Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Elektromágneses hullámok. 1 Fizika 6. Elektromágneses hullámok.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Elektromágneses hullámok. 1 Fizika 6. Elektromágneses hullámok."— Előadás másolata:

1 Elektromágneses hullámok. 1 Fizika 6. Elektromágneses hullámok

2 Elektromágneses hullámok. 2 Elektromágneses rezgések Elektromágneses rezgéseket rezgőkörökben hozhatunk létre. Az ideális rezgőkör alkatrészei: Kondenzátor: A kondenzátoron felhalmozódó töltés és a feszültség hányadosa. Jellemző adat: kapacitás.

3 Elektromágneses hullámok. 3 Elektromágneses rezgések Tekercs: A tekercsben keletkező mágneses indukcióvonal-szám (fluxus) és az áramerősség hányadosa. Jellemző adat: induktivitás.

4 Elektromágneses hullámok. 4 Elektromágneses rezgések Tehát áramerősség-csökkenésnél az indukált feszültség növelni igyekszik az áramerősséget és fordítva. Lenz-törvény: ha a tekercsben az áramerősség megváltozik, akkor a tekercsben olyan irányú feszültség keletkezik, amely csökkenteni igyekszik az áramerősség megváltozását.

5 Elektromágneses hullámok. 5 Elektromágneses rezgések A rezgőkörben egy tekercs és egy kondenzátor található sorba kapcsolva, ideális esetben 0 Ω ellenállású körben: Működése:

6 Elektromágneses hullámok. 6 Elektromágneses rezgések 1. fázis A kondenzátor töltése maximális, a felső fegyverzet pozitív töltésű, áram nem folyik a rendszerben, a tekercsben nincs mágneses tér. Mechanikai analógia: maximális kitérésű inga vagy rezgő test.

7 Elektromágneses hullámok. 7 Elektromágneses rezgések 2. fázis Megindul a kondenzátor kisülése áram formájában. A tekercsben a maximumig nő az áramerősség, a kialakuló mágneses tér olyan feszültséget indukál, ami fékezi az áramerősség növekedését. Mechanikai analógia: inga vagy rezgőtest az egyensúlyi helyzeten áthaladóban.

8 Elektromágneses hullámok. 8 Elektromágneses rezgések 3. fázis A tekercsben a mágneses tér olyan feszültséget indukál, ami továbblendíti az áramot, áttölti a kondenzátort, az alsó fegyverzet lesz pozitív. Mechanikai analógia: inga vagy rezgő test a másik irányú maximális kitérésnél.

9 Elektromágneses hullámok. 9 Elektromágneses rezgések 4. fázis A kondenzátor ellentétes irányú árammal sül ki, a tekercsben a mágneses tér fékezi az áramerősség növekedését. Mechanikai analógia: inga vagy rezgő test az egyensúlyi helyzeten halad át, ellentétes irányban.

10 Elektromágneses hullámok. 10 Elektromágneses rezgések 5. fázis: megegyezik az elsővel, a változások újra indulnak. A kondenzátor töltése maximális, a felső fegyverzet pozitív töltésű, áram nem folyik a rendszerben, a tekercsben nincs mágneses tér. Mechanikai analógia: maximális kitérésű inga vagy rezgő test.

11 Elektromágneses hullámok. 11 Elektromágneses rezgések Tehát: a rezgőkörben elektromos és mágneses energia alakul át egymásba periodikusan, ugyanúgy, mint ahogy a harmonikus rezgésnél a helyzeti és a mozgási energia. A rezgés körfrekvenciája: Periódusideje: Frekvenciája: Minél nagyobb frekvenciájú rezgést akarunk létrehozni, annál kisebb kapacitású kondenzátorra és induktivitású tekercsre van szükségünk.

12 Elektromágneses hullámok. 12 Elektromágneses hullámok Ha a rezgőkör kondenzátorát kinyitjuk, akkor az elektromos erővonalak kilépnek a kondenzátoron kívüli térbe. Az elektromos térerősség periodikusan változik. A változó elektromos tér változó, rá merőleges síkban rezgő mágneses teret gerjeszt. A két hatás egymást fenntartja, „egymásra támaszkodik”, a hullámok eltávolodnak az antennától.

13 Elektromágneses hullámok. 13 Az elektromágneses spektrum A sugárzás típusaHullámhossztartomány, m Rádióhullámok10 0 -tól fölfelé Mikrohullámok10 -3 – 10 0 Infravörös (IR)10 -6 – 10 -3 Látható fény~10 -6 Ultraibolya (UV)10 -9 – 10 -6 Röntgen10 -12 – 10 -9 Gamma10 -16 – 10 -12 Kozmikus10 -12 alatt

14 Elektromágneses hullámok. 14 Az elektromágneses spektrum A táblázattal kapcsolatos megjegyzések: - A látható fény hullámhossztartománya szűk, mintegy 380 – 760 nm. - - A röntgen- és a gamma tartomány átfed. A különbség a kettő között az, hogy a röntgensugár az elektronburokból, a gamma az atommagból ered. - - A tartományok határa természetesen nem éles.

15 Elektromágneses hullámok. 15 Az elektromágneses hullámok néhány alkalmazási területe A sugárzás típusaAlkalmazási területek RádióhullámokHírközlés, MR képalkotás MikrohullámokMikrohullámú sütők, radarok, kémiai célú mikrohullámú készülékek Infravörös (IR)Hőtérképezés, gyulladások kezelése, helyi melegítés, fűtés Látható fényVilágítás, lézerek, spektroszkópia Ultraibolya (UV)Bőrgyógyászat, szolárium

16 Elektromágneses hullámok. 16 A sugárzás típusaHullámhossztartomány, m RöntgenHagyományos röntgen, computer tomográfia, bőrgyógyászat, röntgenanalitika GammaSugárterápia, fémtárgyak átvilágítása, különböző mérőműszerek Kozmikus- Az elektromágneses hullámok néhány alkalmazási területe


Letölteni ppt "Elektromágneses hullámok. 1 Fizika 6. Elektromágneses hullámok."

Hasonló előadás


Google Hirdetések