Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Pólya György és én Tusnády Gábor Békéscsaba, 2011. november 19.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Pólya György és én Tusnády Gábor Békéscsaba, 2011. november 19."— Előadás másolata:

1 Pólya György és én Tusnády Gábor Békéscsaba, 2011. november 19.

2 Pólya György: A problémamegoldás iskolája II. kötet 112. oldal A tanítás nem tudomány, hanem művészet. Ennek a véleménynek olyan sokan és sokszor adtak hangot, hogy megismétlése kissé már zavarba hoz. Ha az elcsépelt általánosságokat elhagyjuk, és szemügyre vesszük a részleteket - valójában itt ezek a fontosak -, akkor foglalkozásunk néhány mesterfogásába nyerhetünk tanulságos bepillantást.

3 A tanításnak meg a színművészetnek sok közös vonása van. Előadunk például valamilyen bizonyítást. Jól ismerjük, hiszen az előző években a megfelelő osztályokban olya sokszor mondtuk már el, hogy szinte a könyökünkön jön ki; de ezt nem mutathatjuk az osztálynak. Ha a tanárról lerí az unalom, akkor unatkozik az egész osztály. Színészkednünk kell egy kicsit. A bizonyítás elején úgy kell viselkednünk, mintha azon törnénk a fejünket, hogy vajon mi is jöhet ki belőle. A kidolgozáskor úgy teszünk, mintha ötleteink támadnának. A befejezéskor pedig, mintha meglepődnénk és elégedettek lennénk. A diákok érdekében kissé színészkednünk is kell olykor-olykor. Néha a tanár magatartásából többet tanulnak, mint az előadott anyagból.

4

5

6 Az ötszög szimmetriái

7

8

9 A szamár a legrövidebb úton megy a patakhoz inni, és aztán hűsölni a fa alá. »Nagyon süt a nap Itt a szamár Itt a fa Ez a patak

10 »Nagyon süt a nap Itt a szamár Itt a fa Ez a patak Itt ivott a szamár

11

12

13

14

15

16 –Legyen egy háromszögben r a beírt kör sugara, R a háromszög köré írt kör sugara és M a háromszög legnagyobb magassága. Akkor r + R ≤ M. –Ezt az állítást kell bebizonyítanunk vagy megcáfolnunk; „bizonyító feladat” áll előttünk.

17

18

19


Letölteni ppt "Pólya György és én Tusnády Gábor Békéscsaba, 2011. november 19."

Hasonló előadás


Google Hirdetések