Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az élődonáció-arány növelése-közösségi edukálás vagy kompenzálás Készítette: Borisz Anita, Varga Gábor dr. B.Braun Avitum Hungary Eü. Szolg Zrt. 17. sz.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az élődonáció-arány növelése-közösségi edukálás vagy kompenzálás Készítette: Borisz Anita, Varga Gábor dr. B.Braun Avitum Hungary Eü. Szolg Zrt. 17. sz."— Előadás másolata:

1 Az élődonáció-arány növelése-közösségi edukálás vagy kompenzálás Készítette: Borisz Anita, Varga Gábor dr. B.Braun Avitum Hungary Eü. Szolg Zrt. 17. sz. Dialízisközpont, Ajka 2014.május 1

2 Veseátültetés előnyei-hátrányai
Élődonoros átültetés Cadaver donoros átültetés Előnyei: művesekezelés felfüggesztése nincs várólista tervezhető műtét vese túlélése jobb alkalmazott immunszupresszív terápia kevésbé agresszív kilökődés kockázata kisebb azonnali vesefunkció Hátrányai: Fizikai hátránya nincs, de az esetleges pszichés megterhelés felmerülhet immunszupresszív therápia mellékhatásai Hátránya: hosszú várakozási idő CV halálozás magas /50%/ Vese túlélése rosszabb Magasabb infekció arány 70-80%-ban funkcionál azonnal 2

3 Élődonoros veseátültetések a világban
Skandináv országokban 62%-a USA 47%-a Spanyolország 3%-a Magyarország 14%-a élődonoros átültetés. -cadaver donoros várólisták növekvő hossza ( átlagos várakozási idő 2,5 év) -élődonoros Tx kedvező eredményei Megoldás az élődonáció előmozdítása Hogyan vélekednek erről a különböző országokban ?

4 Holland felmérés adatai
For Love or Money? (Szeretetből vagy pénzért? ) 250 korábbi élő holland vesedonor retrospektív kérdőíves vizsgálata A vizsgálat fontos volt, mert eddig még senki nem mérte fel, hogy mi a véleménye a donáció folyamatán már átesett egyéneknek, akik tanúi voltak a donáció hatásának. A donorok életkor mediánja 51 év volt (18-80), a donáció óta eltelt évek mediánja 3 év (0-26 év). A feltett kérdések a donáció anyagi vagy egyéb kompenzálására vonatkoztak. A saját (konkrét) esetben a válaszolók 78 %-a nem fogadott volna el semmit, de általánosságban 60% körül helyesnek tartanák az anonim élődonáció anyagi támogatásának vmilyen formáját. Többségük a nem pénz-jellegű juttatást (pl. biztosítási előnyök) részesítené előnyben, ez főként a vallásos válaszolókra volt jellemző. VanBuren MC. és mts., Amer J. Transplant 2010

5 Francia-svájci vélemények
123 svájci egyetemi hallgató többválasztásos kérdőíves felmérése Szerintük az élődonáció döntően emberbaráti cselekedet

6 Francia-svájci vélemények
A szerv eladás finanszírozását döntően elutasítják

7 Francia-svájci vélemények
A szerv adományozásra történő edukálást támogatják

8 Kanadai stratégia Attitudes Toward Strategies to Increase OrganDonation: Views of the General Public and Health Professionals A kritérium bővítés ( vércsoport nem egyezés, életkor emelés, csere donáció, jobb szerv felhasználás) ellenére sem nőtt az élő-donációk száma→ finanszírozás növelése (vér,sperma, petesejt már elfogadott) Vizsgálat a financiális támogatásról: lakosság-2004 fő % egyetért eü-i dolgozók-339 fő (19% válaszolt) 62% egyetért vesebeteg érintettek-268 fő 66% egyetért Közvetett ösztönzést fogadnák el: adómentesség, hitellehetőség a donor családjának, a konkrét összeget kevésbé támogatták Lakosság 16%-a, eü dolg. 32%-a, vesebet. érintettek 27%-a szerint semmi anyagi támogatás nem fogadható el. (Barnieh L és mts.)-Kanadai tap.-CJASN 2012.

9 USA tanulmány Public Awareness and Attitudes to Living Organ Donation: Systematic Review and Integrative Synthesis Cél: közmegítélés vizsgálata az élő-donációval kapcsolatban 20 ország bevonásával – elektronikus úton kitöltött kérdőív A válaszadók 76,6 %-a az élő-donoros Tx támogatta, de 89,6 % úgy véli adja a hozzátartozó ( szülő, barát) a szervét. -adományozó inkább ismerje a kapót ( gyermekeknek többen adnának) -aki nem akar adni: fél az eü-i, sebészi kockázatoktól ( heg, őt is Tx kell, negatív publikációk), nincs ismeretük a szervdonációról, vallási okból utasítja el, fél az anyagi veszteségtől -Kínai kanadaiak:” szégyen a szülőnek”, a befogadó érzelmi eladósodása ( bűnösnek érzi magát), fél a munkahelyelvesztésétől, bizalmatlan a kórházakkal -válaszadók többsége( Anglia, Európa, USA) támogatja az anyagi megtérítést- közvetett módon ( várólista prioritás, élethosszig eü-i biztosítási kedvezmény, állami pénzbeli donor elismerést) . (Tong A. és mts)-Transplantation 2013.

10 Összefoglaló A nem élődonoros várólisták növekvő hossza és az élődonoros TX kedvező eredményei miatt világszerte igyekeznek az élődonoros TX-et előnyben részesíteni. Az előnyök között anyagi ellenszolgáltatás, szociális előnyök (élethosszig ingyenes egészségbiztosítás, várólista prioritás, adókedvezmény, hitel) egyaránt szerepel. Az egészségbiztosítási rendszertől, valamint a társadalmi helyzettől, vallási meggyőződéstől jelentősen függ, hogy ki milyen támogatási formát javasol. Az idősek és vallásosak számára nem elfogadható a pénzbeli támogatás. A fiatal nem vallásos egyének számára inkább elfogadható. A közvetett anyagi támogatást inkább elfogadják, mint a konkrét összeget.

11 Véleményünk -Hazánkban is lakosság döntő része nincs megfelelően tájékoztatva a szervdonációról ( középiskolai tapasztalataink) -Az élődonorok számának növelésére, a hagyományos módszerek nem elégségesek -Felvetődik a donorok elismerésének szükségessége, azonban a legnehezebb rész a megfelelő, a szervkereskedést kizáró –etikai szempontból is elfogadható módszerek kiválasztása -Felmerülő módszerek: adókedvezmény, magasabb színvonalú egészségügyi ellátás (várólistánál), társadalmi elismerések (nyilvános díjkiosztás), ingyenes üdültetés

12 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Az élődonáció-arány növelése-közösségi edukálás vagy kompenzálás Készítette: Borisz Anita, Varga Gábor dr. B.Braun Avitum Hungary Eü. Szolg Zrt. 17. sz."

Hasonló előadás


Google Hirdetések