Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉG. 2  Terminális állapot : végső állapot.  Azon állapot megjelölésére használt kifejezés, amikor a betegség igen előrehaladott.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉG. 2  Terminális állapot : végső állapot.  Azon állapot megjelölésére használt kifejezés, amikor a betegség igen előrehaladott."— Előadás másolata:

1 1 GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉG

2 2  Terminális állapot : végső állapot.  Azon állapot megjelölésére használt kifejezés, amikor a betegség igen előrehaladott állapotban van, életfontosságú szervekre is érint és a beteg állapota feltartóztathatatlanul romlik.

3 3 Fájdalomcsillapítás

4 4  Fájdalom: mindig szubjektív, kellemetlen fizikai és érzelmi tapasztalat.  Elvileg csaknem minden esetben lehetséges a fájdalom megszüntetése.  Befolyásolják: pszichikai faktorok

5 5 Fájdalomcsillapítás formái (1)  Sugárkezelés  Sebészi kezelés  Kemoterápia  Gyógyszeres kezelés (gyenge/erős opiátok)  Pszichoterápia (hipnózis, relaxáció, magatartásterápia)  Fizikai módszerek (fizikoterápia, TENS készülék)

6 6 Fájdalomcsillapítás formái (2)  Aneszteziológiai módszerek (állandó v ideiglenes idegblokád)  Idegrendszeri módszerek

7 7 A HALDOKLÁS, A HALÁL ÉS A GYÁSZ „Sírva jössz a világra és körülötted mindenki mosolyog. Igyekezz úgy élni, hogy mosolyogva távozzál és körülötted mindenki sírjon.” (Hindu közmondás)

8 8  Haldoklás: a halált közvetlenül megelőző, változó hosszúságú életszakasz  Elisabeth Kübler-Ross: svájci származású, amerikai pszichiáter ismertette a szakirodalomban először a haldoklás jellemző szakaszait

9 9 A 20. századi hospice mozgalom legjelentősebb személyiségei : Elisabeth Kübler-Ross Cicely SaundersKalkuttai Teréz anya

10 10 Haldoklás fázisai: 1. Elutasítás, a tudomásulvétel elhárítása, tagadás: „Ez nem lehet igaz!” 2. Düh, harag, lázadás: „Miért éppen velem történik ez? Biztosan rosszul kezelnek.” 3. Alkudozás: „Csak legalább még néhány szép hónapom/napom lenne hátra! Ígérem ezentúl, jó leszek!” 4. Depresszió, lehangoltság: Közöny, szorongás, önvád 5. Belenyugvás, beleegyezés, elfogadás: „Ám legyen! Hagyjatok békén!”

11 11 A hozzátartozók is többnyire ugyanezeken a stádiumokon mennek keresztül, de általában ez nincs szinkronban a betegével. Előfordul, hogy a beteg már a belenyugvás szakaszában van, a család, pedig még mindenképpen erőlteti a további kezeléseket, vagy etetni igyekszik a beteget, amikor ő már nem kíván enni. Még szomorúbb az, ha a beteg még az alkudozás stádiumában van, reménykedik, a család, pedig már lemondott róla, esetleg nem is látogatja.

12 12 Halál bekövetkezésének módjai:  Élettani halál: a szervezet természetes elhasználódásának következménye, végelgyengülés  Betegség miatti halál: szervi, szervrendszeri károsodások miatt következik be  Külső behatás miatti halál: baleset, önkezű cselekmények (öngyilkosság), idegenkezű cselekmények (gyilkosság)

13 13 Kommunikáció a haldoklóval (1)  Megfelelő körülmény teremtése a beszélgetéshez (hely, helyzet, idő)  Túlzott aktivitás és iránytó szerep helyett: türelem és odafigyelés  Meghallgatás

14 14 Kommunikáció a haldoklóval (2)  Információ átadásának tudnivalói: Térképezzük fel, hogy mit szeretne tudni a beteg Fokozatos tájékoztatás Többszöri ismétlés Valótlanság, hamis reménykeltés kerülése Beteg reakcióinak megfigyelése Remények erősítése Ne hagyjuk magára a problémánál

15 15 Kommunikáció a haldoklóval (3)  Többször használjunk nyitott kérdéseket  Hasznos a visszakérdezés (ha a beteg „nehéz” kérdéseket tesz fel; pl: Miből gondolja?)  Szakkifejezések kerülése  Ismétlés több formájának használata: magyarázat írásos betegtájékoztató

16 16 Gyász: a veszteség által kiváltott reakció

17 17 A gyászreakciót befolyásolja A gyászoló:  életkora  neme  személyisége  korábbi veszteségei  előzetes és jelenlegi (elsősorban pszichés) betegségei  kulturális környezete  vallásossága  szociális kapcsolatrendszere.

18 18 A gyász fázisai (Pilling János: Gyász, Medicina Kiadó, 2003)  Anticipációs (megelőlegező) gyász: a haldokló elgyászolása, már életében elkezdődhet, elhúzódó haldoklásnál  Sokk: tagadás, érzelmi bénultság; minél váratlanabb a veszteség, annál tovább tart  Kontrollált szakasz: összeszedettség, temetéssel járó ügyintézés ezt igényli, temetés fordulópont: fontos a részvétel, mert tudatosítja az elválást  Tudatosulás (regresszió): kaotikus állapot, végletesség jellemzi>> megkönnyebbülés, szomorúság, harag, depresszió váltakozása, bűntudat, felelősök keresése; testi tünetek is lehetnek  Átdolgozás: racionalizálódás> szép emlékek  Adaptáció (feldolgozás): gyászolónak új irányvonal >>továbblépés>> az elveszett személy nélkül

19 19 Az egyén önsegítésének módjai a gyászban:  gyásszal kapcsolatos könyvek olvasása (pl: Judy Tatelbaum: Bátorság a gyászhoz, Pont Kiadó Kft, 1998.);  napló vezetése;  gyásszal kapcsolatos rítusok (gyertyagyújtás, hívő embereknél az imádkozás, nem hívőknél az emlékekkel kapcsolatos helyek meglátogatása);  háziállatok gondozása.

20 20 A hospice szolgálat

21 21 Mit jelent súlyos betegen élni?  Kínzó fájdalom,  Korlátozott fizikai és szellemi tevékenység,  Szorongás félelem ( a haláltól, a kezelésektől),  Veszteségek, lemondás,  Kiszolgáltatottság.

22 22 Félelem, szorongás a betegségfolyamatban  Félelem: A haláltól, haldoklástól, Szenvedéstől, kiszolgáltatottságtól, Kezelésektől, mellékhatásoktól, Izolációtól, Személytelenségtől.

23 23  Terminális állapotú az a beteg, akinek a betegsége nem gyógyítható, egyensúlyban nem tartható, az életmeghosszabbító terápiás próbálkozások ellenére a betegség folyamatosan előrehalad, és egy adott időn belül halálhoz vezet.  Palliatív terápia: alapelve, hogy a gyógyszereket folyamatosan, a tünetmegelőzés elvét betartva –preventíven – adagoljuk (cél: nem a gyógyítás, hanem a fájdalomcsillapítás).  A hospice a súlyos betegségük végstádiumában levő, elsősorban daganatos betegek humánus ellátását végző szervezet.

24 24  Az első hospice: FABIOLA római matróna nevéhez fűződik, aki a 4. század elején megnyitotta otthonát a betegek és átutazók előtt.  Dr.Polcz Alaine (1922-2007) magyar pszichológus, írónő, a tanatológia magyarországi kutatója, 1991-ben a Magyar Hospice Mozgalom és Alapítvány életre hívója.

25 25  A hospice-szellemiség lényege: a haldoklóval való együttélés, a haldokló bevonása egy közösség életébe, olyan környezet, körülmények biztosítása, amelyben a haldokló a megmaradt szellemi és fizikai képességeit, készségeit használni, élvezni tudja.

26 26

27 27 Hospice – az emberi méltóság megőrzése  Értékeli és becsüli az életet, a haldoklást természetes folyamatnak tekinti,  Enyhíti a fájdalmat és más kínzó tüneteket,  Biztosítja a beteg pszichés, spirituális és szociális szükségleteit,  Törekszik az elérhető legjobb fizikai és szellemi aktivitás fenntartására,  Az életminőség javítását helyezi előtérbe,  Az indokolatlan életmeghosszabbító kezeléseket elkerüli,  Nem késlelteti, de nem is sietteti a halált,  Támaszt nyújt a hozzátartozónak.

28 28 A hospice gondozás célja:  a betegek életminőségének javítása  testi és lelki szenvedéseik enyhítése  fizikai és szellemi aktivitásuk támogatása  hozzátartozók segítése a betegség és a gyász terheinek viselésében.

29 29 Jellemzői  Holisztikus szemlélet,  Interdiszciplináris team,  Életminőség javítása,  Fizikai, lelki támogatás,  A beteget és hozzátartozóit egyaránt támogatja,  Együttműködik a családdal (pszichés támogatás, a gyászfeldolgozás segítése),  Tiszteletben tartja a beteg meggyőződését, kívánságait,  Fájdalomcsillapítás (test-lelki szenvedés enyhítése korszerű fájdalomcsillapítással),  Köztudat formálása, a halál tabujának oldása,  Ingyenes.

30 30 A hospice munkacsoport tagjai:  orvosok  ápolók  gyógytornászok  pszichológusok vagy mentálhigiénikusok  lelkészek  szociális munkások  dietetikusok  képzett önkéntes segítők.

31 31 A hospice ellátás formái  Elsősorban a beteg otthonában – hospice otthonápolási csoport,  Kórház bentfekvő részlege,  Kórházi mobil team,  Ápolási idősek otthonai,  Nappali ellátás.

32 32

33 33 A méltó búcsú lehetősége A hospice-ban a halál bekövetkezése után a család és a személyzet tagjai gyertyát gyújtanak a holttest mellett, és lehetőség szerint elbúcsúznak tőle.

34 34  2003-ban Polcz Alaine új kezdeményezést indított útjára azzal a céllal, hogy a kórházi osztályokon, kórtermi körülmények között is biztosítható legyen az elhunyt emberi méltósága, s a hozzátartózok méltóbb módon búcsúzhassanak el szeretteiktől.

35 35 Temetés szervezése  Helyszín  Időpont  Módja (polgári, egyházi; koporsós, urnás, szétszórásos)  Formai kellékei (iratok, okmányok)  Temetési szertartás elemei (időrendi ütemezés)


Letölteni ppt "1 GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉG. 2  Terminális állapot : végső állapot.  Azon állapot megjelölésére használt kifejezés, amikor a betegség igen előrehaladott."

Hasonló előadás


Google Hirdetések