Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS Az életszínvonal alakulása. Az emberi tényező szerepe Előadó: Dr.Marinovich Endre.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS Az életszínvonal alakulása. Az emberi tényező szerepe Előadó: Dr.Marinovich Endre."— Előadás másolata:

1 TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS Az életszínvonal alakulása. Az emberi tényező szerepe Előadó: Dr.Marinovich Endre

2 Jövedelem és fogyasztás Statisztikailag kimutatható a GDP (bruttó hazai össztermék), és a GNI (bruttó nemzeti jövedelem) is, de ez kisebb Megindul a közeledés a fejlett országokhoz, de az elmaradás jelentős A minimálbér alakulása (összehasonlításként a legalacsonyabb Portugáliában 525€, legmagasabb Luxemburg 1642 €) A magánfogyasztás az első években visszaesett, de viszonylag hamar megindult a növekedés

3 A HDI mutató Egy főre jutó GDP vs. HDI A humán fejlettségi index: - egy főre jutó GDP vásárlóerő paritáson; (Big Mac index) - születéskor várható élettartam; - iskolázottsági színvonal.

4 Infláció, a fogyasztói árak ingadozása A bukaresti árelv szerepe, a belföldi árszínvonal és a világpiaci árak elszakadása Árliberalizációs kísérletek, majd teljes árliberalizáció 1989. után Infláció – maginfláció (a heves árváltoztatást mutató élelmiszer- és energiaárak nélkül) A Balassa-Samuelson hatás: a fejlettségi szint és az árszínvonal között erős pozitív korreláció (az alacsonyabb termelékenységű, alacsonyabb jövedelmű országokban az árszínvonal is kisebb)

5 Népesség és egészségügy Két nagy (30 mio feletti), három közepes (10 és 30 mio között), a többi kisi A népesség növekedési üteme alacsony A halálozási ráta az uniós átlag másfélszerese (túlhajszoltság, stressz, egészségtelen életmód, öngyilkosságok) A születéskor várható átlagos élettartam némileg növekedik (az egészségügyi ellátási rendszer működésének problémái) A migráció szerepe (EU-s vonzalmak, kiugró eltérés a bérekben)

6 A munkaerőpiac A munkanélküliség (munkanélküliek a gazda- ságilag aktívak százalékában) megjelenése Ki a munkanélküli? (a felmérés hetében nem dolgozik, munkát keres, képes munkába állni) Foglalkoztatottsági ráta: az aktív munkaképes korú lakosság hány százaléka dolgozik Aktivitási ráta: az aktív munkaképes lakosság hány százaléka aktív gazdaságilag (tehát a munkanélküliek is)


Letölteni ppt "TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS Az életszínvonal alakulása. Az emberi tényező szerepe Előadó: Dr.Marinovich Endre."

Hasonló előadás


Google Hirdetések