Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kovács Pál Róbert Felkészítő tanárnő: Lámfalusi Réka Bernáth Kálmán Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola 2600 Vác, Brusznyai Árpád út 6.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kovács Pál Róbert Felkészítő tanárnő: Lámfalusi Réka Bernáth Kálmán Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola 2600 Vác, Brusznyai Árpád út 6."— Előadás másolata:

1 Kovács Pál Róbert Felkészítő tanárnő: Lámfalusi Réka Bernáth Kálmán Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola 2600 Vác, Brusznyai Árpád út 6.

2 Az animációról röviden  Mi az animáció?  - Olyan mozgókép amely egymástól csak kis eltérésű képkockákból áll.  Az animáció fajtái:  - Kulcs animáció (a leggyakrabban használt számítógépes animáció)  -Programvezérelt animáció (a mozgásokat színváltozásokat egy program vezérli)  -Motion capture (a testek mozgását emberek mozgásából nyerik)

3 Az animációról röviden  Az animáció felhasználása:  - animációs filmekben  - filmek egy-egy jelenetének animálásakor  - szórakoztatásban  - internetes reklámok (bannerek)  - oktatás  - online hirdetések

4 Az animálás  Informatika órán többek között az animáláshoz is, használjuk a Microsoft Power Point programot.  Animálhatunk forgást:  Animálhatunk belebegő alakzatokat:  Animálhatunk továbbá növekedést :  stb.

5 Az effektusok, animációk  Az előbb látott forgás, belebegés, növekedés mind effektus, animáció.  Ezek segítségével, és tetszés szerint akár az alakzatok igénybevételével animációt hozhatunk létre.  Most ezt egy iránytűvel fogom szemléltetni, amely épp az északi irányba áll be.  Rajzoljuk meg az iránytűnket!

6 Hogyan kezdjük? - Az iránytűnket szerkesszük meg a MS Power Point által kínált alakzatok segítségével! - - Legyen az iránytűnk alapja egy körlap, amelyen feltüntetjük a négy égtájat a megszokott betűkkel (É;D;Ny;K). - - Továbbá a körlap közepére tegyünk még egy kis kört, amihez majd kapcsoljuk a irányt jelző 4 nyilat! - - Ezek a nyilak fel, le, jobbra, illetve balra mutassanak! - - Azt a nyilat ami dél felé, lefelé mutat színezzük más színűre! - - Körülbelül így nézzen ki, animációval!

7 É D NyK

8 És ezt hogy csináljuk?  Kattintsunk a Beszúrás menübe, ott válasszuk az Alakzatok menüpontot. Innen fogjuk majd a szükséges alakzatokat kapni.  Válasszuk ki az Egyszerű alakzatok közül az Ellipszis-t, és az ellipszis segítségével rajzoljunk egy kört, a nyilakkal pedig a  Irányjelző nyilakat!  Az iránytű körlapjának fehér szegélyét úgy csinálhatjuk meg, hogy rákattintunk a körlapra  Kezdőlap menü és ott kiválasztjuk a Kész stílusok menüt. Ugyanígy a nyilakkal is.  Miután készen lettünk az iránytűnk körlapjával a betűket is bele kell illesztenünk, amit a Beszúrás menüre kattintva a Szövegdoboz menü használatával tehetünk meg.

9 És ezt hogy csináljuk?  A nyilak mozgatásakor a lefelé mutató nyilat északi irányba néző nyíllá fordítjuk át.  Ezt úgy érhetjük el hogy a nyilakat és a kisebb kört amin állnak kijelöljük, klikk az alakzatba  Csoportok menü  Csoportosítás  Ez nekünk miért jó?  Azért mert ha nem csoportosítanánk próbálhatnánk fordítani, de az elemek külön-külön mozognának.  Hogy hogyan forgatunk?  A forgatáshoz klikk felül az Animációk menübe, és ott pedig az Egyéni animáció menüpontra kattintsunk !

10 Az egyéni animáció  Az Egyéni animáció menü néhány opcióját most az iránytűnkön fogom bemutatni.  Erre a menüpontra kattintáskor jobboldalt megjelenik egy ablak. Ezzel dolgozunk.  A forgatáshoz a következőket kell tenni:  - Klikk a már csoportosított alakzatba!  - Klikk az Effektus hozzáadása gombra (jobb oldali ablak)  - Itt válasszuk ki a Kiemelés  Forgás opciókat!  - Ilyenkor azt láthatjuk hogy az alakzatunk forog de egy egész kört.  - A félfordulat opciót kell keresnünk a forgatás után megjelenő Mennyiség pontban. (jobb oldali ablak)  - Mindezek után átállíthatjuk azt hogy kattintásra vagy éppen egymást követve jelenjenek meg a betűk, ezeknek az egymást követési idejét is beállíthatjuk, és még sokféle animáció is követheti egymást akár egy alakzaton is. (lásd: a nyilak megjelenítése, utána pedig a forgása)

11 További lehetőségeink FFontos ismerni további effektusokat, mert vannak amikre szükségünk lehet más animációknál is. PPéldául ilyen lehet: -- A stáblista opció, amivel egy-egy dia végén a készítők nevét felsorolhatjuk. AA dia és a benne használt animáció nagyban függ attól hogy mire, milyen alkalomra, kiknek stb. készítjük. IIlyenkor használhatunk figyelemfelkeltő effekteket. VVagy ha kihangsúlyozni szeretnénk egy-egy mondani valónkat akkor azt is megtehetjük.

12 További tudnivalók  Az Microsoft Power Point programban minden azt szolgálja hogy könnyen összerakjunk bármilyen bemutatót.  A Beszúrás menüben is sok ilyen kisebb dolog van és egy párral foglalkozok is 1-2 szóban  Táblázat: táblázatok készítésére szolgál, szemléltető vagy rendszerező eszköz.  Kép: képet tudunk beilleszteni a számítógépről  Fényképalbum: szintén képet illeszthetünk be szövegdobozt hozhatunk létre  Alakzatok: nyilak kör háromszög és még sok minden van az alakzatok között amik segíthetnek az ábrázolásban.

13 További tudnivalók  SmartArt : egy nagyon hasznos opció mivel ezzel sok időt megspórolunk a táblázatok, felsorolások, stb. elkészítésével, mivel ebben a menüben már sablonokat ajánl fel.  Diagram: diagramokat, típusokat választhatunk ki.  ClipArt : segítheti a megértést, a szemléltetést mivel ez a menü képeket tartalmaz, illetve az internetről tölt le.  Szövegdoboz: szöveget lehet beszúrni egy képbe, alakzatba stb.  WordArt: betűstílusokat változtathatjuk benne.  Szimbólum: nagyon sok érdekes és használatos szimbólumok például levelek szerkesztéséhez stb.

14 Jó tanácsok - Gyakorold a számítógép használatát! - Ha tudod mit szeretnél a programon belül szerkeszteni animálni, akkor azt mindig körültekintően, ne később derüljön ki hogy ez esetleg nem kivitelezhető! - Figyelj oda hogy a szöveg és a kép animáció szempontjából megfelelő időbeosztással mozogjanak, és azt csinálják amit szerettél volna. Ezt mindig ellenőrizzük egy diavetítéssel! - Használjuk ki a Power Point által szolgáltatott opciókat, ha ez segíti a megértést, jobban szemléltet!

15 Hogyan animálhatunk effektusok nélkül?  Eddigiekben arról volt szó mit tud a Power Point, és hogy ezeket hogyan használhatjuk ki.  A kérdés viszont az hogyan tehetjük mindezt effektusok nélkül?  Tekintsük meg a következő diasorozatot!

16

17

18

19

20

21

22

23

24 A rajzok animálása A dolog lényege az hogy a saját kezűleg rajzolt ábrákat beolvassuk egy scannerrel a amit a számítógép megjelenít. Az ilyen animálás feltétele: - hogy a rajzok egy mást időlegesen kövessék - ne legyenek túl nagy ugrások a képen (mozdulat stb.) - egy-egy mozdulat kivehetően látszódjon - a képek egymást sorba kövessék értelmezhető legyen

25 Források  http://www.inf.u-szeged.hu/oktatas/jegyzetek/KubaAttila/animacio/index.htm http://www.inf.u-szeged.hu/oktatas/jegyzetek/KubaAttila/animacio/index.htm  http://bscw.elte.hu/pub/bscw.cgi/d15842- 3/*/*/*/03.%20Felhaszn%C3%A1l%C3%A1s.htm?op=getweb http://bscw.elte.hu/pub/bscw.cgi/d15842- 3/*/*/*/03.%20Felhaszn%C3%A1l%C3%A1s.htm?op=getweb  http://hu.wikipedia.org/wiki/Anim%C3%A1ci%C3%B3 http://hu.wikipedia.org/wiki/Anim%C3%A1ci%C3%B3


Letölteni ppt "Kovács Pál Róbert Felkészítő tanárnő: Lámfalusi Réka Bernáth Kálmán Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola 2600 Vác, Brusznyai Árpád út 6."

Hasonló előadás


Google Hirdetések