Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi 2013. Hogyan fogja a gyermekünk használni az internetet? Fiatal családok tervei az internetszabályozással.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi 2013. Hogyan fogja a gyermekünk használni az internetet? Fiatal családok tervei az internetszabályozással."— Előadás másolata:

1 VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi 2013. Hogyan fogja a gyermekünk használni az internetet? Fiatal családok tervei az internetszabályozással kapcsolatban Biró Z. Zoltán KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központja, Csíkszereda

2 Előzmények  Téma: az internethasználattal kapcsolatos tervek feltérképezése és értelmezése  Helyszín: Hargita megye  Indoklás: nem tematizált az internethasználat

3 A kutatás fontosabb paraméterei  Célcsoport: fiatal családok  Együtt „nőtt fel” az internettel  Nincsen még gyerekük  Van már gyerek a családban, de még nem használja az internetet  Fontos: a számítógép és az internethasználat elkülönítése  Módszertan: interjú és személyes megfigyelés

4 Hipotézis és szakirodalom Kiindulópont: Mivel az internethasználat, mint téma, nem tematizált a térségben, ennek a feladatnak a megoldása a családokra hárul! Hipotézis: Hargita megyében az internethasználattal kapcsolatos prekoncepciókat a megfelelő tematizáció hiányában kizárólag a szülő – internet reláció termeli ki.

5 Fontosabb elemzési szempontok  Hogyan tervezik a szabályozást?  Hogyan tervezik a segítést?  Milyen negatív vízióik vannak az internethasználattal kapcsolatban?  Mire szeretnék ránevelni a gyereket?

6 Prekoncepciók és családtípusok o Az érdektelen típus: „Megtanulja, ha akarja, engem nem érdekel, mit csinál!” o Az aggódó-féltő típus: „Folyamatosan követni fogom, csak azt csinálhatja, amit megengedek!” o A kollaboratív típus: „Együtt akarom felfedezni az internetet a gyerekeimmel!” o Átmeneti típus: „Oda fogok figyelni, hogy mit csinál, de hagyni kell, hogy magától is fedezzen fel dolgokat!”

7 Néhány következtetés  A térségben kialakuló prekoncepciók kialakulását nagymértékben a szülő-internet reláció termeli ki.  Az internethasználattal kapcsolatos tervek alakulására hatással van a szociális rokonság, a barátok.  A tematizáció hiánya jelentős mértékben akadályozza a hatékony internethasználat elterjedését.

8 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi 2013. Hogyan fogja a gyermekünk használni az internetet? Fiatal családok tervei az internetszabályozással."

Hasonló előadás


Google Hirdetések