Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Levegőtisztaság-védelem 7. előadás Légszennyezési folyamatok modellezése, modell típusok. Effektív kéménymagasság, turbulens szóródási együtthatók, szennyezettségi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Levegőtisztaság-védelem 7. előadás Légszennyezési folyamatok modellezése, modell típusok. Effektív kéménymagasság, turbulens szóródási együtthatók, szennyezettségi."— Előadás másolata:

1 Levegőtisztaság-védelem 7. előadás Légszennyezési folyamatok modellezése, modell típusok. Effektív kéménymagasság, turbulens szóródási együtthatók, szennyezettségi koncentrációk.

2 2010. október 18.2 Modellezés indokai Adott kibocsátású forrás(ok) esetén milyen lesz a szennyező anyagok térbeli eloszlása. A kibocsátás és a meteorológiai paraméterek feltételezett változása esetén milyen szennyezettség várható. Hogyan változik a levegőkörnyezet minősége az emissziót meghatározó gazdasági tevékenység változása esetén. Mekkora emisszió-csökkenés szükséges ahhoz, hogy a szennyezettség szintje a határérték alatt maradjon. Hogyan módosítják a kibocsátás körülményei a szennyezettség eloszlást. Levegőminőség tervezés

3 2010. október 18.3 Euler-féle közelítés Az események lefolyását álló (Földhöz rögzített) koordináta- rendszerben vizsgáljuk. A kontinuitási egyenlet a légszennyező anyagok transzportjának legáltalánosabb formája. C u

4 2010. október 18.4 A légköri elemben a szennyező anyag koncentrációja változik: a rendezett légmozgás miatt (T Rx ); a légköri mozgások turbulenciája miatt (T IRx ); az emisszió miatt (S) növekszik; a kiülepedés miatt (D) csökken; a szennyező anyag kémiai reakciók okozta keletkezése vagy fogyása által (FR). Euler-féle közelítés

5 2010. október 18.5 Lagrange-típusú modellek A Lagrange-típusú modelleknél a koordináta-rendszer (a doboz) a légáramlással együtt halad. Az egységnyi alapú és H keveredési réteg-magasságú egységek rögzített emissziós mező fölött mozognak, így minden időlépték alatt meghatározott mennyiségű légszennyező anyag kerül az egységbe.

6 2010. október 18.6 Lagrange-típusú modellek A légtér-egység koncentráció-változása: Ahol: C 1 a légszennyező anyag koncentrációja; Q a légszennyező anyag emissziója; H a keveredési rétegvastagság; k 1, k 2, k 3 a kémiai átalakulás, a száraz ülepesés (kihullás) és a nedves kimosódás együtthatója.

7 2010. október 18.7 Gauss-modell Magas pontforrások esetén a helyi légszennyeződés modellezésére a gyakorlatban általában a Gauss-féle egyenletet alkalmazzák. A véletlenszerű turbulens mozgások közel semleges légrétegződés mellett a szélirányra merőlegesen vízszintes és függőleges síkban normális eloszlást alakítanak ki. Ennek azonban az a feltétele, hogy a tekintett anyagok (gázok, részecskék) ülepedése elhanyagolható legyen.

8 2010. október 18.8 Gauss-modell Térben és időben állandó szélsebességet és turbulenciát, valamint egyenletes felszínt feltételezve a talaj közelében az x tengely mentén (y = z = 0) a forrástól x távolságra a légszennyező anyag koncentrációja:

9 2010. október 18.9 Effektív kéménymagasság

10 2010. október 18.10 Effektív kéménymagasság H=h k +Δh vagy

11 2010. október 18.11 Effektív kéménymagasság vagy

12 2010. október 18.12 Effektív kéménymagasság vagy

13 2010. október 18.13 Turbulens szóródások

14 2010. október 18.14 Koncentrációk számítása Folyamatos pontforrás rövid átlagolási időtartamra vonatkozó szennyező hatásának számítását az alábbi összefüggés szerint kell számítani:


Letölteni ppt "Levegőtisztaság-védelem 7. előadás Légszennyezési folyamatok modellezése, modell típusok. Effektív kéménymagasság, turbulens szóródási együtthatók, szennyezettségi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések