Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Osztályfőnöki műhelyfoglalkozás Téma: egy új kiadvány bemutatása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Osztályfőnöki műhelyfoglalkozás Téma: egy új kiadvány bemutatása"— Előadás másolata:

1 Osztályfőnöki műhelyfoglalkozás Téma: egy új kiadvány bemutatása
2009. február 12.

2 Mottóként: „Ha összejövünk, az a kezdet. Ha együtt maradunk, az már haladás. Ha együtt dolgozunk, az a siker!” Henry Ford

3 „Gondolatok, gyakorlatok az érzelmi élet szabályozására” (Módszertani segédanyag az osztályfőnöki munka segítésére) Az Agresszió Csoport tevékenységéről. Mi tette szükségessé a módszertani anyag összeállítását? Az agresszió előfordulása a média szerepe.

4 Az Agresszió Csoport gondolatai, kérdései
Agresszió Bizottság = gondolatokat vet fel ill. feladatokat ír elő. (Frontvonalban) A. Cs végrehajt, megvalósít. Az általános iskola ill. az óvoda sem hagyható ki a problémakör vizsgálatakor. Néhány tapasztalat a beszélgetésekből: óvoda, iskola. Esetmegbeszélés, képzés, nevelőtestületi értekezletek tartása.

5 Hogyan született a segédanyag?
Az Agresszió Bizottság feladatul adta e munkát az A.Cs-nak. (időhiány!) Miért mi? Ahol megtalálható:

6 A segédanyag felépítése L. J.
Fogalmak – napi gyakorlat, több esetben a gyerek is megértheti ezt a fogalmi apparátust. Feladatok – bemutatása a későbbiekben. (képek, irodalmi szövegek, kommunikáció-elmélet és gyakorlat, fényképek, esetek + feldolgozáshoz kérdések. Tesztek – közös feldolgozásra (diák, tanár, szülő) Ami még készül – diákok „kortársképzésen” konfliktust kapnak, eljátsszák és egy lehetséges megoldást is bemutatnak. (CD) Szakirodalmi jegyzék – korszerű, új.

7 Néhány fogalom – a teljesség igénye nélkül: L.J.
Az érzelem A harag A düh A lázadás Az összecsapás Az elutasítás Az összeférhetetlenség

8 Néhány példa a feladatokból:
Adjanak címet a fotónak! Kit ér inzultus? Vitassák meg, vajon mi lehetett az előzmény? Mibe torkollik a konfliktus? Milyen eszközökkel éltek volna a konfliktuskezelésére?

9 Egy újabb feladat: Amit a felnőtt világ közvetít
Írja le, milyen érzelmeket vált ki Önből a kép megtekintése? Ön szerint, ki lesz a győztes? Mi utal a képen látható szereplők eltúlzott indulataira? Létezik-e valós feloldás? Magyarázzák el a kép jelentését! Idézzenek fel olyan eseményeket, amelyekben ez a cím odaítélhető lett volna! Csoportjában, osztályában kinek adná át ezt az értékes díjat? Indokolja!

10 Újabb feladat: Esetelemzés az agresszivitásra
(Tanácsaikkal segítsék az osztályfőnök munkáját!) Ez arra is példa, hogy a szülőiket is be lehet vonni, szülői értekezleten is alkalmazható eljárás. Dolgozzanak ki egy stratégiát! Nyílt vitában érveljenek, próbálják az ellentétes nézeteket közelíteni egymáshoz! (A feladat megvalósításában az időkeretet meg kell határozni!)

11 Próbálkozzunk egy újabbal!
Egy újabb érzelmi állapot látható a képen. Hogyan fogalmazható meg? Melyek azok a jelek, amelyek a jelzett érzelmi állapotra utalnak? (Vizsgálja meg az arc mimikai állapotát!) Mit fejeznek ki az összekapcsolódó karok?

12 No, ezt ne hagyjuk ki! Olvasson a képről!
Milyen az előadó magatartása? Sorolja fel a figyelő alakokat! Jelölje meg az ábrándozót, aki csak testben van jelen! (Adjon indoklást!)

13 Lássunk szöveget is! (1.) „Adjon, isten, szomszéd asszony!
Hova megy a szomszéd asszony?” „Hát csak ide, aztán oda át, Kéne egy kis hogy hijják!” Weöress Sándor idézett verse egy embertípust mutat be. Jellemezzük az alakot! Miért kellemetlen a társainak?

14 Értelmezzük, magyarázzuk meg Ancsel Éva következő
Lássunk szöveget is! (2.) Értelmezzük, magyarázzuk meg Ancsel Éva következő gondolatát! „A testi sértésekről készíthető látlelet. Így az is megállapítható, hogy hány napon belül gyógyulnak. De ki mondja meg egy szóról, egy hangsúlyról, egy vállvonogatásról vagy egy röhögésről, hogy meddig lehet utána életben maradni, s miféle belső vérzésekbe hal bele ilyenkor az ember?” Milyen veszélyeket rejthet egy gyorsan, átgondolatlanul elhangzó ítélet? Értelmezze a szöveg alapján a „halál” szó jelentését! Vesse egybe a testi-, ill. a lelki sértés fogalmát! Számoljon be élete egy olyan eseményéről, amely komoly negatív nyomot hagyott Önben!

15 Végezetül a kedvencem:
Egy gyerekrajzot látunk, amelyet egy 8 éves gyerek készített. Mit közvetít számunkra a rajz a gyerek szemszögéből? (erőszakos, nagyon akar valamit, zsarolja a szülőket, nem először követelődzik), Miből következtethetünk a gyermek felháborodására, elégedetlenségére? (elválasztási hiba!) Mit fejez ki a nyíl a folyamatban? (agresszivitást) Ön hogyan oldaná fel ezt a kifejezetten rossz légkört? (türelmes beszélgetés)


Letölteni ppt "Osztályfőnöki műhelyfoglalkozás Téma: egy új kiadvány bemutatása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések