Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gazdasági növekedés hosszú- és rövidtávon

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gazdasági növekedés hosszú- és rövidtávon"— Előadás másolata:

1 Gazdasági növekedés hosszú- és rövidtávon
3. előadás: A Solow-modell 2007. október 2.

2 Állandó növekedési ráta hosszú távon? (USA)
Forrás: Maddison (2007)

3 Állandó növekedési ráta hosszú távon? (USA)
Forrás: Maddison (2007)

4 Steady state: a beruházási ráta szerepe
Forrás: PWT 6.2.

5 Steady state: a népességnövekedés szerepe
Forrás: PWT 6.2.

6 Átmeneti dinamika: Németország és Japán
Forrás: Maddison (2007)

7 Átmeneti dinamika: Németország és Japán
Forrás: Maddison (2007)

8 Átmeneti dinamika: növekedési ráták
Forrás: Maddison (2007)

9 Átmeneti dinamika: az abszolút konvergencia hiánya
Forrás: PWT 6.2.

10 Átmeneti dinamika: feltételes konvergencia
Forrás: Lucas (2007)

11 A gazdasági növekedés stilizált tényei (Kaldor)
Nicholas Kaldor (1961) gazdasági növekedéssel kapcsolatos stilizált tényei. Azaz empirikusan megfigyelt, általánosan elfogadott jellemzők. 1. Az egy munkaegységre jutó kibocsátás (termelékenység) stabilan (konstans növekedési rátával) növekszik (Y/L). 2. Az egy főre jutó tőkeállomány növekszik (K/L). 3. A tőke hozadéka stabil (r, MPK). 4. Hosszútávon a tőke és kibocsátás aránya (tőkeintenzitás) stabil (K/Y) 5. A tőke és a munkaerő aránya a kibocsátáson belül stabil (r*K és w*L). 6. Az egyes országok növekedési rátái különböznek.

12 Házi feladat 1. Egy gazdaságban, amely tökéletesen megfelel a Solow-modell feltevéseinek termelési függvény Cobb-Douglas típusú: Y=K1/3(EL)2/3. a) Mutassa meg, hogy a steady state állapotra jellemző effektív munkára eső jövedelem (y*) a megtakarítási ráta pozitív függvénye. b) Mekkora az aranyszabály szerinti megtakarítási ráta? c) Mutassa meg, hogy általános esetben (nemcsak a Cobb-Douglas esetben) is igaz az, hogy az aranyszabály szerinti megtakarítási ráta egyenlő a termelési függvény tőke szerinti rugalmasságával!

13 Házi feladat 2. Az előbbi termelési függvénnyel leírható két gazdaságot vizsgálunk. A szegény ország egy főre eső jövedelme fele a gazdagénak. Mindkét gazdaság egy főre eső jövedelme már hosszú ideje 2 %-kal növekszik, ami megfelel a technológiai haladás rátájának. A népesség mindkét országban állandó, az amortizáció rátája pedig 5%. a) Hányszorosa a gazdag ország egy főre eső tőkeállománya a szegény ország egy főre eső tőkeállományának? b) Hányszorosa a gazdag ország megtakarítási rátája a szegény ország megtakarítási rátájának?  c) (Nehéz) Tegyük fel, hogy a szegény ország kormánya olyan politikát kezd el folytatni, amelynek következtében a megtakarítási ráta a gazdag országéval megegyező szintre emelkedik. Mekkora lesz az egy főre eső jövedelem növekedési rátája az ezt követő pillanatban?


Letölteni ppt "Gazdasági növekedés hosszú- és rövidtávon"

Hasonló előadás


Google Hirdetések