Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Marhahúsból készült ételek

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Marhahúsból készült ételek"— Előadás másolata:

1 Marhahúsból készült ételek

2 Kcal* 4,2 = kJ E (kcal) F (g) Zs (g) Cho (g) Marha 116 20,6 11 0,3
Sertés 296 17 25,3 0,6 Csirke 110 21,5 2,5 Pulyka 174 20,5 9,5 0,4 Vad-disznó 112 21,6 2,4 0,5

3 Általánosságok Az állat tápláltsági állapota
Az állat neme (hím-nőstény, ivartalanított) A hús színe Rostozata Betegségek, tehéntejfehérje allergia, tejelő állatok húsa Élvezeti érték

4 I. Rendű húsrészek - bélszín
bélszín farokból:2-3 dkg-os: bélszín szeletke = filet mignon 5-6 dkg-os: bélszín érme = medailon de boeuf bélszín derékból: dkg-os: bélszínszelet = tournedos 14-18 dkg-os: bélszínjava = beefsteak 28-36 dkg-os: dupla bélszínjava = chateaubriand bélszín fejből:18-20 dkg-os: bélszínlángos Ebből vágjuk a bélszíncsíkokat, és ebből készül a tatár bifsztek.

5

6 I. Rendű húsrészek - hátszín
Magas hátszín egészben: marhagerinc szeletelve: rostélyos dkg Lapos hátszín egészben (roastbeef) hátszín szelet dkg (rumpsteak) dupla hátszín szelet dkg (entrecote)

7 II. Rendű húsrészek Lapocka lapocka vastag része lapocka vékony része
Comb Felsál: hosszú, gömbölyű Pecsenye: fehér, fekete Fartő: csípő, hegyes, hamis, fartő

8 III-IV. Rendű húsrészek
III.osztályú részek nyak tarja, szegy, lábszár, bélszín széle, hátszín széle IV.osztályú részek fej, láb, apróhúsok. darált hús,

9 Marha belsőségei agyvelő: felhasználás előtt néhány percig langyos vízben áztatjuk, majd óvatosan lefejtjük a külső borítóhártyát. velőkrém levest, velőgombócot, krokettet, felfújtat, pudingot máj (sötét színű, erős rostú, rágós) májpürélevesnek, májgombóc, pudingnak, felfújtnak, ropogósnak A lépet szükség esetén a máj pótlására

10 A tüdőből savanyútüdő, tüdővagdalék, tüdős táska,
A szívből gulyás, pörkölt, A veséből alapos tisztítás, szükség esetén forrázás után pörkölt, gulyás, savanyúvese készülhet. A pacalt (marha bendő) pacalpörkölt, becsinált pacal. A tejmirigy/tőgy pörköltnek, esetleg rántott tőgynek, Az uszály pörköltnek vagy levesnek (ököruszályleves) A nyelvet főzve, párolva, hidegen, melegen

11 Marha húsételek elkészítés szerint
Főzéssel készülők :húsleves, gulyásleves Sütéssel készülők: Ált. egészben sültek Párolással szeletben készített: Csáky rostélyos, frankfurti rostélyos, tejfölös gombás rostélyos, cigány rostélyos Apróhúsból: marhapörkölt, puszta pörkölt, borsos tokány, debreceni marhatokány

12

13 Sütéssel készülők Stefánia marhasült
Fő hozzávalók: 8 kg marhahús (fartő, pecsenye, lapocka), 0,6 kg étolaj, 25 tojás, 2 kg zöldpaprika, 1 kg paradicsom, 0,5 kg vöröshagyma, 0,05 kg fokhagyma, 0,01 kg bors, 0,3 kg konyhasó. Elkészítése: 2-2,5 kg-os darabok, hegyes késsel kiszúrjuk, beletöltjük a főtt tojásokat, fűszerezzük, elősütjük. A zöldségeket átfuttatjuk az olajon (kivéve a paradicsom), majd a húsra öntjük, és 1-1,5 órán át saját levében pároljuk. Pihentetjük, rostokra merőlegesen szeleteljük.

14

15 Vadas marhasült Fő hozzávalók:8 kg marhahús (fartő, pecsenye, lapocka), 0,6 kg étolaj, 0,6 kg liszt, 2 kg tejföl, 2,5 kg sárgarépa, 2 kg petr.gyök, 1 kg vöröshagyma, 0,5 kg mustár, 0,2 kg kristálycukor, 5 db citrom, 0,01 bors, 10 db babérlevél, 0,3 kg konyhasó. Elkészítése: Elősütjük. A visszamaradt olajban karamellizáljuk a cukrot, összepirítjuk a zöldségeket, fűszerezzük, felengedjük vízzel vagy csontlével. Fölforraljuk és az elősütött húsra öntjük. Előmelegített sütőben 2-3 órán át pároljuk. Ha kész percig pihentetjük, majd rostjaira merőlegesen szeleteljük. A párolóléből kivesszük a babérlevelet, citromhéjat, majd leturmixoljuk, felforraljuk és hozzáadjuk tejfölös habarást. Ha levettük csak akkor adjuk hozzá a citromlevet.

16

17 Marhapörkölt Fő hozzávalók:8 kg marhahús (lábszár, bélszín széle, hátszín széle, nyak), 1 kg étolaj, 3 kg vöröshagyma, 0,05 kg fokhagyma, 1 kg lecsó, 0,2 kg fűszerpaprika, 0,01 kg köménymag 0,3 kg konyhasó. Elkészítése: Pörkölt alap (olaj, hagyma, fűszerpaprika) +hús (többféle, 3 cm), fűszerezzük a fokhagymával, és őrölt köménnyel, sóval. Folyamatosa pirítjuk, hogy elfője a levét, majd ha még nem puha+ víz, és pároljuk-pirítjuk, ha majdnem puha lecsó. Sűrű, nem híg a leve!!! Köret: sós burgonya, tarhonya, galuska, körettészta.

18

19 Babgulyás Fő hozzávalók:8 kg marhahús (lábszár, bélszín széle, hátszín széle, nyak), 5 kg szárazbab, 0,8 kg étolaj, 2 kg vöröshagyma, 0,1 kg fokhagyma, 1 kg lecsó, 0,15kg fűszerpaprika, 0,3 kg konyhasó. Elkészítése: Pörkölt alap (olaj, hagyma, fűszerpaprika) +hús (többféle, !!!!2 cm), fűszerezzük a fokhagymával, és sóval. Folyamatosa pirítjuk, hogy elfője a levét, majd ha még nem puha+ víz, és pároljuk-pirítjuk. A babot enyhén sós vízben feltesszük főni, ha majdnem puha összekeverjük, hozzáadjuk a lecsót, az adagszámnak megfelelően felöntjük, forraljuk. Csipetke.

20 Szerbgulyás Marhapörkölt
+kockákra vágott burgonya (8 kg), metéltre vágott kelkáposzta (5 kg).

21 Borsos tokány 1-1,5 cm * 4-5 cm Fő hozzávalók:8 kg marhahús (lábszár, lapocka), 1 kg étolaj, 3 kg vöröshagyma, 0,1 kg fokhagyma, 1 kg paradicsompüré, 0,02 kg őrölt bors, 0,3 kg konyhasó. Elkészítése: Pörkölt alap (olaj, hagyma (félfő,) +hús , fűszerezzük a fokhagymával, és őrölt borssal, sóval. Folyamatosa pirítjuk, hogy elfője a levét, majd ha még nem puha+ víz, és pároljuk-pirítjuk, ha majdnem puha paradicsompüre. Sűrű, nem híg a leve!!! Köret: sós burgonya, tört burgonya, párolt rizs.

22 Gombás marhatokány 1-1,5 cm * 4-5 cm
Fő hozzávalók:8 kg marhahús (lábszár, lapocka), 3 kg gomba, 1 kg étolaj, 2 kg vöröshagyma, 3 kg tejföl, 0,5 kg paradicsompüré, 10 cs petr.zöld, 0,01 kg őrölt bors, 0,3 kg konyhasó. Elkészítése: Pörkölt alap (olaj, hagyma (félfő,) +hús , fűszerezzük a fokhagymával, és őrölt borssal, sóval. Folyamatosa pirítjuk, hogy elfője a levét, majd ha még nem puha+ víz, és pároljuk-pirítjuk. Sűrű, nem híg a leve!!! 1/3-ad olajban megfuttatjuk a gombát, +petr. zöld, ízesítjük, majd hozzáadjuk a húshoz, összepirítjuk a paradicsom-pürével, tálalás előtt hozzámelegítjük a tejfölt. Köret: sós burgonya, burgonyahabbal, burgonyagombóccal, párolt rizs.

23

24 Párolt marhafartő Fő hozzávalók:8 kg marhahús (fartő, felsál, fehér- fekete pecsenye), 0,6 kg étolaj, 2 kg zöldpaprika, 1 kg paradicsom, 0,5 kg vöröshagyma, 0,05 kg fokhagyma, 0,01 kg őrölt bors 0,3 kg konyhasó. Elkészítése: A megtisztított húst fűszerezzük, meleg olajban átsütjük. A visszamaradt olajban átfuttatjuk a vöröshagymát, az egészben hagyott fokhagymát, negyedelt paprikát, felforraljuk, majd a húsra öntjük.Sütőben 1-1,5 órán át pároljuk. Ha félpuha hozzáadjuk a paradicsomot. A végén pihentetjük, és a leszűrt párolólével tálaljuk. Köret: párolt, csőben sült lengyeles főzelékek, de a hagyományos főzelékekkel is tálalhatjuk.

25

26 Csáki rostélyos Fő hozzávalók: 8 kg marhahús, 0,6 kg étolaj, 0,3 kg füstölt szalonna, 05 kg liszt, 30 db tojás, 3 kg tejföl, 3 kg lecsó, 2,5 kg vöröshagyma, 0,15 kg fűszerpaprika, 0,3 kg, 0,01 kg őrölt bors, 5 cs. pzsz, 0,3 kg konyhasó. Elkészítése: A húst vékonyra kiverjük, széleit bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk. Töltelék: szalonnát megsütjük+ 1/3 vhagyma, ½ lecsó, +felvert tojások=rántotta. Rákenjük a hússzeletekre, felcsavarjuk, elősütjük. A megmaradt olajban megfuttatjuk a hagymát, +fűszerpaprika, összeforralva, a húsokra öntjük. Pároljuk. Ízesítjük a lecsóval, és készre pároljuk. Húst kivesszük, a párolólevet besűrítjük. Köret: Vajas vagy túrós galuska.

27 Marhahús ételek melyeket tudni KELL!!!
Alföldi rostélyos Borsos tokány Gombás marhatokány Hagymás rostélyos Marhapörkölt Vadas marhasült Vagdalt bélszín Párolt marhafartő Csáki rostélyos


Letölteni ppt "Marhahúsból készült ételek"

Hasonló előadás


Google Hirdetések