Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Fülemüle informatika verseny Készítette: Pásztor Laura Felkészítő tanárom: Csintalan Tamás Iskolám: Bolyai János Ált. Isk. Témám címe: Energiatakarékos.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Fülemüle informatika verseny Készítette: Pásztor Laura Felkészítő tanárom: Csintalan Tamás Iskolám: Bolyai János Ált. Isk. Témám címe: Energiatakarékos."— Előadás másolata:

1 Fülemüle informatika verseny Készítette: Pásztor Laura Felkészítő tanárom: Csintalan Tamás Iskolám: Bolyai János Ált. Isk. Témám címe: Energiatakarékos megoldások Általános kategória

2 Energiatakarékos megoldások  Bevezetés  Az energiatakarékosság fogalma  Mire jó az energiatakarékosság?  Hogyan takarítsunk meg energiát?  Lépések az energiatakarékosság felé

3 Energiatakarékosság fogalma, lényege  Az energiatakarékosság nagyon könnyen elérhető, különösen nagy erőfeszítések nélkül is.  Segít, hogy az energiát mindig csak akkora mértékben használjunk, amennyiben szükséges.  Ráadásul ez a művelet nem kerül semmibe, és mégis magunknak teszünk jót vele, ha változtatunk egy kicsit a jó ügy érdekében a szokásainkon!

4 Hogyan takarítsunk meg energiát?  Az energiatakarékosság első szabálya: nem kell új szokásokat felvenned, csak a régieket változatni, jobbá tenni  Néha, a mai világban szinte lehetetlennek hangzik, hogy kevesebb energiát használjunk, mert szinte mindenhez kell.  Ha jobban belegondolunk és végiggondoljuk, hogy esetleg van olyan tevékenység, amit energia (áram) nélkül is tudunk csinálni, már nem is tűnik olyan nehéznek.

5 Takarékos megoldások: kritikák és tanácsok Ez egy nagyon jó példa: >>>>>> Ez itt egy energiatakarékos izzó, a leggyakrabban erre váltanak, ha úgy gondolják, kevesebb energiát is fogyaszthatnának a lámpával Azt hiszik, így minden meg van oldva, pedig ez csak egy megoldás a sok közül

6 Változtass a szokásaidon!!!!  Hiszen olyan egyszerű!!!  Nem kell sokat változtatni egy dolgon, csak sok dolgon egy kicsit, és lám:,,sok kicsi sokra megy”- mondja a közmondás, és milyen igaza van!!!

7 Lépések és tanácsok az energia- megtakarítás felé 1.  Folyatod a csapot miközben fogat mosol?  Ez elég nagy pazarlás!!!  Nagyon sok vizet lehet elhasználni fölöslegesen, pedig nem kerül semmibe, ha elzárod a csapot miután elkezded mosni a fogadat!!!

8 Lépések és tanácsok az energia- megtakarítás felé 2.  Hideg vizet szeretnél inni?  Az igaz, hogy ha hideg vizet akarsz inni, sokáig kell folyatni a vizet a csapból.  Ennél sokkal takarékosabb az, ha mindig beteszel egy kancsó vizet a hűtőbe, és így mindig lesz hideg vized!!!

9 Lépések és tanácsok az energia- megtakarítás felé 3.  Megoldható- e a kevesebb autóhasználat?  Sokak szerint nem, mert… (és ilyenkor következnek a kifogások)  Pedig sokszor nem lenne muszáj autóval menni, például nyáron nyugodtan lehet sétálni vagy biciklivel közlekedni!!

10 Mit tennénk, ha néhány napra elmenne mindenhol az áram?  Az elektromos áram már annyira a mindennapjaink részévé vált, hogy el se bírnánk képzelni, ha mondjuk egy hétre vagy hónapra elmenne az áram! Nem tudnánk tévézni, nem menne a számítógép stb.  Az a lényeg hogy annyira hozzászoktunk ahhoz, hogy a kényelmünket az elektromos energia adja, hogy nem vesszük észre azt, amikor már fölöslegesen fogyasztjuk az áramot!!!

11 Szelektív hulladékgyűjtés  Rengeteg energiát lehet spórolni azzal is, ha a hulladékot szelektíven szétválaszt- juk, gyűjtjük.  Ezt a hulladékot később újra feldolgoz- zák, újra használható lesz.  Persze ez sem megy magától, mert ha mi nem választjuk szét a hulladékot, akkor nem lehet újra felhasználni!

12 Kinek használ a takaré- kosság?  Az, hogy valamivel takarékosak vagyunk főként nekünk használ, akármennyire is azt hisszük, hogy fölösleges, mert mások is ugyanúgy pazarolják.  EZ NEM IGAZ!!!  Minél több dolgot változtatunk meg, annál jobban érezzük magunkat!  Pl.: a kocsiban ülés és a számítógépezés helyett lehetne a szabad levegőn mozogni, beszélgetni, olvasni!

13 Véleményem Személyes véleményem az, hogy aki szeretne változtatni ezzel a témával kapcsolatban, az tud is! Személyes véleményem az, hogy aki szeretne változtatni ezzel a témával kapcsolatban, az tud is! Az ember rendelkezik azzal a tulajdonságával, hogy van akarata, amit ki kellene használni (persze jó célokra)! Az ember rendelkezik azzal a tulajdonságával, hogy van akarata, amit ki kellene használni (persze jó célokra)! Ez az én véleményem. Ez az én véleményem.

14 TEGYÜNK A SIKERÉRT AZ ENERGIASPÓROLÁS NÉLKÜLÜNK NEM LEHETSÉGES. NEKÜNK KELL TENNÜNK, AZÉRT HOGY SIKERÜLJÜK A MEGTAKARÍTÁS!!!! ÉS MINT AZT LEVEZETTEM, NEM KELL HOZZÁ KÜLÖNÖSEN NAGY ERŐFESZÍTÉS! HAJRÁ!! A SIKERÉRT!!! HAJRÁ!! A SIKERÉRT!!!

15 Összefoglaló Mi is az energia? Mire használjuk? Hogyan használjuk fel takarékosan? Mit lehetne változtatni? Mi szükséges a céljaink eléréséhez?

16 Köszönöm Köszönöm, hogy végignézték az előadásomat! Remélem tanulságos és élvezetes volt! Viszontlátásra!Laura


Letölteni ppt "Fülemüle informatika verseny Készítette: Pásztor Laura Felkészítő tanárom: Csintalan Tamás Iskolám: Bolyai János Ált. Isk. Témám címe: Energiatakarékos."

Hasonló előadás


Google Hirdetések