Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hamar Dávid Gyűrűk ura „Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen.”

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hamar Dávid Gyűrűk ura „Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen.”"— Előadás másolata:

1 Hamar Dávid Gyűrűk ura „Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen.”

2 Hamar Dávid Keletkezése A Gyűrűk Ura J. R. R. Tolkien híres, három kötetben megjelent regénye, melyből azonos című filmtrilógia is készült. A mű 1937 és 1949 között készült, 1954-es megjelenése óta világszerte több mint 100 millió példányban kelt el. A regény a fantasy irodalmi műfaj egyik elindítója.

3 Hamar Dávid A Babó A hobbit J. R. R. Tolkien angol író elsőként kiadott regénye, melyet műfajilag általában az ifjúsági irodalom, azon belül a meseregények közé szoktak sorolni.

4 Hamar Dávid A Gyűrű Szövetsége A hobbitban leírt események után mintegy hatvan évvel a szemmel láthatóan nem öregedő Zsákos Bilbó elhagyja a Megyét, hogy ismét kalandokra leljen. Gandalf nyomására a gyűrűjétől is megválik, amit vagyona zömével együtt legkedvesebb rokonára, Frodóra hagy. A mágus kutatásai során megbizonyosodik arról, hogy Frodó gyűrűje az Egy Gyűrű.A hobbitban leírt események után mintegy hatvan évvel a szemmel láthatóan nem öregedő Zsákos Bilbó elhagyja a Megyét, hogy ismét kalandokra leljen. Gandalf nyomására a gyűrűjétől is megválik, amit vagyona zömével együtt legkedvesebb rokonára, Frodóra hagy. A mágus kutatásai során megbizonyosodik arról, hogy Frodó gyűrűje az Egy Gyűrű.

5 Hamar Dávid A két torony visszavág A társaságot eközben orkok támadják meg, akik Szarumán parancsára élve elrabolják a kezük ügyébe kerülő hobbitokat, Trufát és Pippint, az őket védelmező Boromirt pedig megölik. Aragorn, Legolas és Gimli rájön, hogy Frodó és Samu merre indult, de úgy döntenek, hogy a másik két hobbit megmentésére indulnak.A társaságot eközben orkok támadják meg, akik Szarumán parancsára élve elrabolják a kezük ügyébe kerülő hobbitokat, Trufát és Pippint, az őket védelmező Boromirt pedig megölik. Aragorn, Legolas és Gimli rájön, hogy Frodó és Samu merre indult, de úgy döntenek, hogy a másik két hobbit megmentésére indulnak.

6 Hamar Dávid A Király visszatér Gandalf és Pippin Minas Tirith érkeznek, a Királyok városába, hogy beszéljenek a helytartóval, Denethor ral, és figyelmeztessék a Gondort fenyegető veszélyre. Pippin felesküszik Denethor szolgálatára. Denethor azomban nem hallgat Gandalf javaslatára.

7 Hamar Dávid A hobbitok A hobbitok 60 cm és 120 cm közti magasságúak, az átlagmagasság kb. 1 méter. Köpcösek, fülük enyhén hegyes. Lábuk szőrös, talpukon kemény a bőr, a legtöbb hobbit nem visel cipőt.

8 Hamar Dávid A tündék A Gyűrűk urában több fajta tünde létezik, azaz több helyen szálltak meg. A tündék a kor nagy háborúja előtt nem hódoltak be a sötét Sauronnak mert ők nem csábultak el a három gyűrűtől, melyet nekik adtak. Pontosan négy helyről tudunk, ahol megszálltak a tündék.

9 Hamar Dávid Emberek Ilúvatar Ifjabb Gyermekei, Középföld e „beszélő” fajainak egyike. A Nap első felkeltekor, Hildórienb en ébredtek fel. Az emberek sokasodtak és gyarapodtak, több nemzetségre osztódtak.

