Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

INF PIAC 2000 Kft. 2010. november. Közös villamos energia beszerzés lebonyolítása a TESZÖV Konzorcium keretében.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "INF PIAC 2000 Kft. 2010. november. Közös villamos energia beszerzés lebonyolítása a TESZÖV Konzorcium keretében."— Előadás másolata:

1 INF PIAC 2000 Kft. 2010. november. Közös villamos energia beszerzés lebonyolítása a TESZÖV Konzorcium keretében

2 > 6,5 GWh/év 2003.01.01. 2004.07.01. 2008.01.01. Minden nem háztartási fogyasztó Minden fogyasztó 34% 65 % 100% Piacnyitás a fogyasztás arányában. A liberalizáció jogszabályi háttere

3 Jelenlegi ellátási formák Egyetemes szolgáltatás alá tartozik lakossági fogyasztók 3×63 Ampernél nem nagyobb üzleti fogyasztók közintézmények Szabadpiaci kereskedőhöz valamennyi 3×63 Ampernél nagyobb üzleti fogyasztó

4 Jelenlegi szerződéses formák az egyetemes szolgáltatásra nem jogosultak esetén 1) Jogutódlás alapú szerződéses ellátás Az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználók közüzemi szerződéseiben a közüzemi szolgáltató helyébe, ha nem köt szabadpiaci kereskedővel szerződést, akkor a közüzemi szolgáltatói engedélyes működési engedélyében meghatározott szolgáltatási területével azonos területen villamos energiát értékesítő villamosenergia-kereskedő lép. 2) Szabadpiaci kereskedelmi szerződés A fogyasztó ebben az esetben él a törvény adta jogával és maga köt ellátási szerződést az általa szabadon választott kereskedővel. Így lehetősége van a fogyasztónak arra, hogy a legkedvezőbb áron, a kialkudható legjobb szerződéses feltételek mellett kössön ellátási megállapodást.

5 Az áramszámla fizetés különbségei

6 Áramszámlák a szabadpiacon 1) Kereskedői számla (Áramdíj) Ezt a számlát a szabadpiaci Kereskedő bocsátja ki. Ez a számla tartalmazza a villamos áram díját, valamint az ehhez kapcsolódó további díjakat (egyéb díjelemek és energia adó). 2) Elosztói számla Ezt a számlát a területileg illetékes elosztó bocsátja ki. Ez a számla tartalmazza az áram szállításának, a mérőleolvasásnak, a csatlakozási pontig terjedő hálózati karbantartásnak stb. a díjait. Ezeket a díjakat összefoglalóan Rendszerhasználati Díjaknak nevezzük (RHD).

7 Szabadpiaci díjcsoportok

8 Szabadpiaci szerződések 1)Hálózati csatlakozási szerződés 2)Hálózathasználati szerződés 3)Kereskedelmi szerződés A korábbi közüzemi szerződés helyett 3 db új szerződéssel kell rendelkeznie: Szállításra kötelezően a helyi elosztóval Áramvásárlásra bármely független kereskedővel!

9 Elosztói szerződések 1) Hálózati csatlakozási szerződés A hálózatcsatlakozási szerződés rögzíti, hogy az ügyfél az elosztóhálózat mely pontján mekkora teljesítményt vételezhet. 2) Hálózathasználati szerződés A hálózathasználati szerződés megkötésével konkrétan az energia szállítására történik megállapodás

10 Rendszerhasználati díjak (RHD) Profilos elszámolású felhasználónak a 240 Ampernél (49,68 kW) nem nagyobb összesített csatlakozási teljesítménnyel rendelkező fogyasztási hely minősül. A 2010. január 1-től érvényes villamos energia rendszerhasználati díjtételek

11 Az INF PIAC 2000 Kft. tevékenységéről  Az INF PIAC 2000 Kft. 2006. évben kezdte meg tevékenységét, elsősorban villamos energia vételezés optimalizációjára fokuszálva.  Olyan cégek, társaságok számára került sor a szolgáltatás nyújtására, ahol a cég méretéből adódóan rendszerint nem dolgozott energetikus.  A vételezési szerződés megkötésében történő segítségnyújtáson kívül az ügyfelek egyéb energetikával kapcsolatos gondjaiban is segítségnyújtásra került sor.  Az INF PIAC 2000 Kft. energia szolgáltatótól független, tanácsadásra szakosodott vállalkozás.

