Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

József Attila: Téli éjszaka 25/C. 1. Évszakvers Mint Berzsenyinél A közelítő tél, vagy J.Pannonius Egy dunántúli mandulafához Itt nem korlátozódik a télre:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "József Attila: Téli éjszaka 25/C. 1. Évszakvers Mint Berzsenyinél A közelítő tél, vagy J.Pannonius Egy dunántúli mandulafához Itt nem korlátozódik a télre:"— Előadás másolata:

1 József Attila: Téli éjszaka 25/C

2 1. Évszakvers Mint Berzsenyinél A közelítő tél, vagy J.Pannonius Egy dunántúli mandulafához Itt nem korlátozódik a télre: az első szakaszok a nyár elmúltát idézik De a nyár éppolyan pusztítónak látszik: tűzvésznek, ami mindent elégetett Egy későbbi versében: Szép a tavasz és a szép a nyár is De szebb az ősz s legszebb a tél Annak, ki tűzhelyet, családot Már végképp másoknak remél.

3 2. A megszemélyesítések verse Az ágak hegye megkarcolja az eget A földművesnek a kapája is vérzik A hegyek bütykös kezeknek látszanak A tél mint aljas ember rúg bele a hajléktalanba Paradox: ugyanakkor ember alig van a versben Az ő helyét töltik ki az életre kelő tárgyak, természeti részletek Az ember belevész a személytelen, kietlen jeges végtelenbe

4 3. Világmodell A kék, vas éjszakát már hozza hömpölyögve Lassudad harangkondulás. És mintha a szív örökről-örökre Állna, s valami más Talán a táj lüktetne, nem az elmúlás. Mintha a téli éj, a téli ég, a téli érc Volna harang, S nyelve a föld, a kovácsolt föld, lengő, nehéz. S a szív a hang.

5 A nyár Ellobbant már

6 A széles, szenes göröngyök felett Egy kevés könnyű hamu remeg.

7 Ryosuke Hara A lég finom üvegét megkarcolja pár hegyes cserjeág

8 Vékony ezüstrongy csüng a bokor oldalán Mert annyi mosoly, ölelés fönnakad A világ ágbogán

9 A távolban bütykös vén hegyek Mint elnehezült kezek

10 Hazatér a földmíves. Nehéz Minden tagja a földre néz. Cammog vállán a megrepedt kapa, vérzik a nyele, vérzik a vasa. Mintha a létből ballagna haza…

11 Mintha a téli éj, a téli ég, a téli érc Volna harang, S nyelve a föld, a kovácsolt föld, lengő, nehéz. S a szív a hang.

12 Ezüst sötétség némasága Holdat lakatol a világra.

13 A hideg űrön holló repül át S a csönd kihűl. Hallod-e csont, a csöndet? Összekoccannak a molekulák.

14 A sarkon reszket egy zörgő kabát, Egy ember, üldögél. Összehúzódik, mint a föld, hiába, Rálép a lábára a tél.


Letölteni ppt "József Attila: Téli éjszaka 25/C. 1. Évszakvers Mint Berzsenyinél A közelítő tél, vagy J.Pannonius Egy dunántúli mandulafához Itt nem korlátozódik a télre:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések