Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Név: Tircs Eszter Felkészítő tanár: Lámfalusi Réka Iskola: Bernáth Kálmán Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Név: Tircs Eszter Felkészítő tanár: Lámfalusi Réka Iskola: Bernáth Kálmán Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola."— Előadás másolata:

1

2 Név: Tircs Eszter Felkészítő tanár: Lámfalusi Réka Iskola: Bernáth Kálmán Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola

3 „ ’ 1’ Az animációs filmek olyan módon készülnek, hogy sok képet csinálnak egymás után és azt felgyorsítva mutatják meg nekünk.” Példaként nézzük meg ezeket a kockákat egymás után többször gyorsan: kb. 16 képkocka jelenik meg másodpercenként.

4 „ ’ 2’ Mozgó jelenségek állóképekkel történő rögzítésének korai próbálkozásaira már az őskori barlangrajzokon is találhatunk példákat, ahol állatok több egymást átfedő lábbal ábrázoltak.”

5 „ ’ 3’ A 19. században a fenakisztoszkóp, zetróp és praxionszkóp és a hasonló pörgetős füzetek voltak az első korai animációs eszközök, melyek mozgást jelenítettek meg az egymást követő rajzokból a technika segítségével. De az animáció nem fejlődött sokall tovább a mozgókép film felfedezéséig.” Pl.:ha a fenakisztoszkóp lemezt gyorsan megforgatták, akkor úgy lehetett látni, hogy ez a két ember táncol,mert a tánc több fázisban volt megrajzolva.

6 „ ’4’ Az első animációs rajzfilmet a francia Émila Chol készítette 1908-ban "Fantasmagorie" címmel. Az 1914-es „Gertie the Dinosaure" Winsor McCaytől volt az egyik első sikeres animációs film. Ezt tartják az első igazi képviselőjének a karakterközpontú animációnak (character animation). Az 1930-as és 1960-as években nagyszámban készültnek filmszínházakban bemutatott animációs filmek, melyek általában a játékfilmek előtt vetítettek. MGM,Disney, Paramount és a Warner Brothers voltak a legnagyobb 5-10 perces rajzfilm készítők. 1950-es években a televízió elterjedése csökkentette a mozik közönségét, az animációs film és a mozis animációs filmek száma is csökkenésnek indult. Manapság az animációs filmek nagy részben közvetlen televízióra készülnek.”

7 Szemléltetésre szolgáló Windows alkalmazás Egy általunk kiválasztott témát bemutathatunk a programba beépített animációs és egyéb figyelemfelhívó eszközökkel. Nagyon jó kiegészítője lehet különböző előadásoknak, tanóráknak is.

8

9 A power pointban vannak előre elkészített diák, de akár megtervezhetjük saját magunk is.

10 Pl.:- képek (többféle formátumban) - hangfájlok - diagrammok - Excel táblázat - stb.

11 Beszúrhatjuk a menüpont Beszúrás résznél 1. kép 2. mozgó képek és hangok 3. diagramm 4. szövegdoboz 5. egyéb objektum

12 Excel munkalap Kép a ClipArtból

13

14 a) be tudunk illeszteni ClipArt menüpontból is b) vagy Fájl menüpontból

15 Szöveget nagyon egyszerű módon írhatunk be a bemutatónkba, gyakorlatilag bárhová beilleszthetjük. A Szövegdoboz ikon kijelölése után oda kattintunk az egérrel, ahová el szeretnénk a mondandónkat helyezni. Egy oldalra több Szövegdobozt is rakhatunk. Nem kell megijedni a méretétől, a keret a beírt szöveggel párhuzamosan növekszik. A Szövegdoboz nagyságát utólag a dobozt körülvevő fehér kijelölőnégyzetek segítségével módosíthatjuk.

16 Ahhoz, hogy élvezni tudjuk a bemutatónkat kísérő hangokat, ne feledkezzünk meg néhány alapvető dologról: - fülhallgató vagy hangszóró - a Programok - Kellékek - Multimédia - Hangerőszabályzót állítsuk be, de ezt megtehetjük a képernyő jobb alsó sarkában lévő Hangszóró ikon segítségével is.

17 Nyissunk meg egy olyan diát, amin szerepel Videoklip is. Ha nem találunk rögtön ilyen fájlt, kereséssel vagy irányított kereséssel próbálkozhatunk a különböző meghajtókon.

18 Ha hangot szeretnénk a diánkra, akkor lépjünk be a Beszúrás- Mozgó képek és hangok- Hang fájlból menüpontba. Itt az előző dián már ismert módon tudunk beszúrni hangot.

19 A Diagram ikon segítségével megnyithatjuk és a megjelenő táblázatban lévő adatokból készíthetünk egyet.

20 Pl.: ha valamilyen rajzzal vagy alakzattal akarjuk színesebbé tenni a munkánkat, az alábbiak közül választhatunk:

21 1. Formátum - Dia színválasztéka menüpont: itt egyszínű hátteret választhatunk, illetve kijelölhetjük a dia egyes elemeinek (szöveg, vonalak, árnyék stb.) színét is. Vigyázat! A „Legyen mind” nyomógombbal az összes dia háttere ugyanolyanra változik! Ezért ha csak egy oldalra akarjuk a kiválasztott színt, a „Legyen” nyomógombot használjuk!

22 2. Formátum - Egyéni háttér menüpont: itt alkalmunk nyílik arra, hogy létrehozzuk a legváltozatosabb (pl. Anyagminta) hátteret is.

23 3. Formátum - Tervezősablon használata menüpont - a már megszokott módon, a program most is felkínál előre elkészített háttérsablonokat.

24

25 Diavetítés - Áttűnés menüpont Milyen irányból, milyen módon és sebességgel érkezzen a képkocka. Hány másodpercenként jöjjenek az oldalak. Hanghatással is akarjuk kísérni.

26 Diavetítés - Animáció testreszabása – Időzítés menüpont Be lehet állítani az egyes objektumok megjelenési sorrendjét, valamint azt, hogy animációval (kísérő effektussal) jelenjen-e meg.

27 Diavetítés - Animáció testreszabása – Kivitelezés menüpont Az egyes szöveghez, képekhez objektumokhoz stb. is csatolhatunk animációt ill. hangot, sőt még a színét is megváltoztathatjuk.

28 Felhasznált irodalom: Farkas Csaba Windows XP és Office 2003 felhasználóknak Hivatkozási jegyzék: ‘1’ Wikipédia Animációs film ‘2’ Wikipédia Animációs film ‘3’ Wikipédia Animációs film ‘4’ Wikipédia Animációs film


Letölteni ppt "Név: Tircs Eszter Felkészítő tanár: Lámfalusi Réka Iskola: Bernáth Kálmán Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola."

Hasonló előadás


Google Hirdetések