Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Digitális grafikai feladatok 2.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Digitális grafikai feladatok 2."— Előadás másolata:

1 Digitális grafikai feladatok 2.
Multimédia 9. Digitális grafikai feladatok 2.

2 Horizont kiegyenesítése
Nyissuk meg a ferde fotót. Keressünk a fotón egy olyan szakaszt, melynek függőlegesnek vagy vízszintesnek kellene lenni. Ha Mérőeszköz segítségével egyenest illesztünk erre, a kép alatt leolvashatjuk ezen egyenes dőlésszögét a vízszinteshez képest. Ebből kiszámíthatjuk, hány fokkal kell elforgatni. Jegyezzük meg ezt az értéket! Az Eszközök / Átalakítóeszközök / Forgatás segítségével forgassuk el a képet az előzőekben meghatározott szöggel, az ellentétes irányba. A téglalap-kijelöléssel jelöljük ki a módosított kép határait, majd a Kép / Kép kivágása menüponttal tüntessük el a felesleget.

3 Zavaró képelem eltüntetése
Nyissuk meg a fotót. Ha a képen valamilyen zavaró elem (pl. villanyvezeték, kosz az érzékelőn) látható, átfesthetjük ezt a környező területről (pl. az égről) vett mintával. Ehhez aktiváljuk a Másoló eszközt, és válasszunk ecsetet (pl. éles vagy elmosódott szélű). A Ctrl+bal egérgombbal vehetünk mintát a képről, és ezzel festhetjük át az eltüntetendő részletet. Ehhez célszerű nagy nagyítás kiválasztani. Ha a Nem igazított opciót választjuk, akkor mindig ugyanazt a mintát használja, az Igazított opcióval az átfestett területtől meghatározott távolságból újra veszi a mintát.

4 Fotók feliratozása Nyissuk meg a képet.
Aktiváljuk a Szöveg eszközt, az eszköz beállításainál válasszunk betűtípust, betűméretet és betűszínt. Kattintsunk a képen oda, ahová a feliratot szeretnénk látni és gépeljük be a szöveget. Ha bezárjuk a szövegbeviteli ablakot, a kurzorbillentyűkkel módosíthatjuk a szöveg-rétegünk helyzetét. Ha szükséges, a szöveg-réteg átlátszatlanságának csökkentésével tehetjük a feliratot diszkrétebbé, vízjel-szerűvé.

5 Vörösszem-hatás eltüntetése
Nyissuk meg a fotót. Válasszunk nagy nagyítást, majd pl. az Egybefüggő területek kijelölése („varázspálca”) eszközzel jelöljük ki a vörös pupillát. Ezt célszerű a kép zöld csatornáján végezni, ahol legnagyobb a kontraszt az írisz és a pupilla között: A Csatornák fülön kapcsoljuk ki a vörös csatorna láthatóságát, majd egyedüliként jelöljük ki a zöld csatornát. A „varázspálca” eszközzel jelöljük ki a pupillát, változtassuk a küszöbszintet a mind pontosabb eredmény érdekében (általában között). Kapcsoljuk vissza mindhárom csatorna láthatóságát és jelöljük ki mindhármat. Aktiváljuk a Szűrők / Színek / Csatornakeverő szűrőt, és a vörös kimeneti csatornán változtassuk az értékeket pl. a következők szerint: Vörös: 10%, Zöld: 60%, Kék: 30%.

6 Képek keretezése 1. Nyissuk meg a képet.
Duplázzuk meg a ‘Háttér’ réteget, az eredeti (alsó) réteget töltsük fel fehérrel. A ‘Háttér’ rétegen állva módosítsuk a rajzvászon méretét (Kép / Rajzvászon mérete) úgy, hogy a kép mindkét oldala szimmetrikusan növekedjen. Ehhez kapcsoljuk ki a méretarány megtartását jelző láncot, majd igazítsuk középre a képet. (A növelés mértéke az eredeti kép méretétől függ, ez esetben +16px) A Réteg / Réteg kép-méretűvé alakítása menüponttal igazítsuk a ‘Háttér’ nevű réteg méretét az új rajzvászonra. Duplázzuk meg a ‘Háttér’ nevű réteget, a másolatot nevezzük át ‘Belső keret’-re. Ismét növeljük meg a ‘Háttér’ nevű rétegen állva a rajzvásznat úgy, hogy az alsó keret legyen nagyobb, a másik három egyforma. Ehhez az eltolás Y-értékét módosítsuk a középre rendezés után. (A „margók” ez esetben B:20px, F:20px, J:20px, L:40px nagyságúak.)

7 Képek keretezése 2. Adjunk meg egy sötétszürke színt előtérszínnek, melyből a belső keret készül. Válasszuk ki a fotót tartalmazó réteget, majd kattintsunk a Kijelölés / Mindent kijelöl menüpontra. A Kijelölés / Kijelölés körberajzolása menüponttal keretezzük be a képet, a vonalszélesség legyen 2-3px. (Figyelem! Ha kicsinyítjük a kész képet, a vékony vonalak eltűnhetnek!) Ismételjük meg mindezt a ‘Belső keret’ rétegen is. Adjuk meg a feketét előtérszínnek. Válasszuk ki a ‘Háttér’ nevű réteget, majd fentiek alapján keretezzük be azt is. Az itt ismertetett módszer csak egy a számtalan keretfajta és keretezési eljárás közül!

8 Képek lágyítása Nyissuk meg a fotót.
A Rétegek fülön duplázzuk meg a képet (a ‘Hátteret’), így egy ‘Háttér másolata’ nevű réteget kapunk. Ezen állva alkalmazzuk rajta a Szűrők / Elmosás / Gauss elmosás szűrőt (sugár kb px) A Rétegek fülön a ‘Háttér másolata’ réteg átlátszatlanságát állítsuk kb. 50%-ra.

9 Színesből fekete-fehér
Szürkeárnyalatos mód: Menü: Kép / Mód / Szürkeárnyalatos Jellemzés: kb. megfelel olyan csatornakeverésnek, ahol az értékek a következők: vörös: 30%, zöld: 59%, kék: 11%. A zöld csatorna magas aránya miatt viszonylag zajmentes a kép. Telítetlenné tevés (deszaturálás): Menü: Réteg / Színek / Telítetlenné tevés Jellemzés: mivel az RGB-csatornák aránya nem változik (jelentős mennyiségű vörös és kék), zajosabb képhez vezet, mint az előző módszer. Szétbontás (pl. RGB): Menü: Szűrők / Színek / Szétbontás Jellemzés: Mindhárom csatorna önálló szürkeárnyalatos kép (vagy réteg) lesz, a zöld csatornából gyakran kapunk kiváló minőségű képet. Csatornakeverés: Menü: Szűrők / Színek / Csatornakeverő Jellemzés: Kapcsoljuk be a Monokróm kapcsolót, majd állítsuk be az egyes csatornák arányát (pl. vörös: 30%, zöld: 59%, kék: 11%). Ha nem akarunk változtatni a kép fényerején, úgy adjuk meg az értékeket, hogy összesen 100%-ot kapjunk.

10 Speciális tónusok Nyissuk meg a képet, majd konvertáljuk fekete-fehérré (lásd az előző feladatot). Nyissuk meg azt a képet, ami a speciális tónust tartalmazza. Nyissuk meg a Szűrők / Színek / Leképezés / Mintaszínezés szűrőt, hogy a ‘Minta‘ mezőben legyen az új tónus, a ‘Cél’ mezőben pedig az átszínezendő kép. Kattintsunk a Mintaszínek beolvasása gombra, majd ha szükséges, a Bemeneti színek csúszkáival módosítsuk az eredményt, végül kattintsunk az Alkalmaz gombra. Az eljárás megfordításával készíthetünk szürke tónusból és egy saját képből egyedi tónust.

11 Szelektív színezés Nyissuk meg a fotót, majd duplázzuk meg (Kép / Kétszerezés). A másolatot alakítsuk át fekete-fehérre (lásd a korábbi feladatot). A színes képhez adjunk hozzá egy új, ‘FF’ nevű átlátszó réteget, majd jelöljük ki a fekete-fehér fotót (Kijelölés / Mindet kijelöl), másoljuk a ‘FF’ rétegre, majd a létrejövő lebegő réteget a Rétegek párbeszédablak alján lévő horgony ikonnal rögzítsük. A ‘FF’ rétegen állva a jobb egérgombbal való kattintás után válasszuk a Rétegmaszk hozzáadása opciót (fehér, átlátszatlan) Legyen az előtérszín fekete, válasszuk ki az Ecset festőeszközt, majd kellően nagy nagyítással és kellően finom ecsettel „fessük láthatóvá” a kívánt részeket, majd a Rétegek párbeszédablakban jobb egérgomb után válasszuk a Rétegmaszk alkalmazása opciót.

12 Öreg fotó 1. Nyissuk meg a képet, alkalmazzuk rajta a Szűrők / Elmosás / Elmosás szűrőt. Kétszerezzük meg ezt a réteget, majd alkalmazzuk rajta az Szűrők / Elmosás / Gauss elmosás szűrőt (sugár: kb. 15px) Kapcsoljuk be a gyorsmaszkot, adjunk az új réteghez rétegmaszkot, majd alkalmazzuk a Színátmenet eszközt (forma: sugaras), hogy pl. az arc maradjon éles. A rétegre jobb egérgombbal kattintva válasszuk a Rétegmaszk alkalmazása menüpontot. Fésüljük össze a rétegeket (kattintás jobb egérgombbal, Rétegek összefésülése lefele)

13 Öreg fotó 2. Válasszuk ki a Réteg / Színek / Színezés menüpontot, majd módosítsuk az értékeket úgy, hogy barnás-szürkés összhatású képet kapjunk (ez esetben Árnyalat: 30, Telítettség: 30, Fényerő: 20) Keressünk egy olyan képet, ami a régi fénykép hátterének textúráját adja (papír, szövet, fa, falfelület stb.), jelöljük ki, másoljuk be egy új rétegre, rögzítsük a lebegő réteget és állítsuk a fedési módot Szorzásra. A Réteg / Színek / Fényerő-kontraszt segítségével módosítsuk a képet (pl. fényerő: -15, kontraszt: 15) Duplázzuk meg az első réteget, majd módosítsuk a Réteg / Színek / Görbék eszközzel, majd állítsuk a fedési módját Gyenge fényre, szükség esetén Réteg / Színek / Fényerő-kontraszt eszközzel növeljük meg a kép fényerejét.

14 Öreg fotó 3. Szükségünk lesz egy képre, mely a régi fotón látható karcolásokat tartalmazza. Ebből a képből mintát kell készíteni, melynek módja, hogy átmásoljuk a képet (.png, .jpg, .bmp, .gif vagy .tif formátumban) a minták könyvtárába. Ezt a GIMP főablakából nyíló Beállítások menü Mappák / Minták menüpontjában találjuk meg (ill. itt adhatunk hozzá új könyvtárat is) Ha az új minta elérhetővé válik, adjunk hozzá a képhez egy új, átlátszó réteget, és töltsük fel a mintával (Szerkesztés / Kitöltés mintával). Módosítsuk a fedési módját Gyenge fényre, szükség esetén csökkentsük kicsit az átlátszatlanságát.


Letölteni ppt "Digitális grafikai feladatok 2."

Hasonló előadás


Google Hirdetések