Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Ginf2 Werkppt Avagy a projekttervezés és kivitelezés buktatói.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Ginf2 Werkppt Avagy a projekttervezés és kivitelezés buktatói."— Előadás másolata:

1 Ginf2 Werkppt Avagy a projekttervezés és kivitelezés buktatói

2 1. hét A második szemeszter első Gazdasági Informatika előadásán lelepleződik a félév keretében elkészítendő feladat, és ennek KO-kritériumai: döbbenet lesz úrrá a hallgatóságon, főleg a témában újonc vidékfejlesztő agrármérnök hallgatók körében. Arra is fény derül, hogy a szorgalmi időszak a megszokottnál rövidebb lesz idén, így a feladat megoldására szűkebb idő áll rendelkezésre. A feladat megoldására példaként egy már korábban elkészült elemzést mutatnak be: az elemzés ásványvizek beltartalmi értékeinek árban való tükröződését vizsgálja. A feladat megoldás céljából irreleváns, hogy hány feladatterv készül, bátran lehet kooperálni másokkal. A hallgatóság erre csekély hajlandóságot mutat.

3 2. Hét Kiderül, hogy „szűkre szabott konzultációs keretek” a szűkösnél is szűkösebbek lesznek, mert oktatónk az előadásoktól 3 hétig távol maradni kényszerül. A hallgatók körében a hír fogadtatása vegyes: egyesek örülnek, hogy az előadások látogatásától rövid időre mentesülnek, másokon a pánik uralkodik el.

4 3. hét Téma keresése: látszik, hogy a hallgatóság mennyire nem tud elrugaszkodni az 1. héten bemutatott ásványvíz-elemzéstől. Gombamód szaporodnak a különböző termékek beltartalmi értékeit feszegető feladat-témák. Vajon nem lenne jobb a sokadik rókabőr lehúzása helyett egy újszerűbb elemzést készíteni? Nézzünk körbe a példatárban!

5 3. hét A példatárban való vizsgálódás során érdekes dolgot tapasztalunk: a korábbi évek hallgatói fiktív adatokkal dolgoztak, ellentétben a jelen szituációval. Mivel valós adatokkal dolgozunk, ezeket a valós adatokat meg is kell találnunk valahol. Olyan témát kell választani, amelyről elég adat áll rendelkezésre. Az adatok vagy közhiteles forrásból származnak, mindenki számára elérhetőek (ez esetben szerencsénk van), vagy nem. Amennyiben nem közhiteles adatokkal dolgozunk, azok megjelentetéséhez engedélyt kell kérnünk azoktól, akiknek az adatok megjelenéséhez érdeke fűződhet, vagy anonimizálnunk kell az adatokat.

6 3. Hét - konklúzió A példatárban található elemzések – mivel fiktív adatokat tartalmaznak- nem alkalmasak bemutatni, hogy az általuk leírt probléma mekkora gazdasági erőteret képvisel. Viszont jók lehetnek gondolatébresztésre, a feladat kivitelezésének bemutatására. A trendekhez való alkalmazkodás biztosabb módszer. Nyugodtan húzzuk le azt a rókabőrt.

7 4. hét Az idő fogy, téma pedig nincs. A fantáziánk (újfent) kudarcot vallott. Mi a teendő ilyenkor? Monitorozzuk a többi hallgató tevékenységét! Mások feladatterveibe bármikor betekinthetünk, vitalapjukat szerkeszthetjük. Mások ötleteiből bármikor ihletet meríthetünk, esetleg a még nem kiforrott projektekbe bekapcsolódhatunk.

8 4. Hét A hallgatói tevékenységek megfigyelése eredményre vezet: sikerül kooperációs partnert találni. Végre, van témánk! A téma: Építőanyag választás. Miközben megtaláljuk saját partnerünket, észrevehetjük, hogy a határidő szorításában hogyan kezdenek a hallgatók körében is futótűzként terjedni a kooperációs szerződések… Nincs más hátra, lássunk munkához!

9 4. Hét - Konklúzió Kooperálni célszerű – a hallgatók több mint fele 2 vagy 3 személyes társaságokba tömörült a feladat megoldása érdekében.

10 5. hét Három hetes kihagyás után újrakezdődnek az előadások. Témája már mindenkinek van, lázas munka folyik a projektterv pontjainak kitöltésén. Azért, hogy tudják, hogy összehasonlító elemzésük mekkora gazdasági erőteret képvisel, a hallgatók külső szakértőket vonnak be, vagy imitálják azok bevonását (ez utóbbi nem követendő példa).

11 5. hét Csakúgy, mint mások, partnerem és én neki kezdünk a feladatterv kidolgozásának. Elemzésünkkel az építőanyag vásárlók részére szeretnénk segítséget nyújtani, hogy az általuk megjelölt tulajdonságokkal rendelkező építőanyagok közül ki tudják választani a legolcsóbbat. Ahhoz, hogy az elemzés elkészülhessen, először is meg kell határoznunk azokat a tulajdonságokat, amik építőanyag választás szempontjából relevánsak a vásárlók számára. Ezek lesznek táblázatunk attribútumai. Miután az attribútumokat meghatároztuk, össze kell gyűjtenünk az építőanyag gyártó-kereskedő cégek termékeinek adatait. Ezek lesznek az objektumok Mivel az építőanyag meglehetősen tág fogalom, ezért a témát leszűkítjük, csak a falazóanyagokat hasonlítjuk össze.

12 6. hét A feladatterv leadásának határideje, az utolsó konzultáción begyűjtött információk birtokában a hallgatók az utolsó simításokat végzik. Ahhoz, hogy a kooperációban dolgozó hallgatók feladata értékelhető legyen, szét kell darabolniuk az elemzést. Az együttműködő partneremmel az építőanyagokat tárgyaló elemzést a következőképpen bontjuk darabokra: egyikünk a betonalapú, másikunk az égetett agyag alapú falazóanyagokat elemzi. Két külön táblázat készül.


Letölteni ppt "Ginf2 Werkppt Avagy a projekttervezés és kivitelezés buktatói."

Hasonló előadás


Google Hirdetések