Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Hangtan1 Fizika 5. Hangtani alapok. Hangtan2 Jellemzők A hang longitudinális mechanikai hullám. Benne a terjedés irányában sűrűsödés és ritkulás halad.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Hangtan1 Fizika 5. Hangtani alapok. Hangtan2 Jellemzők A hang longitudinális mechanikai hullám. Benne a terjedés irányában sűrűsödés és ritkulás halad."— Előadás másolata:

1 Hangtan1 Fizika 5. Hangtani alapok

2 Hangtan2 Jellemzők A hang longitudinális mechanikai hullám. Benne a terjedés irányában sűrűsödés és ritkulás halad előre. A sűrűbb anyag nyomása nagyobb, tehát a hanggal nyomáshullám terjed tova.

3 Hangtan3 Jellemzők Jellemzők: Hangmagasság: - a frekvencia adja a magasságot - minél nagyobb a frekvencia, annál magasabba a hang - hallható tartomány: kb. 20 – 20 000 Hz - alatta: infrahang, felette ultrahang

4 Hangtan4 Jellemzők Hangszín: - a különböző hangforrások azonos magasságú hangjai eltérően szólnak - ok: az azonos magasságú alaphang mellett felharmonikusok is szólnak - alaphang frekvenciája f 0, a felharmonikusoké 2f 0, 3f 0, 4f 0 stb.

5 Hangtan5 Jellemzők Ez a spektrum vonalas, zenei hang spektruma. Ábrázolás: I ff0f0 2f 0 3f 0 4f 0 Az ábra neve spektrum.

6 Hangtan6 Jellemzők Ez a spektrum folytonos, zörej spektruma. Ábrázolás: I f Ha a hang intenzitása gyorsan nullára csökken, akkor a hangot dörejnek nevezzük.

7 Hangtan7 Jellemzők Intenzitás: - objektív hangerősség A hullámban energia terjed tova, a hullám fenntartásához folyamatos energiakibocsátás szükséges. Az időegység alatt kibocsátott energia a forrás teljesítménye, P. Ha a hullám energiája időegység alatt Q felületen halad át, akkor abszolút intenzitása Az abszolút intenzitás arányos az amplitúdó négyzetével. Ha a forrás gömbszimmetrikus:

8 Hangtan8 Jellemzők HangforrásTeljesítmény, watt Beszéd10 -5 Kiáltás10 -2 Zongora0,1 Autóduda5 Nagy hangszóró10 2 Légoltalmi sziréna10 3

9 Hangtan9 Jellemzők Látható, hogy nagy különbségek vannak a hangforrások teljesítményei között. A gyakorlatban ezért a teljesítmények arányának logaritmusát használjuk: n a teljesítményszintek különbsége.

10 Hangtan10 Jellemzők Intenzitás: - szubjektív hangerősség, hangosság Fechner-Weber-féle pszichofizikai törvény: Tehát az érzet nem az ingerrel, hanem az inger logaritmusával arányos. A hangosság definíciója:

11 Hangtan11 Jellemzők Ingerküszöb: Fájdalomküszöb: A hang frekvenciája 1000 Hz. Ez a viszonyítási alap.

12 Hangtan12 Jellemzők HangforrásHangosság, phon Hallásküszöb0 Suttogás20 Csendes utca30 Beszéd50 Nagyvárosi utca70 Kovácsműhely110 Az objektív hangerősség és a hangosság skálája közötti eltérést a hang frekvenciája okozza. 1000 Hz-en a két számérték megegyezik.

13 Hangtan13 UH képek 22 hetes magzat hagyományos UH képe

14 Hangtan14 UH képek 21 hetes magzat háromdimenziós UH képe

15 Hangtan15 UH képek 27 hetes magzat háromdimenziós UH képe


Letölteni ppt "Hangtan1 Fizika 5. Hangtani alapok. Hangtan2 Jellemzők A hang longitudinális mechanikai hullám. Benne a terjedés irányában sűrűsödés és ritkulás halad."

Hasonló előadás


Google Hirdetések