Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fiatalok foglalkoztatásának javítása: mit jelent ez a gyakorlatban? BORBÉLY-PECZE, Tibor Bors, Ph.D. MOM Kulturális Központ Budapest, 2013. november 28.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fiatalok foglalkoztatásának javítása: mit jelent ez a gyakorlatban? BORBÉLY-PECZE, Tibor Bors, Ph.D. MOM Kulturális Központ Budapest, 2013. november 28."— Előadás másolata:

1 Fiatalok foglalkoztatásának javítása: mit jelent ez a gyakorlatban? BORBÉLY-PECZE, Tibor Bors, Ph.D. MOM Kulturális Központ Budapest, november 28.

2 OECD, Logez, Hol vannak a kérdések a fiatalok társadalmi beilleszkedésében?

3 Az ifjúsági „társadalmi tétlenség” mérőszáma: NEET, Európai Unió Eurofound, 2012

4 Hazai célcsoport Tétlenség (NEET) -100 magyar fiatal közül 13- nak nincs munkája és az oktatásban sem vett részt 2011-ben– ez 164 ezer ember. Ez megegyezik az EU-s átlaggal. A fiatalok munkaerő-piaci esélyeit erőteljesen meghatározza iskolai végzettségük: 2011-ben az alacsony iskolázottságúak 5 %-át, a középfokú végzettségűek 29 %-át, a diplomások 57 %-át foglalkoztatták. (Szepesi, Hétfa, 2013)

5 Összetett célcsoport Eurofound, 2012

6 Ifjúsági Garancia Kezdeményezés (YGI) Az ifjúsági garancia keretében a tagállamok vállalták annak biztosítását, hogy a 25 év alatti fiatalok a munkahelyük elvesztését vagy az iskolarendszerű tanulmányaik befejezését követő négy hónapon belül színvonalas állásajánlatot kapjanak, vagy számukra tanulószerződéses gyakorlati képzésben vagy gyakornoki programban való részvételi lehetőséget biztosítsanak. Európai Tanács

7 2014-től 28 országban élesben A vezetők vállalták azt is, hogy az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezést 2014 januárjára teljesen működőképessé teszik. – A vezetők megállapodtak arról, hogy továbbfejlesztik a meglévő kezdeményezéseket, például „Az első EURES-állásod” és a határokon átnyúló szakképzést is támogató „Erasmus +” kezdeményezést. A tagállamok azt szeretnék, hogy ez utóbbi 2014 januárjától működőképes legyen. – A vezetők továbbá arra ösztönözték a tagállamokat, hogy az Európai Szociális Alapból folyósított juttatások egy részét a határokon átnyúló mobilitási rendszerek támogatására fordítsák. – A tagállamok megállapodtak abban, hogy júliusban útjára indítják a Tanulószerződéses Gyakorlati Képzés Európai Szövetségét, 2014 elején pedig bevezetik a szakmai gyakorlatok minőségi keretrendszerét – A fiatalok foglalkoztatásának növelését célozza a szociális partnerek aktív bevonására irányuló intézkedés is. Európai Tanács

8 MI ( LENNE ) AZ EREDMÉNY? Az Ifjúsági Garancia Kezdeményezés (YGI) társadalmi és egyéni szintű célja

9 Életpálya-építési kompetenciák „..amelyek megszerzése képessé teszi az egyént arra, hogy összegyűjtsön, értelmezzen és szintetizáljon önismereti, oktatási és munkaerő-piaci információkat, valamint arra, hogy e szintézis alapján pályatervet készítsen, vizsgáljon felül vagy valósítson meg.” (ELGPN, Sultana, 2009)

10

11 Nincsen sok időnk cselekedni! Magyarország korfái (videó); Forrás: KSH NKI (2013) (forrás: Magyar Ifjúság 2012) KSH Cenzus, 2001 vs. 2011

12 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Fiatalok foglalkoztatásának javítása: mit jelent ez a gyakorlatban? BORBÉLY-PECZE, Tibor Bors, Ph.D. MOM Kulturális Központ Budapest, 2013. november 28."

Hasonló előadás


Google Hirdetések