Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hubert és Jan van Eyck Dr. Spissák Lajos 2007.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hubert és Jan van Eyck Dr. Spissák Lajos 2007."— Előadás másolata:

1 Hubert és Jan van Eyck Dr. Spissák Lajos 2007

2 Életrajzi adatok Van Eyck születési időpontja nem ismert. Először a hágai Bavariai Jones udvari tanácsos feljegyzései említik, 1422-ből. Az irat egy kifizetést rögzít Eyck-nak, mint udvari festőnek, ami szerint 1395-ben de inkább korábban születhetett. Önarcképe alapján is a legtöbb tudós 1395-nél előbbre teszi születési évét.

3 Munkássága Jan van Eyck az udvari munkák mellett privát ügyfeleknek is készített festményeket. Legkiemelkedőbb közülük a ghenti oltárkép, melyet Jodocus Vujdtsnek és feleségének, Batherine Borluutnak festett. Kevesen kérdőjelezik meg, hogy ez Európa legimpresszívebb önálló műve, mely jelenleg eredeti helyén, a St. Bavo katedrálisban, Ghentben, Belgiumban látható.

4 A ghenti oltárkép

5 Az ünnepelt Arnolfini portrén (London, Nemzeti Galéria) van Eyck a festmény fekete falán, a konvex tükör fölött írta alá – Johannes de Eyck fuit hic 1434" (itt járt Jan van Eyck, 1434)- Ez talán a művészettörténészek által legtöbbet elemzett portré.

6 Ez nem egy megfestett eljegyzési jelenet, vagy bethrothal, ahogy Erwin Panowsky sejteti. A nő nem terhes, és a ruhaemelő kéztartás egy gyakori kortárs átvétel (szűz) Szt. Katalinról (beleértve Jan van Eyck saját munkáját az ún. drezdai triptichont).

7 A genti székesegyház Bárány-imádás szárnyasoltára (1432)
A genti székesegyház Bárány-imádás szárnyasoltára (1432). Hubert és Jan van Eyck alkotása, a németalföldi reneszánsz kezdetét jelzi, egyidőben a Firenzében indult folyamattal.

8 Bárány - imádás

9 VÉGE


Letölteni ppt "Hubert és Jan van Eyck Dr. Spissák Lajos 2007."

Hasonló előadás


Google Hirdetések