Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szakmunkásképzés válságtünetei Hozzászólás a Kézdi Gábor, Köllő János és Varga Júlia által írott tanulmányhoz Mártonfi György, OFI Bp. 2009. február.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szakmunkásképzés válságtünetei Hozzászólás a Kézdi Gábor, Köllő János és Varga Júlia által írott tanulmányhoz Mártonfi György, OFI Bp. 2009. február."— Előadás másolata:

1 A szakmunkásképzés válságtünetei Hozzászólás a Kézdi Gábor, Köllő János és Varga Júlia által írott tanulmányhoz Mártonfi György, OFI Bp. 2009. február 24.

2 Eltérő kultúrák és megközelítések a szakképzésről való gondolkodásban MTA KTI, közgazdászok Oktatáskutatók, szociológusok NSZFI Érdekcsoportok Az első két csoport tudása konform, következtetései hasonlóak

3 Képzés és munkaerőpiac illeszkedéséről Várható igények előrejelzése szakmák szerint Képzési szint szerinti prognózisok (a fejlett világban domináns megközelítés) A szakmánkénti / szakmacsoportonkénti illeszkedés, munkaerő-tervező kultúra továbbélése Az illeszkedés vizsgálata –várható igények (jövő) –követés, múltbeli tényadatok elemzése (múlt és jelen)

4 Új, nóvum értékű állítások és/vagy érvek I. Azért marasztalják el a szakiskolát, amiért gyakorlatilag nem felelős (szakmánkénti illeszkedés), azért viszont nem (alapkészségek hiánya – mutogatnak az általános iskolára), amiért felelős (hiszen érdemben nem fejleszt) Kiszorulás az írás- és olvasásigényes munkahelyekről, „régebbi és új munkahelyek” kompetenciaigénye

5 Új, nóvum értékű állítások és/vagy érvek II. Szakmai és általános tartalom (… „és punktum”) Mennyiségi és minőségi hiány, a mennyiségi hiány cáfolata, a hiány alapvetően minőségi –Nívódíj - kinek milyen a jó szakiskolai képzés (a győri iskolában 50%-os a lemorzsolódás, de akik végeztek, azok szakmában maradnak, ezért minőségi díjat kaptak) –ISCED3 – a besorolás problematikussága, az érettségi és a szakmunkás végzettség eltérő munkapiaci értékének összemosása A képzettségi szintek bérviszonyainak alakulása, a szakképzettségek alacsony és a magasabb szintű végzettségek magas bérhozama

6 Kritikai észrevételek - Vitatható állítások A tankötelezettség felemelése és a kontraszelekció közötti összefüggés „az érettségit nem adó szakmunkásképző intézetek végzettjei és lemorzsolódottjai adják a közoktatás ’végső kibocsátásának’ jóval több, mint egyharmadát” „A hagyományos szakképzés visszaszorulását teljese mértékben ellensúlyozta az érettségit adó szakképzés növekedése” (bár az adatok ezt mutatják…, de szerkezetváltás, kék gallér / fehér gallér) „A szakképzés továbbra is szoros állami tervezés alatt maradt”

7 Kritikai észrevételek – Hiányérzet Munkaügyi központok nyilvántartásai a munkanélküliek utolsó foglalkozásáról és képzettségéről, további, azonos irányban ható erős érvek, más adatforrásból (bár van egy hasonló tartalmú adatsor – ÁFSZ prognózisból). Az ún. hiányszakmákban kiképzettek tízezrei vannak munka nélkül. Továbbképzésben való részvétel előzetes képzettség szerint – a magyar adatok az alacsony iskolai végzettségűek kritikusan alacsony tanulási aktivitásáról szólnak.

8 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! martonfi.gyorgy@ofi.hu


Letölteni ppt "A szakmunkásképzés válságtünetei Hozzászólás a Kézdi Gábor, Köllő János és Varga Júlia által írott tanulmányhoz Mártonfi György, OFI Bp. 2009. február."

Hasonló előadás


Google Hirdetések