmusok élettevékenysége során felbomlanak, és ennek termékeként keletkezik. Települési és ipari szennyvizek bemosódásából eredhet, ezért a vizek elfertőződésére utal.

10 Vízminőség kerületenként 2. kerület: klorid:29 mg/l vas:27 mg/l Nitrát 12,7mg/liter 2. kerület: klorid:29 mg/l vas:27 mg/l Nitrát 12,7mg/liter 3. kerület: klorid:25 mg/l / vas:29mg/l / Nitrát:12,1mg/l 3. kerület: klorid:25 mg/l / vas:29mg/l / Nitrát:12,1mg/l 15.kerület: klorid:24mg/l / vas: 39 mg/l /Nitrát:10,7 mg/l 15.kerület: klorid:24mg/l / vas: 39 mg/l /Nitrát:10,7 mg/l Összes kerület átlaga: klorid 28 mg/l / vas: 35 mg/l Nitrát 11,8 mg/l Összes kerület átlaga: klorid 28 mg/l / vas: 35 mg/l Nitrát 11,8 mg/l


Letölteni ppt "Budapest Vízminősége Budapest Vízminősége Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc Készítők: Csernus Anna, Karvalics Bence, Schiffer Ferenc."

Hasonló előadás


Google Hirdetések