Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZÜLŐK LÁZZAL, LÁZCSILLAPÍTÁSSAL KAPCSOLATOS ISMERETEI

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZÜLŐK LÁZZAL, LÁZCSILLAPÍTÁSSAL KAPCSOLATOS ISMERETEI"— Előadás másolata:

1 SZÜLŐK LÁZZAL, LÁZCSILLAPÍTÁSSAL KAPCSOLATOS ISMERETEI
Készítette: Abonyi Judit Erzsébet Kórház R.I. Hódmezővásárhely

2 Vizsgálat Célja: választ kapni arra, mi lehet az oka annak, hogy a szülők lázas gyermekük szakszerű ellátása helyett az ügyeleti ellátást veszik igénybe és kérnek orvosi segítséget. Vizsgálati minta: Hódmezővásárhely és vonzáskörében élő kisgyermeküket nevelő szülők Ideje: november Módszere: kérdőíves felmérés - 24 zárt, 5 félig nyitott, 3 nyitott kérdés - 200 db kérdőív értékelhető 176 db (88%) Lebonyolítás: bölcsödében, óvodákban

3 Az 1. hipotézisem nem igazolódott be.
1.) Feltételeztem, hogy a szülők nem ismerik a láz azon pozitív hatását, mely szerint a magasabb hőmérséklet segít a kórokozók elpusztításában. Az 1. hipotézisem nem igazolódott be.

4 2.) Feltételezem, hogy a szülők kellő ismerettel rendelkeznek a lázméréssel kapcsolatban, de a láz csillapítását már nem a megfelelő időben kezdik el. Megállapítások: - 74 %-a hónaljban, higanyos hőmérővel mér - 88 %-k kellő ideig méri a hőmérsékletet - 86 %-k helyesen nem von le a mért értékből 0.5 Co –t - a mért értéknek megfelelően a szülők csak 67 %-a jelölte pontosan, hogy mikor kell elkezdeni a láz csillapítását. lázcsillapítás kezdő értéke a szülők szerint 37 Co 37.5 Co 38 Co 38.5 Co 39 Co összesen ( N=176) 12 30 118 13 3 A 2. hipotézisem részben beigazolódott.

5 A 3. hipotézisem beigazolódott.
3.) Feltételezem, hogy a szülők gyógyszeres és fizikális lázcsillapítása azért eredménytelen, mert a lázcsillapítással kapcsolatos ismereteik hiányosak és nem megfelelően alkalmazzák ezeket a módszereket. Kérdések: - melyik módszert részesítik a szülők előnyben; - adnak-e és mikor különböző hatóanyagú gyógyszert; - ismerik-e és mikor alkalmazzák a fizikális lázcsillapítás módszereit; - a két módszer kombinálása esetén mikor adják a lázcsillapító gyógyszert; - hogyan végzik a hűtőfürdőt. Eredmények: a szülők ismereti hiányosak: a.) az azonos és különböző hatóanyagú gyógyszerek ismételhetőségéről; b.) a gyógyszeres és a fizikális lázcsillapítás együttes alkalmazásáról; c.) a hűtőfürdő kivitelezéséről. A 3. hipotézisem beigazolódott.

6 A 4. hipotézisem csak részben igazolódott be.
4.) Feltételeztem, hogy a szülők azért fordulnak lázas gyermekükkel mihamarabb orvoshoz, mert hiányos ismeretekkel rendelkeznek a lázgörcs otthoni ellátásáról, kimeneteléről, és tartanak annak létrejöttétől. A 4. hipotézisem csak részben igazolódott be.

7 Az 5. hipotézisem beigazolódott.
5.) Feltételeztem, hogy a szülők lázzal, lázcsillapítással kapcsolatos ismereteit befolyásolja a szülők lakóhelye, iskolai végzettsége. Az 5. hipotézisem beigazolódott.

8 A szülők lázzal, lázcsillapítással kapcsolatos
ÖSSZEGZÉS A szülők lázzal, lázcsillapítással kapcsolatos ismeretei hiányosak. Hiányosságok az alábbi területeken: - mikor kell elkezdeni a lázcsillapítást; - a lázcsillapító gyógyszerek hatóanyag szerinti ismételhetőségének lehetősége; - a lázcsillapítás módszereinek együttes alkalmazása; - a hűtőfürdő helyes kivitelezése; - a lázgörcs következményei; - a lázgörcs otthoni ellátása; A szülők lázzal, lázcsillapítással kapcsolatos ismereteit befolyásolja - a szülők lakóhelye, iskolai végzettsége.

9 JAVASLAT Az információk érthető, pontos, maradéktalan átadása, állandó megújítása, különös tekintettel a vonzáskörben élő, illetve alacsonyabb iskolai végzettségű szülők körében.

10 MEGTISZTELŐ FIGYELMET!
KÖSZÖNÖM A MEGTISZTELŐ FIGYELMET! KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!

11 JAVASLATOK Cél: az információk érthető, pontos, maradéktalan átadása, állandó megújítása, különös tekintettel a vonzáskörben élő, illetve alacsonyabb iskolai végzettségű szülők körében. Ki végezze ? védőnő, körzeti ápoló, diplomás ápoló, szakápoló szakemberek ( gyermekorvos, gyógyszerész, dietetikus) bevonásával Mikor végezze? gyermekvállalás előtt - megbetegedések, védőoltások alkalmával tanácsadás, konzultációk - intézeti ellátás esetén Hol végezze? saját környezet - egészségügyi rendezvények, előadások - egészségügyi intézmény, gyógyszertár - bölcsőde, óvoda, iskola Eszközök : szóbeli megbeszélés, írásos dokumentum, bemutató foglalkozás, filmvetítés, szakkönyvek, internetes oldalak ajánlása, a média felvilágosító tevékenysége.


Letölteni ppt "SZÜLŐK LÁZZAL, LÁZCSILLAPÍTÁSSAL KAPCSOLATOS ISMERETEI"

Hasonló előadás


Google Hirdetések