Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Világ legrégebbi még lakott városa

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Világ legrégebbi még lakott városa"— Előadás másolata:

1 Világ legrégebbi még lakott városa
Szíria fővárosa Damaszkusz folyamatosan lakott időszám. előtti tízedik század óta. A régészeti feltárások szerint e város a legrégebbi. A Bibliában is így említik.

2 Byblos az időszámítás előtt 5000 óta lakott település
Byblos az időszámítás előtt 5000 óta lakott település. Halászfalu volt kikötővel.

3 Csak összehasonlításul: Athén „csak” 3000 éve lakott város.

4 A kínai Luoyang egyike a négy történelmi fővárosnak
A kínai Luoyang egyike a négy történelmi fővárosnak. Úgy 2000 körül alakult. Közel egy évezreddel ezelőtt alakult ki Xi'Ian és Peking!

5 A gyönyörű egyiptomi várost, Luxort ie. 3200 körül alapították
A gyönyörű egyiptomi várost, Luxort ie körül alapították. A képen látható obeliszk társa található Párizsban, a Concorde téren.

6 A Gangesz által határolt szent indiai város, Varanasi (Benáresz) 1200 körül alakult ki. Zarándokok özönlenek ide, hogy a folyóban megmártózhassanak. A világon egyedülállóan itt hamvasztási szertartásokat is tartottak is.

7 Időszám. előtt 1 600-ban alapították Afganisztánban Balkh városát
Időszám. előtt ban alapították Afganisztánban Balkh városát. E város adott otthont tucatnyi buddhista kolostornak.

8 1325-ben alakult a mexikói Cholula városa, mely az amerikai földrész legrégebbi városa méter magasságban található, lábánál egy aktív vulkánnal.

9 Jéricho en Cisjordanie
Jerikó alapjait i.e körül rakták le. Eddig 20 ősi és bibliai intézményt tártak fel itt az ásatásokkal. A várost jelenleg mintegy en lakják, észak-nyugati és déli részén menekült táborok találhatóak. 00 lakossal, menekülttáborok észak-nyugati és déli részén, a város központjában

10 Jeruzsálem a Közel-Keleten kiemelt szerepet tölt be, a három monoteista vallás központja. Az ásatások kb ra teszik a kialakulását.

11 A libanoni történelmi Tyr város 2700 körül létesül, ekkor vonták össze Sidonnal is. A legenda szerint itt járt Hérodotosz, a görög történetíró. Tyr rendkívül gazdag város lehetett: az ásatások föníciai portákat, fürdőket, versenypályát is találtak.

12 Főoldal város északnyugati Szíria észak-nyugati részén alapították Aleppót időszám. előtt 2000 körül. Emoreusok királysága fővárosaként a hettiták 1595-ben elfoglalták, mivel nagyon fontos csomópont volt Szíria és Mezopotámia között.

13 Argos névadó alapítója a legenda szerint Zeusz fia volt
Argos névadó alapítója a legenda szerint Zeusz fia volt. Idő előtti 2000 körül alakult. Lábánál két fellegvár létesült az ókorban. Ásatások révén mükénéi falak maradványai, templomok, színház is került elő.

14 Plovdiv alapítása a trákok időszakára esik, idősz. előtti 12
Plovdiv alapítása a trákok időszakára esik, idősz. előtti 12. századra tehető. Plovdiv a második legrégebbi lakott város Európában. A történelem során sokféle néven létezett: "Nebettép falu„ az őskorban, "Trimontium" a Római Birodalom idején, "Eymolpia" az ókori Görögországban.

15 Az olaszországi Matera a paleolitikumban létesült
Az olaszországi Matera a paleolitikumban létesült. Híres a barlanglakásairól. Még 1953-abn is laktak benne, pedig se víz, se áram nem volt ott.


Letölteni ppt "Világ legrégebbi még lakott városa"

Hasonló előadás


Google Hirdetések