Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A képszerűség szerepe a retorikában

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A képszerűség szerepe a retorikában"— Előadás másolata:

1 A képszerűség szerepe a retorikában
14.

2 1. A képszerűség fogalma Szándékos nyelvi hibákat ejtünk
Céljuk a szöveg érzékletessé tétele Pl.: „Add meg életemnek letört szárnyát” „Mit akarsz, te majom?”

3 2. Metafora Nevezhetjük ikonnak
Jelentése: névátvitel, azonosítás (majom → ember) Létrejötte: nincs annyi szavunk, ahány dolog a világon, így egy szóval több dolgot is jellemzünk Többjelentésű szavak is ilyenek (ld.: hangalak és jelentés) Típusai: névszói, igei (A nap hintaja, Fütyül a szél) Régi, új (babér, gáz) Kéttagú, egytagú (A nap égi hintaja; Az égi hintó) Idővel új metaforákat alkotunk: babér, gáz, stb.

4 3. Metonímia Nevezhetjük indexnek Névátvitel
Kapcsolatban van a jelzett szóval Térbeli: „Rozmár-hidegek” (Szabó Lőrinc) Anyagbeli: „Gyorsabb volt a vas” (Arany János) Rész-egész (szinekdoché): „Küzdött a kéz” (Vörösmarty Mihály) Időbeli: „A XIX. század nagyot alkotott.”

5 4. Hasonlat Hasonlóságon alapuló szókép Nincs kapcsolat, csak párhuzam
Mint Mintegy Valamint Mintha Miként Akár Gyanánt Valamiként

6 5. Allegória Egész szövegen végigvonuló összetett kép, amely pontról pontra lefordítható. (Pl.: Walesi bárdok) Az allegória nem azonos a jelképpel, de attól nem mindig választható el világosan. Parabolikus: egyetlen gondolat a fontos Valóságos: minden részletnek allegorikus jelentése van Pl.: A magyarokhoz I. című Berzsenyi-vers híres tölgy- allegóriája

7 6. Szimbólum Az egész szövegen végigvonuló képsor, mint az allegória
DE: Csak egészében értelmezhető + homályosabb értelmű Ugyanakkor érzékletesebb, plasztikusabb Pl.: A fekete zongora (Ady Endre)

8 7. Érzékszintváltás Az érzékszintváltás is metafora (más néven: szinesztézia) Az érvényes érzékterületre jellemző jelző helyett egy másikat mondunk (oboa-édes) Eszközei: névátvitel, azonosítás Mindenképpen nyelvi hibát ejt

9 8. Megszemélyesítés A megszemélyesítés is metafora
Nem emberi lényeket, tárgyakat emberi tulajdonsággal és érzésekkel ruházunk fel Eszközei: névátvitel, azonosítás Hasonlatosan a föntiekhez ez is nyelvi hibát ejt Pl.: „sziszeg a por”; „beszél a tej” (József Attila)


Letölteni ppt "A képszerűség szerepe a retorikában"

Hasonló előadás


Google Hirdetések