Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egyszerű mondat elemzése. Az egyszerű mondat szerkezete: Az egyszerű mondat különböző mondatrészekből áll: alany, állítmány, tárgy, határozó és jelző.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egyszerű mondat elemzése. Az egyszerű mondat szerkezete: Az egyszerű mondat különböző mondatrészekből áll: alany, állítmány, tárgy, határozó és jelző."— Előadás másolata:

1 Egyszerű mondat elemzése

2 Az egyszerű mondat szerkezete: Az egyszerű mondat különböző mondatrészekből áll: alany, állítmány, tárgy, határozó és jelző. Ha elemezni akarunk egy mondatot, rá kell kérdeznünk a különböző mondatrészekre, hogy megállapítsuk, melyik milyen. Példa: A barna kutya az udvaron ugat egy macskát. Mit állítunk? "ugat" (állítmány) Ki ugat? "a kutya" (alany) Mit ugat a barna kutya? "macskát" (tárgy) Hol ugat a kutya? "az udvaron" (határozó) Milyen kutya ugat? "barna" (jelző) VAÚÚÚ!

3 A Á / / \ Jmi T Hh

4 Tárgy

5

6 IRÁNYTÁRGYEREDMÉNYTÁRGY HATÁROZOTT TÁRGY HATÁROZATLAN TÁRGY Tortát sütöttek. Zavarják az órát. Valakit elküldtek moziba. Pistát választották.

7 Helyhatározó

8 képes helyhatározó: Átvitt értelemben használt helyhatározó. Távozott az ügyvédi pályáról. Megjelentünk a külföldi piacon. Agyamra megy.

9 A helyhatározó ragjai A helyhatározók névutói Hol?Honnan?Hová? itt,ottinnen,onnanide,oda aholahonnanahová valaholvalahonnanvalahová mindenüttmindenünnenmindenüvé seholsehonnansehová A helyhatározó határozószói IRÁNYHÁRMASSÁG! Honnan? Hol? Hová?

10 Időhatározó

11 IRÁNYHÁRMASSÁG! Mióta? Mikor? Meddig?

12 Módhatározó

13 Cselekvésre vonatkozik!!!

14 Állapothatározó

15 ALANY állapotára vonatkozik!!!

16 Eszközhatározó

17

18 Társhatározó

19

20

21 Az alábbi szöveg határozóit sorold be a táblázatba! Dániában a csalogánnyal és kakukkal érkezik az igazi nyár az országba. A csalánerdő nyári barlangja lakót kapott. Öreg róka néni, aki eddig egy messzi vadaskertben lakott, most ideköltözött, és reményteljes csemetéivel az erdő virágait nézegeti. Legalábbis ezt szeretnék elhitetni a madarakkal! Snipp érzi, hogy az üregből ismert szimatnál sokkal erősebb és teljesebb szimat csiklandozza az orrát. Tudja, mit kell tennie, sebtében bebújik a kürtőbe, lassan, mintha tűkön lépkedne, halad a sötétben. Csak két percig tart az egész próba, eléri a barlang másik kijáratát, és kint van a világosságban. Két nap múlva Snipp ismét találkozott a fiatal rókával. A titokzatos barlang miatt nem tudott nyugton maradni. Mennie kellett kutatni, vadászni. Százan lasszóval sem tudnák visszatartani, hiszen ő már egyszer bent járt a hegyben, a barlang megnyílt előtte! (Swend Fleuron Snipp, a nagy vadász című regénye alapján) HelyhatározóIdőhatározóMódhatározóÁllapothatározóEszközhatározóTárshatározó

22 Sok sikert a dolgozathoz!


Letölteni ppt "Egyszerű mondat elemzése. Az egyszerű mondat szerkezete: Az egyszerű mondat különböző mondatrészekből áll: alany, állítmány, tárgy, határozó és jelző."

Hasonló előadás


Google Hirdetések