Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1848-’49 -es emléktúra Uri Imre Lenkefi Péter. 1. állomás – Bem Apó szobra Cseh eredetü lengyel nemesi családba született. Tanulmányait Krakkóban, majd.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1848-’49 -es emléktúra Uri Imre Lenkefi Péter. 1. állomás – Bem Apó szobra Cseh eredetü lengyel nemesi családba született. Tanulmányait Krakkóban, majd."— Előadás másolata:

1 1848-’49 -es emléktúra Uri Imre Lenkefi Péter

2 1. állomás – Bem Apó szobra Cseh eredetü lengyel nemesi családba született. Tanulmányait Krakkóban, majd 1809-töl a varsói Tüzér és Müszaki Iskolában folytatta. Napóleon 1812-es oroszországi hadjáratában tüzérhadnagyként vett részt. Danzig (Gda ń sk) védelméért francia Becsületrenddel tüntették ki. 1815-ben belépett az orosz fennhatóság alatt álló Lengyel F ő kormányzóság hadseregébe. Tüzérszázadosként igyekezett elsajátítani kora m ű szaki ismereteit, 1819-ben a varsói tüzériskola tanára lett. A kor rakétafegyverének számító röppentyük tökéletesítésével is foglalkozott.

3 2. állomás – Petöfi Sándor szobra Külföldön Pet ő fi a legismertebb költ ő máig. Ő az istenek magyar kedvence. Mindent megkapott, hogy nagy költ ő lehessen: tehetséget, történelmet, sorsot. Huszonhat évet élt, s világirodalmi rangú s méret ű életm ű maradt utána, mely korfordulót jelentett nemzete irodalmában” – írja Németh G. Béla a költ ő r ő l. (A magyar irodalom története. Kossuth Kiadó, 1982.,170. old.) „Nincs még egy költ ő a világirodalomban, akinél az élet és költészet oly tökéletes egységet alkotott volna, mint Pet ő finél” – említi Fekete Sándor

4 3. állomás – Táncsics Mihály börtöne

5 4. állomás – Nemzeti múzeum

6 5. állomás – Fiúmelyi úti köztemetö

7 A nemzeti dal Talpra magyar, hí a haza! Itt az id ő, most vagy soha! Rabok legyünk vagy szabadok? Ez a kérdés, válasszatok! – A magyarok istenére Esküszünk, Esküszünk, hogy rabok tovább Nem leszünk! Rabok voltunk mostanáig, Kárhozottak ő sapáink, Kik szabadon éltek-haltak, Szolgaföldben nem nyughatnak. A magyarok istenére Esküszünk, Esküszünk, hogy rabok tovább Nem leszünk! Sehonnai bitang ember, Ki most, ha kell, halni nem mer, Kinek drágább rongy élete, Mint a haza becsülete. A magyarok istenére Esküszünk, Esküszünk, hogy rabok tovább Nem leszünk! Fényesebb a láncnál a kard, Jobban ékesíti a kart, És mi mégis láncot hordtunk! Ide veled, régi kardunk! A magyarok istenére Esküszünk, Esküszünk, hogy rabok tovább Nem leszünk! A magyar név megint szép lesz, Méltó régi nagy hiréhez; Mit rákentek a századok, Lemossuk a gyalázatot! A magyarok istenére Esküszünk, Esküszünk, hogy rabok tovább Nem leszünk! Hol sírjaink domborulnak, Unokáink leborulnak, És áldó imádság mellett Mondják el szent neveinket. A magyarok istenére Esküszünk, Esküszünk, hogy rabok tovább Nem leszünk!

8 Mit kíván a magyar nemzet? Legyen béke, szabadság és egyetértés. 1. Kivánjuk a' sajtó szabadságát, censura eltörlését. 2. Felel ő s ministeriumot Buda-Pesten. 3. Évenkinti országgyülést Pesten. 4. Törvény el ő tti egyenl ő séget polgári és vallási tekintetben. 5. Nemzeti ő rsereg. 6. Közös teherviselés. 7. Urbéri viszonyok megszüntetése. 8. Esküdtszék, képviselet egyenl ő ség alapján. 9. Nemzeti Bank. 10. A' katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a' külföldieket vigyék el t ő lünk. 11. A' politikai statusfoglyok szabadon bocsáttassanak. 12. Unio.

9 Az els ő felel ő s minisztérium

10


Letölteni ppt "1848-’49 -es emléktúra Uri Imre Lenkefi Péter. 1. állomás – Bem Apó szobra Cseh eredetü lengyel nemesi családba született. Tanulmányait Krakkóban, majd."

Hasonló előadás


Google Hirdetések