10 Hamar Dávid Orkok J. R. R. Tolkien műveiben az orkok olyan lények, akik A Gyűrűk Ura és A szilmarilok hatalmasa bb és kevésbé hatalmas gonosz szereplőinek állnak szolgálatában. Általában katonai feladatokat látnak el, de egyéb szolgálatokat is tesznek gazdájuknak.

11 Hamar Dávid Uruk-hai A legnagyobb termetű orkok, ezeket Szarumán tenyésztette ki, a fekete urukok és más fajok keresztezéséből. Az egyetlen ork- fajta, amely jól viseli a napfényt. Az ork fajok közül a legerősebbek és legszívósabbak.

12 Hamar Dávid Törpök Középfölde egyik legősibb népe a törpöké. Aule, a vala teremti meg őket, előbb, mint Ilúvatar a tündéket - ezzel azonban Ilúvatar szándéka ellen cselekszik. Asszonyaik mindenben annyira hasonlítanak a törp férfiakhoz, hogy más népek még a létezésüket is kétségbe vonják.

13 Hamar Dávid Mágusok Szarumán:Az Istarok Rendjének leghatalmasabb tagja lévén a fehér színt viseli. Gandalf: Gandalf az istari (mágusok) rendjének tagja. Négy társával a harmadkor elején Középföldére küldtek, hogy segítsék a népeket a második Sötét Úr, Szauron elleni küzdelmükben.

14 Hamar Dávid Entek Szilszakáll ent, a legősibb a Fangorn erdőben, ami róla kapta nevét. Az entekre jellemzően barátságos természetű, és soha nem siet el semmit, azonban ha felbosszantják, az ereje pusztító.

15 Hamar Dávid Szerepők Frodó · Samu · Trufa · Pippin · Bilbó · Gandalf · Aragorn · Legolas · Gimli · Boromir · Szauron Szarumán · Arwen · Elrond · Glorfindel ·Galadriel · Celeborn · Théoden · Éomer · Éowyn · Kígyónyelv · Faramir· Denethor· Beregond · Gollam· Boszorkányúr · Szilszakáll ·Bombadil Toma · Fredegár

16 Hamar Dávid Középfölde Középfölde a neve a J. R. R. Tolkien által elképzelt ősi földnek, ahol az író számos története játszódik. Maga a szó az óangol Middangear dfordítása, amely kelta, illetve ógermán mondákban, mítoszok ban az emberek által lakott világra utal.

17 Hamar Dávid Az Egy Gyűrű története A Másodkor kezdetén eregioni tünde kovácsok Celebrimbor és az ekkor Annatar nevet viselő Szauron vezetésével készítették Középfölde urai számára a Hatalom Gyűrűit. Ezek biztosították hatalmukat Középfölde felett. A húsz gyűrű (3 tünde, 7 törp, 9 ember) között is az Egy Gyűrű a leghatalmasabb, amelyet maga Szauron kovácsolt, hogy uralma alá kerítse a többi Gyűrűt.

18 Hamar Dávid Rohan Rohan vagy Lovasvég a J.R.R. Tolkien által megalkotott Középfölde második legnagyobb királysága Gondor után. Az Ered Nimraistól (Fehérhegység) északra, a Nan Curunírtól délre, az Anduintól nyugatra és a Vasfolyótól keletre helyezkedik el. Az itt élő emberek híresek lótenyésztésükről.

19 Hamar Dávid Gondor Isildur és Anárion, Elendil fiai alapították, Númenor bukása után. Gondor testvérkirálysága az Elendil által alapított északi Arnor. Gondor Mordortól nyugatra helyezkedik el, a belfalasi öböl mellett.

20 Hamar Dávid Mordor Mordor egy táj neve J.R.R. Tolkien regényeiben Középfölde délnyugati részén. A harmadkor második felében főként Szauron erődjéül, birodalmaként szolgált.

21 Hamar Dávid Képtár

22 Hamar Dávid VÉGE Köszönöm figyelmét!!!


Letölteni ppt "Hamar Dávid Gyűrűk ura „Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen.”"

Hasonló előadás


Google Hirdetések