Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

HÁZASSÁGI KONFLIKTUSOK ÉS KEZELÉSÜK Bodor Enikő, szociális munkás Bölön, 2007 december 2.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "HÁZASSÁGI KONFLIKTUSOK ÉS KEZELÉSÜK Bodor Enikő, szociális munkás Bölön, 2007 december 2."— Előadás másolata:

1 HÁZASSÁGI KONFLIKTUSOK ÉS KEZELÉSÜK Bodor Enikő, szociális munkás Bölön, 2007 december 2

2 A házassági konfliktusokat befolyásoló tényezők közül négyet emelnék ki amit nevezhetünk a házasság egyensúlyvesztés jeleinek is. 1.AZ INTIMITÁS HATÁRAI 2.KÖZÖS CÉLOK 3.KÖLCSÖNÖS SZOLGÁLTATÁSOK 4.SZINKRONIZÁLT GYENGÉDSÉGEK

3 AZ INTIMITÁS HATÁRAI Próbáljunk új családunkhoz tartózni szorosabb kötelékkel -(úgy, hogy a szülők ne legyenek bántóan kirekesztve). Próbáljuk ne összemosni a két család határait (mert ezáltal fenmarad a függőség és akadályozhatja a feszültség levezetés képességének a fejlődését Próbáljunk leválni származási családunkról( mert ha nem sikerül akkor gyengül a saját családi harmóniának a megteremtése.

4 KÖZÖS CÉLOK A közös célok fokozzák a párkapcsolatok összetartó erejét DE NEM MINDEGY MILYEN JELLEGŰ CÉLOK KÖTNEK ÖSSZE EGY PÁRT Veszélyt jelentenek (pelda) a gazdagodást,gyarapodást szolgáló célok.Az erőfeszítések hetei hónapjai kiüresiti a kapcsolat valódi tartalmát. Próbáljunk a HOGYAN ÉLJÜNK –re figyelni s nem arra hogy HOL és MIBEN.

5 KÖLCSÖNÖS SZOLGÁLTATÁSOK Ne alakítsuk ELVÁRÁSOKKÁ a már kialakult szokásokat (pl.ha valamit teszünk a másiknak- vacsora,vasalt ruha,számlák kifizetése,bevásárlás)-mert ha valakit minden este vacsorával vártak és egyszer elmarad a szeretet visszavonásának fogja értelmezni. Tegyünk köcsönös szolgálatokat és a félreértéseket tisztázzuk ki beszélgetés által Érzéseinket,haragunkat fejezzük ki szavakkal ne egy egy szolgáltatás visszavonásával –mert a másik fél gyakran nem érti mi is a probléma

6 SZINKRONIZALT GYENGÉDSÉGEK Az intimitás kölcsönössége nem csak a vonzalom erején múlik hanem az időzítésen.(gyakran előfordul hogy rosszkor közelednek egymáshoz a párok) Fontos a megfelelő pillanat kiválasztása mielött közelednénk a párunkhoz Próbáljunk társunkra is figyelni ne csak önmagunkra – mert igy könnyen visszautasítást kaphatunk Fontos figyelemben venni az egyik fél vágya mellett a másik befogadó készségét-aki többször frusztrálódik érintési próbálkozásaiban vissza fog vonulni és sértetten bezárul.

7 Nem győzni, nem felülkerekedni kell, hanem megérten a másikat.

8 Házassági konfliktusból az út kétfelé vezet: vagy az egység, vagy az elszigetelődés felé. Ha megoldjuk a konfliktust, egységünk szilárdabb lesz, mint előtte volt. Ha nem oldjuk meg, növekszik köztünk a lelki távolság.

9 A NAP NE MENJEN LE A TI HARAGOTOKKAL


Letölteni ppt "HÁZASSÁGI KONFLIKTUSOK ÉS KEZELÉSÜK Bodor Enikő, szociális munkás Bölön, 2007 december 2."

Hasonló előadás


Google Hirdetések