Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egyéni animáció készítése

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egyéni animáció készítése"— Előadás másolata:

1 Egyéni animáció készítése
Kovács Pál Róbert Felkészítő tanárnő: Lámfalusi Réka Bernáth Kálmán Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola 2600 Vác, Brusznyai Árpád út 6.

2 Az animációról röviden
Mi az animáció? - Olyan mozgókép amely egymástól csak kis eltérésű képkockákból áll. Az animáció fajtái: - Kulcs animáció (a leggyakrabban használt számítógépes animáció) -Programvezérelt animáció (a mozgásokat színváltozásokat egy program vezérli) -Motion capture (a testek mozgását emberek mozgásából nyerik)

3 Az animációról röviden
Az animáció felhasználása: - animációs filmekben - filmek egy-egy jelenetének animálásakor - szórakoztatásban - internetes reklámok (bannerek) - oktatás - online hirdetések

4 Az animálás Informatika órán többek között az animáláshoz is, használjuk a Microsoft Power Point programot. Animálhatunk forgást: Animálhatunk belebegő alakzatokat: Animálhatunk továbbá növekedést : stb.

5 Az effektusok, animációk
Az előbb látott forgás, belebegés, növekedés mind effektus, animáció. Ezek segítségével, és tetszés szerint akár az alakzatok igénybevételével animációt hozhatunk létre. Most ezt egy iránytűvel fogom szemléltetni, amely épp az északi irányba áll be. Rajzoljuk meg az iránytűnket!

6 Hogyan kezdjük? - Az iránytűnket szerkesszük meg a MS Power Point által kínált alakzatok segítségével! - Legyen az iránytűnk alapja egy körlap, amelyen feltüntetjük a négy égtájat a megszokott betűkkel (É;D;Ny;K) . - Továbbá a körlap közepére tegyünk még egy kis kört, amihez majd kapcsoljuk a irányt jelző 4 nyilat! - Ezek a nyilak fel, le, jobbra, illetve balra mutassanak! - Azt a nyilat ami dél felé, lefelé mutat színezzük más színűre! - Körülbelül így nézzen ki, animációval!

7 É Ny K D

8 És ezt hogy csináljuk? Kattintsunk a Beszúrás menübe, ott válasszuk az Alakzatok menüpontot. Innen fogjuk majd a szükséges alakzatokat kapni. Válasszuk ki az Egyszerű alakzatok közül az Ellipszis-t, és az ellipszis segítségével rajzoljunk egy kört, a nyilakkal pedig a Irányjelző nyilakat! Az iránytű körlapjának fehér szegélyét úgy csinálhatjuk meg, hogy rákattintunk a körlapra Kezdőlap menü és ott kiválasztjuk a Kész stílusok menüt. Ugyanígy a nyilakkal is. Miután készen lettünk az iránytűnk körlapjával a betűket is bele kell illesztenünk, amit a Beszúrás menüre kattintva a Szövegdoboz menü használatával tehetünk meg.

9 És ezt hogy csináljuk? Ez nekünk miért jó? Hogy hogyan forgatunk?
A nyilak mozgatásakor a lefelé mutató nyilat északi irányba néző nyíllá fordítjuk át. Ezt úgy érhetjük el hogy a nyilakat és a kisebb kört amin állnak kijelöljük, klikk az alakzatba Csoportok menüCsoportosítás Ez nekünk miért jó? Azért mert ha nem csoportosítanánk próbálhatnánk fordítani, de az elemek külön-külön mozognának. Hogy hogyan forgatunk? A forgatáshoz klikk felül az Animációk menübe, és ott pedig az Egyéni animáció menüpontra kattintsunk !

10 Az egyéni animáció A forgatáshoz a következőket kell tenni:
Az Egyéni animáció menü néhány opcióját most az iránytűnkön fogom bemutatni. Erre a menüpontra kattintáskor jobboldalt megjelenik egy ablak. Ezzel dolgozunk. A forgatáshoz a következőket kell tenni: - Klikk a már csoportosított alakzatba! - Klikk az Effektus hozzáadása gombra (jobb oldali ablak) - Itt válasszuk ki a Kiemelés Forgás opciókat! - Ilyenkor azt láthatjuk hogy az alakzatunk forog de egy egész kört. - A félfordulat opciót kell keresnünk a forgatás után megjelenő Mennyiség pontban. (jobb oldali ablak) - Mindezek után átállíthatjuk azt hogy kattintásra vagy éppen egymást követve jelenjenek meg a betűk, ezeknek az egymást követési idejét is beállíthatjuk, és még sokféle animáció is követheti egymást akár egy alakzaton is. (lásd: a nyilak megjelenítése, utána pedig a forgása)

11 További lehetőségeink
Fontos ismerni további effektusokat, mert vannak amikre szükségünk lehet más animációknál is. Például ilyen lehet: - A stáblista opció, amivel egy-egy dia végén a készítők nevét felsorolhatjuk. A dia és a benne használt animáció nagyban függ attól hogy mire, milyen alkalomra, kiknek stb. készítjük. Ilyenkor használhatunk figyelemfelkeltő effekteket. Vagy ha kihangsúlyozni szeretnénk egy-egy mondani valónkat akkor azt is megtehetjük.

12 További tudnivalók Az Microsoft Power Point programban minden azt szolgálja hogy könnyen összerakjunk bármilyen bemutatót. A Beszúrás menüben is sok ilyen kisebb dolog van és egy párral foglalkozok is 1-2 szóban Táblázat: táblázatok készítésére szolgál, szemléltető vagy rendszerező eszköz. Kép: képet tudunk beilleszteni a számítógépről Fényképalbum: szintén képet illeszthetünk be szövegdobozt hozhatunk létre Alakzatok: nyilak kör háromszög és még sok minden van az alakzatok között amik segíthetnek az ábrázolásban.

13 További tudnivalók SmartArt : egy nagyon hasznos opció mivel ezzel sok időt megspórolunk a táblázatok, felsorolások, stb. elkészítésével, mivel ebben a menüben már sablonokat ajánl fel. Diagram: diagramokat, típusokat választhatunk ki. ClipArt : segítheti a megértést , a szemléltetést mivel ez a menü képeket tartalmaz, illetve az internetről tölt le. Szövegdoboz: szöveget lehet beszúrni egy képbe, alakzatba stb. WordArt: betűstílusokat változtathatjuk benne. Szimbólum: nagyon sok érdekes és használatos szimbólumok például levelek szerkesztéséhez stb.

14 Jó tanácsok Gyakorold a számítógép használatát!
Ha tudod mit szeretnél a programon belül szerkeszteni animálni, akkor azt mindig körültekintően, ne később derüljön ki hogy ez esetleg nem kivitelezhető! Figyelj oda hogy a szöveg és a kép animáció szempontjából megfelelő időbeosztással mozogjanak, és azt csinálják amit szerettél volna. Ezt mindig ellenőrizzük egy diavetítéssel! Használjuk ki a Power Point által szolgáltatott opciókat, ha ez segíti a megértést, jobban szemléltet!

15 Hogyan animálhatunk effektusok nélkül?
Eddigiekben arról volt szó mit tud a Power Point, és hogy ezeket hogyan használhatjuk ki. A kérdés viszont az hogyan tehetjük mindezt effektusok nélkül? Tekintsük meg a következő diasorozatot!

16

17

18

19

20

21

22

23

24 A rajzok animálása A dolog lényege az hogy a saját kezűleg rajzolt ábrákat beolvassuk egy scannerrel a amit a számítógép megjelenít. Az ilyen animálás feltétele: - hogy a rajzok egy mást időlegesen kövessék - ne legyenek túl nagy ugrások a képen (mozdulat stb.) - egy-egy mozdulat kivehetően látszódjon - a képek egymást sorba kövessék értelmezhető legyen

25 Források


Letölteni ppt "Egyéni animáció készítése"

Hasonló előadás


Google Hirdetések