Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Periodikus mozgások A hang. Periodikus mozgások A rezgőmozgás is periodikus mozgás: bemutatás + rajz Az egyenletes körmozgás és az egyenletes rezgőmozgás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Periodikus mozgások A hang. Periodikus mozgások A rezgőmozgás is periodikus mozgás: bemutatás + rajz Az egyenletes körmozgás és az egyenletes rezgőmozgás."— Előadás másolata:

1 Periodikus mozgások A hang

2 Periodikus mozgások A rezgőmozgás is periodikus mozgás: bemutatás + rajz Az egyenletes körmozgás és az egyenletes rezgőmozgás kitérésének összehasonlítása Rajz Hullámmozgás fogalma

3 Hullámmozgás Bemutatás: gumikötélen terjedő hullám Bemutatás: Vízhullámok A nyugalmában megzavart kötélen a deformáció egyenletesen végighalad. A víz felszínén okozott zavar egyre növekvő sugarú kör kerülete mentén terjed tovább Mechanikai hullámról beszélünk, ha egy rugalmas közegben periodikusan keltett deformáció továbbterjed. Nem részecske áramlás, hanem a rezgési állapot terjed tova.

4 Hullámok energiája A mozgó levegő energiaforrás szélerőművek szélmalmok

5 Szélerőmű működési elve

6 Hullámok energiája „ Mint az őrült, ki letépte láncát, Vágtatott a Tisza a rónán át, Zúgva,bőgve törte át a gátot, Elakarta nyelni a világot! ” Petőfi S.: A Tisza

7

8 Bősi vízierőmű

9 Hullámok fajtái Modellezés (gumikötél, ingasor, kiskocsik) Bemutatás: film A részecskék mozgásának iránya szerint a hullám lehet transzverzális, ha a részecskék mozgásának iránya a hullám terjedési irányára merőleges (hullámhegy - hullámvölgy váltja egymást). Szilárd anyagban terjed. longitudinális, ha a részecskék mozgásának iránya azonos a terjedés irányával (sűrűsödések és ritkulások) minden halmazállapotban terjed

10 Hullámok fajtái Terjedés iránya szerint: vonal mentén (kötél) felületen (víz) térben terjedők (hang, fény) Terjedéshez szükséges közeg alapján: mechanikai hullám: ha kell hozzá közvetítő közeg (hang) elektromágeses hullám, ha nem szükséges közeg a terjedéséhez (fény, hő, röntgen, rádióhullámok stb.)

11 Hullámok tulajdonságai Visszaverődnek A visszaverődés törvényei önálló feldolgozás

12 Christian Huygens 1629-1695 megtörnek

13 Hullámok tulajdonságai Visszaverődés és törés

14 Hullámok találkozása az interferencia Ha azonos frekvenciájú hullámok találkoznak, kialakulnak maximum és minimum helyek, melyek helyzete nem változik. A jelenség jól látható pl. vízben, ahol két hullám találkozásakor jellegzetes interferencia-kép alakul ki.

15

16 Hang

17 A hang spektuma

18 Ultrahang hasznosítás

19 Az élettelen természet hangjai

20 Természeti jelenségek hangjai

21 Rovarok hangjai

22 Kétéltűek hangjai


Letölteni ppt "Periodikus mozgások A hang. Periodikus mozgások A rezgőmozgás is periodikus mozgás: bemutatás + rajz Az egyenletes körmozgás és az egyenletes rezgőmozgás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések