Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hubert és Jan van Eyck Dr. Spissák Lajos 2007. Életrajzi adatok Van Eyck születési időpontja nem ismert. Először a hágai Bavariai Jones udvari tanácsos.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hubert és Jan van Eyck Dr. Spissák Lajos 2007. Életrajzi adatok Van Eyck születési időpontja nem ismert. Először a hágai Bavariai Jones udvari tanácsos."— Előadás másolata:

1 Hubert és Jan van Eyck Dr. Spissák Lajos 2007

2 Életrajzi adatok Van Eyck születési időpontja nem ismert. Először a hágai Bavariai Jones udvari tanácsos feljegyzései említik, 1422-ből. Az irat egy kifizetést rögzít Eyck-nak, mint udvari festőnek, ami szerint 1395-ben de inkább korábban születhetett. Önarcképe alapján is a legtöbb tudós 1395-nél előbbre teszi születési évét.

3 Munkássága Jan van Eyck az udvari munkák mellett privát ügyfeleknek is készített festményeket. Legkiemelkedőbb közülük a ghenti oltárkép, melyet Jodocus Vujdtsnek és feleségének, Batherine Borluutnak festett. Kevesen kérdőjelezik meg, hogy ez Európa legimpresszívebb önálló műve, mely jelenleg eredeti helyén, a St. Bavo katedrálisban, Ghentben, Belgiumban látható.

4 A ghenti oltárkép

5 Az ünnepelt Arnolfini portrén (London, Nemzeti Galéria) van Eyck a festmény fekete falán, a konvex tükör fölött írta alá – Johannes de Eyck fuit hic 1434" (itt járt Jan van Eyck, 1434)- Ez talán a művészettörténészek által legtöbbet elemzett portré.

6 Ez nem egy megfestett eljegyzési jelenet, vagy bethrothal, ahogy Erwin Panowsky sejteti. A nő nem terhes, és a ruhaemelő kéztartás egy gyakori kortárs átvétel (szűz) Szt. Katalinról (beleértve Jan van Eyck saját munkáját az ún. drezdai triptichont).

7 A genti székesegyház Bárány-imádás szárnyasoltára (1432). Hubert és Jan van Eyck alkotása, a németalföldi reneszánsz kezdetét jelzi, egyidőben a Firenzében indult folyamattal.

8 Bárány - imádás

9


Letölteni ppt "Hubert és Jan van Eyck Dr. Spissák Lajos 2007. Életrajzi adatok Van Eyck születési időpontja nem ismert. Először a hágai Bavariai Jones udvari tanácsos."

Hasonló előadás


Google Hirdetések