Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Haldoklók lelkigondozása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Haldoklók lelkigondozása"— Előadás másolata:

1 Haldoklók lelkigondozása

2 Halálos betegség Mindig van remény a gyógyulásra Imádkozás
Tudatos felkészülés a halál utáni életre – ez csodálatos ajándék a keresztények számára

3 Halálos betegség Tehetetlenség érzése
Testi fájdalmak leküzdése, elviselése Kórház vagy betegágy gyakran évekig

4 Hogyan közöljük a rossz hírt?
Ez elsősorban az orvos feladata Családtagok, lelkigondozók csak ritkán kerülnek ilyen feladat elé. Ez etikai kérdés: mi jobb elhallgatni vagy kimondani?

5 Lelkigondozás két iránya
Haldoklók lelkigondozása Család lelkigondozása Mind a kettő ugyanolyan fontos A családot megnyugtatni, felkészíteni kell, segíteni a feladatok elvégzésére.

6 Elizabeth Kübler-Ross stádiumai
1. A halál közeledtének tagadása. 2. A bejelentéssel szembeni harag, ellenkezés. 3. Alku a megértett tény elodázásáért. 4. Depresszió. 5. Belenyugvás és készülés a halálra.

7 Reményik Sándor: Meghalni mégis egyedül kell
Lehet menyasszonyod, vagy feleséged, Apád, anyád, gyermeked, vagy testvéred - Lehet szeretőd és vad szenvedély Köthet hozzá, vagy könnyelmű szeszély - Vagy mint a forrás: fogyhatatlan vágy, Vagy vele-élés: mint a tenger, mély - Köthet hozzá egy forró, kéjes óra - Sok éjszaka vonagló lüktetése, Mely ködpárává foszlik virradóra -

8 Reményik Sándor: Meghalni mégis egyedül kell
Kapaszkodhatsz egy hosszú lélek-láncba És szállhatsz, mint méh virágról-virágra - Ráborulhatsz egy élő-halott nemzet Égbe meredő szirt-ravatalára - Lehet szerelmed, mint ólom: nehéz, S lehet illanó, s tűnő, mint a fény És lehet, mint a koporsó: kemény. Befogadhat egy kis hálószoba - S egész országok fogadhatnak be - Az ágyad és az asztalod

9 Reményik Sándor: Meghalni mégis egyedül kell
Minden nap rózsával lehet tele - Lehet, hogy egy babérerdőt aratsz - S mint játékközben a labdát a gyermek: Egyik kedves kéz a másikba perget - Álmodhatsz, szerethetsz és barátkozhatsz És végül mégis egyedül maradsz: Halálod egyedül kell elviselned.


Letölteni ppt "Haldoklók lelkigondozása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések