Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Médiatanács klasszifikációs ajánlásának alkalmazásával kapcsolatos eredmények és tapasztalatok dr. Futó Gábor Médiafelügyeleti munkatárs NMHH Médiafelügyeleti.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Médiatanács klasszifikációs ajánlásának alkalmazásával kapcsolatos eredmények és tapasztalatok dr. Futó Gábor Médiafelügyeleti munkatárs NMHH Médiafelügyeleti."— Előadás másolata:

1 A Médiatanács klasszifikációs ajánlásának alkalmazásával kapcsolatos eredmények és tapasztalatok dr. Futó Gábor Médiafelügyeleti munkatárs NMHH Médiafelügyeleti főosztály 2013. szeptember 26.

2 2 Tartalom A klasszifikációs szabályok (jogszabályi háttér) Az klasszifikációs ajánlás bemutatása (célja, természete, korhatári kategóriák, alkalmazandó jelzések) Az ajánlás alkalmazása (kategorizálási kötelezettség, hatósági ellenőrzések) Ügyek, ügytípusok (helytelen korhatári besorolások, hivatalból és bejelentés alapján történő eljárások, piktogramok feltüntetése a műsorújságokban) A digitális televíziózás gyermekvédelmi lehetőségei (műszaki megoldások)

3 3 A klasszifikációs szabályok A 2010. évi CLXXXV törvény korhatári kategóriái I. korhatárra tekintet nélkül megtekinthető műsorszámok II. hat éven aluliak számára nem ajánlott műsorszámok (hat éven aluliak számára készült műsorszámok között nem) III. tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott műsorszámok (tizenkét éven aluliak számára készült műsorszámok között nem) IV. tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott műsorszámok (21.00-05.00) V. tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott műsorszámok (22.00-05.00) VI. nem közzétehető műsorszámok

4 4 A Médiatanács ajánlásai Mttv. 9. § (8) A lineáris műsorszámok minősítésénél (korhatári kategóriák) irányadó részletes szempontokra, az egyes műsorszámok közzététele előtt és közben alkalmazható jelzésekre, illetve a minősítés közlésének módjára vonatkozó jogalkalmazási gyakorlatának fő elvi szempontjait a Médiatanács ajánlásban teszi közzé. Mttv. 10. § (6) és 11. § (3) A lineáris és lekérhető műsorszámok kapcsán alkalmazandó hatékony műszaki megoldások tekintetében a Médiatanács ajánlást tesz közzé. A Médiatanács 798/2011. (VI. 22.) illetve 1037/2011. (VII. 19.) számú határozataival elfogadta az ajánlások szövegét.

5 5 Az klasszifikációs ajánlás bemutatása Az ajánlás célja Az ajánlás természete, jogi kötőereje A korhatári kategóriák főbb jellemzői Alkalmazandó jelzések

6 6 A korhatári besorolással kapcsolatos ügyek, ügytípusok Hivatalból és bejelentés alapján történő eljárások lefolytatása Célzott vizsgálatok Előzetes klasszifikáció Piktogramok feltüntetése a műsorújságokban és a médiaszolgáltatók internetes honlapjain Nem magyar joghatóság alá tartozó médiaszolgáltatók tartalmai

7 7 A digitális televíziózás gyermekvédelmi lehetőségei – műszaki megoldások A lineáris médiaszolgáltatások: Műsorszámok műsorrend alapján történő egyidejű megtekintését (meghallgatását) lehetővé tevő médiaszolgáltatás I-VI. kategóriák: a részükre előírt időpontban A IV-V. kategória (16, 18) közzétehető az előírt idősávon kívül is, továbbá, a VI. kategória (-) is közzétehető, ha hatékony műszaki megoldás biztosítja, hogy csak tizennyolc éven felüliek férhessenek hozzá A lekérhető médiaszolgáltatások: A médiaszolgáltató által összeállított műsorkínálat alapján a felhasználó egyéni kérés alapján, az általa kiválasztott időpontban tekintheti (hallgathatja) meg a műsorszámot V-VI. kategória (18, -) esetén hatékony műszaki megoldásnak kell biztosítania, hogy csak tizennyolc éven felüliek férhessenek hozzá a tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott műsorszámokhoz


Letölteni ppt "A Médiatanács klasszifikációs ajánlásának alkalmazásával kapcsolatos eredmények és tapasztalatok dr. Futó Gábor Médiafelügyeleti munkatárs NMHH Médiafelügyeleti."

Hasonló előadás


Google Hirdetések