Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fülemüle informatika verseny

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fülemüle informatika verseny"— Előadás másolata:

1 Fülemüle informatika verseny
Készítette: Pásztor Laura Felkészítő tanárom: Csintalan Tamás Iskolám: Bolyai János Ált. Isk. Témám címe: Energiatakarékos megoldások Általános kategória

2 Energiatakarékos megoldások
Bevezetés Az energiatakarékosság fogalma Mire jó az energiatakarékosság? Hogyan takarítsunk meg energiát? Lépések az energiatakarékosság felé

3 Energiatakarékosság fogalma, lényege
Az energiatakarékosság nagyon könnyen elérhető, különösen nagy erőfeszítések nélkül is. Segít, hogy az energiát mindig csak akkora mértékben használjunk, amennyiben szükséges. Ráadásul ez a művelet nem kerül semmibe, és mégis magunknak teszünk jót vele, ha változtatunk egy kicsit a jó ügy érdekében a szokásainkon!

4 Hogyan takarítsunk meg energiát?
Az energiatakarékosság első szabálya: nem kell új szokásokat felvenned, csak a régieket változatni, jobbá tenni Néha, a mai világban szinte lehetetlennek hangzik, hogy kevesebb energiát használjunk, mert szinte mindenhez kell. Ha jobban belegondolunk és végiggondoljuk, hogy esetleg van olyan tevékenység, amit energia (áram) nélkül is tudunk csinálni, már nem is tűnik olyan nehéznek.

5 Takarékos megoldások: kritikák és tanácsok
Ez egy nagyon jó példa: >>>>>> Ez itt egy energiatakarékos izzó, a leggyakrabban erre váltanak, ha úgy gondolják, kevesebb energiát is fogyaszthatnának a lámpával Azt hiszik, így minden meg van oldva, pedig ez csak egy megoldás a sok közül

6 Változtass a szokásaidon!!!!
Hiszen olyan egyszerű!!! Nem kell sokat változtatni egy dolgon, csak sok dolgon egy kicsit, és lám: ,,sok kicsi sokra megy”- mondja a közmondás, és milyen igaza van!!!

7 Lépések és tanácsok az energia-megtakarítás felé 1.
Folyatod a csapot miközben fogat mosol? Ez elég nagy pazarlás!!! Nagyon sok vizet lehet elhasználni fölöslegesen, pedig nem kerül semmibe, ha elzárod a csapot miután elkezded mosni a fogadat!!!

8 Lépések és tanácsok az energia-megtakarítás felé 2.
Hideg vizet szeretnél inni? Az igaz, hogy ha hideg vizet akarsz inni, sokáig kell folyatni a vizet a csapból. Ennél sokkal takarékosabb az, ha mindig beteszel egy kancsó vizet a hűtőbe, és így mindig lesz hideg vized!!!

9 Lépések és tanácsok az energia-megtakarítás felé 3.
Megoldható- e a kevesebb autóhasználat? Sokak szerint nem, mert… (és ilyenkor következnek a kifogások) Pedig sokszor nem lenne muszáj autóval menni, például nyáron nyugodtan lehet sétálni vagy biciklivel közlekedni!!

10 Mit tennénk, ha néhány napra elmenne mindenhol az áram?
Az elektromos áram már annyira a mindennapjaink részévé vált, hogy el se bírnánk képzelni, ha mondjuk egy hétre vagy hónapra elmenne az áram! Nem tudnánk tévézni, nem menne a számítógép stb. Az a lényeg hogy annyira hozzászoktunk ahhoz, hogy a kényelmünket az elektromos energia adja, hogy nem vesszük észre azt, amikor már fölöslegesen fogyasztjuk az áramot!!!

11 Szelektív hulladékgyűjtés
Rengeteg energiát lehet spórolni azzal is, ha a hulladékot szelektíven szétválaszt-juk, gyűjtjük. Ezt a hulladékot később újra feldolgoz-zák, újra használható lesz. Persze ez sem megy magától, mert ha mi nem választjuk szét a hulladékot, akkor nem lehet újra felhasználni!

12 Kinek használ a takaré-kosság?
Az, hogy valamivel takarékosak vagyunk főként nekünk használ, akármennyire is azt hisszük, hogy fölösleges, mert mások is ugyanúgy pazarolják. EZ NEM IGAZ!!! Minél több dolgot változtatunk meg, annál jobban érezzük magunkat! Pl.: a kocsiban ülés és a számítógépezés helyett lehetne a szabad levegőn mozogni, beszélgetni, olvasni!

13 Véleményem Személyes véleményem az, hogy aki szeretne változtatni ezzel a témával kapcsolatban, az tud is! Az ember rendelkezik azzal a tulajdonságával, hogy van akarata, amit ki kellene használni (persze jó célokra)! Ez az én véleményem.

14 TEGYÜNK A SIKERÉRT AZ ENERGIASPÓROLÁS NÉLKÜLÜNK NEM LEHETSÉGES.
NEKÜNK KELL TENNÜNK, AZÉRT HOGY SIKERÜLJÜK A MEGTAKARÍTÁS!!!! ÉS MINT AZT LEVEZETTEM, NEM KELL HOZZÁ KÜLÖNÖSEN NAGY ERŐFESZÍTÉS! HAJRÁ!! A SIKERÉRT!!!

15 Összefoglaló Mi is az energia? Mire használjuk?
Hogyan használjuk fel takarékosan? Mit lehetne változtatni? Mi szükséges a céljaink eléréséhez?

16 Köszönöm Köszönöm, hogy végignézték az előadásomat!
Remélem tanulságos és élvezetes volt! Viszontlátásra! Laura


Letölteni ppt "Fülemüle informatika verseny"

Hasonló előadás


Google Hirdetések