Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Multimédia 9. Digitális grafikai feladatok 2.. Horizont kiegyenesítése Nyissuk meg a ferde fotót.ferde fotót Keressünk a fotón egy olyan szakaszt, melynek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Multimédia 9. Digitális grafikai feladatok 2.. Horizont kiegyenesítése Nyissuk meg a ferde fotót.ferde fotót Keressünk a fotón egy olyan szakaszt, melynek."— Előadás másolata:

1 Multimédia 9. Digitális grafikai feladatok 2.

2 Horizont kiegyenesítése Nyissuk meg a ferde fotót.ferde fotót Keressünk a fotón egy olyan szakaszt, melynek függőlegesnek vagy vízszintesnek kellene lenni. Ha Mérőeszköz segítségével egyenest illesztünk erre, a kép alatt leolvashatjuk ezen egyenes dőlésszögét a vízszinteshez képest. Ebből kiszámíthatjuk, hány fokkal kell elforgatni. Jegyezzük meg ezt az értéket! Az Eszközök / Átalakítóeszközök / Forgatás segítségével forgassuk el a képet az előzőekben meghatározott szöggel, az ellentétes irányba. A téglalap-kijelöléssel jelöljük ki a módosított kép határait, majd a Kép / Kép kivágása menüponttal tüntessük el a felesleget.

3 Zavaró képelem eltüntetése Nyissuk meg a fotót.fotót Ha a képen valamilyen zavaró elem (pl. villanyvezeték, kosz az érzékelőn) látható, átfesthetjük ezt a környező területről (pl. az égről) vett mintával. Ehhez aktiváljuk a Másoló eszközt, és válasszunk ecsetet (pl. éles vagy elmosódott szélű). A Ctrl+bal egérgombbal vehetünk mintát a képről, és ezzel festhetjük át az eltüntetendő részletet. Ehhez célszerű nagy nagyítás kiválasztani. Ha a Nem igazított opciót választjuk, akkor mindig ugyanazt a mintát használja, az Igazított opcióval az átfestett területtől meghatározott távolságból újra veszi a mintát.

4 Fotók feliratozása Nyissuk meg a képet.képet Aktiváljuk a Szöveg eszközt, az eszköz beállításainál válasszunk betűtípust, betűméretet és betűszínt. Kattintsunk a képen oda, ahová a feliratot szeretnénk látni és gépeljük be a szöveget. Ha bezárjuk a szövegbeviteli ablakot, a kurzorbillentyűkkel módosíthatjuk a szöveg- rétegünk helyzetét. Ha szükséges, a szöveg- réteg átlátszatlanságának csökkentésével tehetjük a feliratot diszkrétebbé, vízjel- szerűvé.

5 Vörösszem-hatás eltüntetése Nyissuk meg a fotót.fotót Válasszunk nagy nagyítást, majd pl. az Egybefüggő területek kijelölése („varázspálca”) eszközzel jelöljük ki a vörös pupillát. Ezt célszerű a kép zöld csatornáján végezni, ahol legnagyobb a kontraszt az írisz és a pupilla között: A Csatornák fülön kapcsoljuk ki a vörös csatorna láthatóságát, majd egyedüliként jelöljük ki a zöld csatornát. A „varázspálca” eszközzel jelöljük ki a pupillát, változtassuk a küszöbszintet a mind pontosabb eredmény érdekében (általában 30-50 között). Kapcsoljuk vissza mindhárom csatorna láthatóságát és jelöljük ki mindhármat. Aktiváljuk a Szűrők / Színek / Csatornakeverő szűrőt, és a vörös kimeneti csatornán változtassuk az értékeket pl. a következők szerint: Vörös: 10%, Zöld: 60%, Kék: 30%.

6 Képek keretezése 1. Nyissuk meg a képet.képet Duplázzuk meg a ‘Háttér’ réteget, az eredeti (alsó) réteget töltsük fel fehérrel. A ‘Háttér’ rétegen állva módosítsuk a rajzvászon méretét (Kép / Rajzvászon mérete) úgy, hogy a kép mindkét oldala szimmetrikusan növekedjen. Ehhez kapcsoljuk ki a méretarány megtartását jelző láncot, majd igazítsuk középre a képet. (A növelés mértéke az eredeti kép méretétől függ, ez esetben +16px) A Réteg / Réteg kép-méretűvé alakítása menüponttal igazítsuk a ‘Háttér’ nevű réteg méretét az új rajzvászonra. Duplázzuk meg a ‘Háttér’ nevű réteget, a másolatot nevezzük át ‘Belső keret’-re. Ismét növeljük meg a ‘Háttér’ nevű rétegen állva a rajzvásznat úgy, hogy az alsó keret legyen nagyobb, a másik három egyforma. Ehhez az eltolás Y-értékét módosítsuk a középre rendezés után. (A „margók” ez esetben B:20px, F:20px, J:20px, L:40px nagyságúak.)

7 Képek keretezése 2. Adjunk meg egy sötétszürke színt előtérszínnek, melyből a belső keret készül. Válasszuk ki a fotót tartalmazó réteget, majd kattintsunk a Kijelölés / Mindent kijelöl menüpontra. A Kijelölés / Kijelölés körberajzolása menüponttal keretezzük be a képet, a vonalszélesség legyen 2-3px. (Figyelem! Ha kicsinyítjük a kész képet, a vékony vonalak eltűnhetnek!)kész képet Ismételjük meg mindezt a ‘Belső keret’ rétegen is. Adjuk meg a feketét előtérszínnek. Válasszuk ki a ‘Háttér’ nevű réteget, majd fentiek alapján keretezzük be azt is. Az itt ismertetett módszer csak egy a számtalan keretfajta és keretezési eljárás közül!

8 Képek lágyítása Nyissuk meg a fotót.fotót A Rétegek fülön duplázzuk meg a képet (a ‘Hátteret’), így egy ‘Háttér másolata’ nevű réteget kapunk. Ezen állva alkalmazzuk rajta a Szűrők / Elmosás / Gauss elmosás szűrőt (sugár kb. 15- 25px) A Rétegek fülön a ‘Háttér másolata’ réteg átlátszatlanságát állítsuk kb. 50%-ra.

9 Színesből fekete-fehér Szürkeárnyalatos mód: Menü: Kép / Mód / Szürkeárnyalatos Jellemzés: kb. megfelel olyan csatornakeverésnek, ahol az értékek a következők: vörös: 30%, zöld: 59%, kék: 11%. A zöld csatorna magas aránya miatt viszonylag zajmentes a kép. Telítetlenné tevés (deszaturálás): Menü: Réteg / Színek / Telítetlenné tevés Jellemzés: mivel az RGB-csatornák aránya nem változik (jelentős mennyiségű vörös és kék), zajosabb képhez vezet, mint az előző módszer. Szétbontás (pl. RGB): Menü: Szűrők / Színek / Szétbontás Jellemzés: Mindhárom csatorna önálló szürkeárnyalatos kép (vagy réteg) lesz, a zöld csatornából gyakran kapunk kiváló minőségű képet. Csatornakeverés: Menü: Szűrők / Színek / Csatornakeverő Jellemzés: Kapcsoljuk be a Monokróm kapcsolót, majd állítsuk be az egyes csatornák arányát (pl. vörös: 30%, zöld: 59%, kék: 11%). Ha nem akarunk változtatni a kép fényerején, úgy adjuk meg az értékeket, hogy összesen 100%-ot kapjunk.

10 Speciális tónusok Nyissuk meg a képet, majd konvertáljuk fekete-fehérré (lásd az előző feladatot).képet Nyissuk meg azt a képet, ami a speciális tónust tartalmazza.képet Nyissuk meg a Szűrők / Színek / Leképezés / Mintaszínezés szűrőt, hogy a ‘Minta‘ mezőben legyen az új tónus, a ‘Cél’ mezőben pedig az átszínezendő kép. Kattintsunk a Mintaszínek beolvasása gombra, majd ha szükséges, a Bemeneti színek csúszkáival módosítsuk az eredményt, végül kattintsunk az Alkalmaz gombra. Az eljárás megfordításával készíthetünk szürke tónusból és egy saját képből egyedi tónust. szürke tónusból saját képből

11 Szelektív színezés Nyissuk meg a fotót, majd duplázzuk meg (Kép / Kétszerezés). A másolatot alakítsuk át fekete-fehérre (lásd a korábbi feladatot).fotót A színes képhez adjunk hozzá egy új, ‘FF’ nevű átlátszó réteget, majd jelöljük ki a fekete-fehér fotót (Kijelölés / Mindet kijelöl), másoljuk a ‘FF’ rétegre, majd a létrejövő lebegő réteget a Rétegek párbeszédablak alján lévő horgony ikonnal rögzítsük. A ‘FF’ rétegen állva a jobb egérgombbal való kattintás után válasszuk a Rétegmaszk hozzáadása opciót (fehér, átlátszatlan) Legyen az előtérszín fekete, válasszuk ki az Ecset festőeszközt, majd kellően nagy nagyítással és kellően finom ecsettel „fessük láthatóvá” a kívánt részeket, majd a Rétegek párbeszédablakban jobb egérgomb után válasszuk a Rétegmaszk alkalmazása opciót.

12 Öreg fotó 1. Nyissuk meg a képet, alkalmazzuk rajta a Szűrők / Elmosás / Elmosás szűrőt.képet Kétszerezzük meg ezt a réteget, majd alkalmazzuk rajta az Szűrők / Elmosás / Gauss elmosás szűrőt (sugár: kb. 15px) Kapcsoljuk be a gyorsmaszkot, adjunk az új réteghez rétegmaszkot, majd alkalmazzuk a Színátmenet eszközt (forma: sugaras), hogy pl. az arc maradjon éles. A rétegre jobb egérgombbal kattintva válasszuk a Rétegmaszk alkalmazása menüpontot. Fésüljük össze a rétegeket (kattintás jobb egérgombbal, Rétegek összefésülése lefele)

13 Öreg fotó 2. Válasszuk ki a Réteg / Színek / Színezés menüpontot, majd módosítsuk az értékeket úgy, hogy barnás-szürkés összhatású képet kapjunk (ez esetben Árnyalat: 30, Telítettség: 30, Fényerő: 20) Keressünk egy olyan képet, ami a régi fénykép hátterének textúráját adja (papír, szövet, fa, falfelület stb.), jelöljük ki, másoljuk be egy új rétegre, rögzítsük a lebegő réteget és állítsuk a fedési módot Szorzásra.képet A Réteg / Színek / Fényerő-kontraszt segítségével módosítsuk a képet (pl. fényerő: - 15, kontraszt: 15) Duplázzuk meg az első réteget, majd módosítsuk a Réteg / Színek / Görbék eszközzel, majd állítsuk a fedési módját Gyenge fényre, szükség esetén Réteg / Színek / Fényerő-kontraszt eszközzel növeljük meg a kép fényerejét.

14 Öreg fotó 3. Szükségünk lesz egy képre, mely a régi fotón látható karcolásokat tartalmazza. Ebből a képből mintát kell készíteni, melynek módja, hogy átmásoljuk a képet (.png,.jpg,.bmp,.gif vagy.tif formátumban) a minták könyvtárába. Ezt a GIMP főablakából nyíló Beállítások menü Mappák / Minták menüpontjában találjuk meg (ill. itt adhatunk hozzá új könyvtárat is)képre Ha az új minta elérhetővé válik, adjunk hozzá a képhez egy új, átlátszó réteget, és töltsük fel a mintával (Szerkesztés / Kitöltés mintával). Módosítsuk a fedési módját Gyenge fényre, szükség esetén csökkentsük kicsit az átlátszatlanságát.


Letölteni ppt "Multimédia 9. Digitális grafikai feladatok 2.. Horizont kiegyenesítése Nyissuk meg a ferde fotót.ferde fotót Keressünk a fotón egy olyan szakaszt, melynek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések