Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Öröklődés molekuláris alapjai Ha egy humán DNS molekula 15%-át citozin alkotja, akkor a többi bázis milyen %-os arányban fordul elő ebben az DNS molekulában?

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Öröklődés molekuláris alapjai Ha egy humán DNS molekula 15%-át citozin alkotja, akkor a többi bázis milyen %-os arányban fordul elő ebben az DNS molekulában?"— Előadás másolata:

1 Öröklődés molekuláris alapjai Ha egy humán DNS molekula 15%-át citozin alkotja, akkor a többi bázis milyen %-os arányban fordul elő ebben az DNS molekulában? Meg lehet-e mondani a bázisösszetételből, hogy molekula RNS vagy DNS, egyfonalas vagy kétfonalas? Egy cisztronban (exonban) báziscsere történt, milyen aminosavak épülhetnek be ha az eredeti aminosav az alanin volt?

2

3 Egy fág ssDNS 1,2* 10 5 nukleotidot tartalmaz, mennyi 40 000 molekulatömegű fehérjét kódol ez a DNS? ( egy aminosav átlagos molekulatömege 100) Egy 29,7% adenint és 29,3% uracilt tartalmazó vírusnak a genetikai anyaga nagy valószínűséggel…. Hány aminosavat kódol egy 3,6*10 6 bázispárt tartalmazó struktúrgén? Milyen oligopeptid szintetizálódik a következő DNS-ről? 1. szál …..3’ATGCGCTACGGCAAT5’…. 2. szál …. 5’TACGCGATGCCGTTA3’….

4 Gyakorló feladatok: A baktériumokban található enzimfehérje molekulatömege 4,2*10 4, hány bázispárból álló nukleinsav kódolja? (egy aminosav átlagos molekulatömege 100) Ha ugyanez a fehérje egy kukorica növényben van, és a kódoló mRNS- ben 20% az intronok aránya, akkor mekkora a kódoló struktúrgén mérete?  Hány bázicsere kell minimálisan ahhoz, hogy egy fehérjében treonin (Thr) helyett szerin (Ser) épüljön be? A következő DNS-hez milyen kodon és antikodon tartozik, és milyen aminosavak épülnek a fehérjébe? 3’ ….TACAAAGAGAGACCA…5’ 5’ …..ATGTTTCTCTCTGGT…5’ Lehet-e tudni, valószínűsíteni, hogy ez egy fehérjemolekula eleje vagy sem? 


Letölteni ppt "Öröklődés molekuláris alapjai Ha egy humán DNS molekula 15%-át citozin alkotja, akkor a többi bázis milyen %-os arányban fordul elő ebben az DNS molekulában?"

Hasonló előadás


Google Hirdetések