12 Néhány adat a mezőgazdasági üzemekkel kapcsolatos együttműködésről  Az elmúlt években a mezőgazdasági üzemek közül 54 társaság küldte meg számláit feldolgozásra.  A feldolgozott számlák alapján 47 társaság esetében volt megtakarításra lehetőség, melyekből 39 társaságnak javasoltuk a szabadpiacra kilépést.  Az elemzett cégek esetében a várható megtakarítás előzetesen kalkulált összege 60,4 millió forint volt.  A vizsgált üzemek közül Társaságunk közreműködésével 16 kötött szerződést új szolgáltatóval.

13 Miért jó a közös beszerzés?  A 2010.-es beszerzés során a Konzorciumi tagok átlagos energia felhasználása 200 MWh/év alatt volt.  Nagytételben vásárolva az egységár kedvezőbb.  Az érdekérvényesítés könnyebb (take or pay sáv, fizetési határidő).  Több potenciális szolgáltató elérése.  Összehasonlítható árajánlatok.  Könnyebben kiszűrhetőek a szolgáltatók bujtatott feltételei.

14 Mit is ajánl a Konzorcium a közös beszerzés során?1. 1. Konzorciumi tagok villamos energia vételezési pontjainak összesítése, feldolgozása. 2. A szükséges adatok magadásához telefonos konzultáció biztosítása, támogatás. 3. Egy havi villamos energia számla segítségével a legfontosabb adatok leellenőrzése. 4. Az igény összesítése. 5. A felmerült igények és a „piaci szokások” összehangolása.

15 Mit is ajánl a Konzorcium a közös beszerzés során? 2. 6. Az ajánlatkérés kereskedelmi részének megfogalmazása. 7. A beérkezett ajánlatok feldolgozása, felmerült hiányosságok egyeztetése, javaslattétel a Konzorcium felé. 8. Közreműködés a végleges szolgáltató kiválasztásában. Az elektronikus licitálás lebonyolítása. 9. A kiválasztott szolgáltató közüzemi szerződés ajánlatának átnézése, a szolgáltatóval történő egyeztetése. Csak olyan szerződés kerülhet a Konzorciumi tagok elé aláírásra, mely szakmai, kereskedelmi szempontból megfelelő. 10. Közreműködés az korábbi szerződés lezárásában.

16 Ügyfél támogatás, rendelkezésre állás  Konzultáció lehetősége, internetes és telefonos elérhetőség.  Jogszabályi változások esetében figyelem felhívás, tájékoztató anyag kiküldése.  Fejlesztés, műszaki változtatás esetén szakmai tanácsadás.  Fogyasztás változása esetében egyeztetés, javaslat készítése operatív lekötésre (opcionális).

17 Mit csináljunk ha...  egyedi árajánlat érkezik? Jelezni a Konzorcium felé.  nem egyértelmű a számlázás, vagy felmerül a túlszámlázás lehetősége? A számlák megküldése az INF PIAC 2000 Kft. részére.  jelentős eltérés található a fogyasztásban az egyes hónapok között? Konzultáció az INF PIAC 2000 Kft.-vel.  jelentősebb változás áll be a vételezési szokásban? Jelzés a Konzorcium felé.

18 Kapcsolati pont, elérhetőség INF PIAC 2000 Kft. 6725 Szeged, Lendvai u. 12 Mobil: (06-20) 467-62-62 Fax: (06-62) 800-160 E-mail: mail@infopiac2000.hu Web: www.infopiac2000.hu


Letölteni ppt "INF PIAC 2000 Kft. 2010. november. Közös villamos energia beszerzés lebonyolítása a TESZÖV Konzorcium keretében."

Hasonló előadás


Google Hirdetések