Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MICIMACKÓ ~ Alan alexander milne ~

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MICIMACKÓ ~ Alan alexander milne ~"— Előadás másolata:

1 MICIMACKÓ ~ Alan alexander milne ~
Bemutatja: Bóné Orsolya- Tünde

2 Életrajz Alan Alexander Milne (1882- 1956)
Milne kezdetben humoros esszéket, színdarabokat és regényeket írt, ám igazán ismertté gyermekkönyvei tették. Leghíresebb műve a Micimackó (Winnie-the-Pooh), amely fiának játékmackójáról kapta nevét, és amelynek egyik főszereplője a saját fiáról elnevezett figura, Christopher Robin (magyar fordításban Róbert Gida). A mű gyakorlatilag két önálló regényt takar: a Micimackót (1926) és a Micimackó kuckóját (1928). A két mű Karinthy Frigyes műfordításában lett a magyar nyelvű irodalom szerves része. Milne két további, gyermekverseket tartalmazó könyvet is írt: Amikor még kicsik voltunk és Hatévesek lettünk, amelyek között számos vers akad Micimackóról (1926). Alan Alexander Milne ( )

3 A mű általános elemzése
Milne könyvei olyanok, mintha saját örömére írta volna. Ez az önfeledt öröm sugárzik írásaiból. A „micimackóság“ Milne sajátossága, ez teszi egyedülállóvá a világirodalomban. Milne minden figurája, azok gondolkodásmódja gyermeki. A szerző nagyon értett a gyerekekhez, ismerte őket és szerette is. Valójában talán Micimackó és társai életre hívója is örök gyerek maradt, aki visszateremtette magát írásaiban a gyermekkorba. A „Micimackó“ a gyermekvilág újraélése, a gyermekkor visszaálmodása. A felnőtt pedig ábrándozva, nosztalgikusan lapozgat a gyermekkor soha vissza nem térő világát megidéző oldalakon.

4 Milne szinte minden olyan vonást megszüntet, ami a klasszikus mesékre jellemző, s mivel úgy szünteti meg őket, hogy közben új tartalommal telítődik meg a mese: a jellemző jegyek újratermelődnek. A klasszikus vonások eltűnése s mégis megléte hozza létre a Micimackó abszurd világát. Ez az abszurditás adja meg a meseregény humorát, mely átitatja a műben a jellemeket, a cselekményt, a szereplők gondolkodásmódját. A Micimackó egyik legnagyobb erénye az, hogy nincsen benne tanulság, nevelési- oktatási szándék. Amit belőle lehet "megtanulni", az maradandóbb minden vélt aktuális okító- nevelő tanításnál.

5 A Micimackóban nincs hagyományosan csodás elem.
Varázslás azonban mégis van csak másképp: groteszk és abszurd varázslás van. Ez a Micimackó fejének kopogása a lépcsőn, ami a mű formális keretét adja meg. Ettől a kopogástól zuhanunk bele a mese irreális világába, s szintén ettől a kopogástól józanodunk ki a végén.

6 Jól körülhatárolható és letérképezhető erdővé tárgyiasított helyszínen vagyunk.
Itt mindenkinek van saját külön kuckója, világa, tartózkodási helye, de megvannak az utak kuckótól- kuckóig is.

7

8 A játék- állatok nincsenek egyedül: lehet gondolni egymásra, fel lehet keresni egymást, igazi egyéniségük csakis közösségben érvényesülhet. Gyermekkorunk vágyainak világa ez, ami így sohasem létezhet, de melynek törvényei szerint élni volna jó. A Százholdas Pagonyban mindenki hibázik, mindenki híján van valami fontos tulajdonságnak, de ezért soha senki sem kap büntetést, szidást, kioktatást. Mindenki megmaradhat, olyannak amilyen, megőrizheti egyéniségét.

9 A Micimackóban az alábbi szereplők fordulnak elő
Róbert Gida Malacka Tigris Nyuszi Füles Bagoly Kanga Zsebibaba Menyétek és Elefántok (Karinthynál);

10 Micimackó Micimackó egy aranyos kis medve. Ő a Százholdas Pagony lakója. Micimackó nagyon imádja a MÉZET!!! Együtt él barátaival Malackával, Kangával, Tigrissel, Nyuszival, Zsebibabával, Róbert Gidával, Fülessel,Bagollyal és nem utolsó sorban Ormival. Micimackó gondolkodása logikus és célratörő, még a kudarc megelőzésére is van logikus érve.

11 Róbert Gida Róbert Gida egy kisfiú.
A kedvenc medvebocsa pedig nem más, mint Mackó. Ő szüleivel él egy kis városban. Mindig segít a barátain, a képeken is láthatjátok!

12 Malacka is nagyon nagy szerepet játszik a mesében ugyan úgy, mint a többiek.
Ő egy kis malac. Csikos kis állatka. Szinte mindentől fél, és Micimackó a legjobb cimborája. Nem szereti, ha Tigris mindig ráugrik. Malacka gondolkodását a félelem indítja el. Malacka

13 Tigris Tigris ugrálni nagyon szeret!
Barátaira szokott legfőképpen ugrani, valamint a fákat is átugrodja. Mindig vidám, szeret a barátaival bulikat tartani. Kunyhóban lakik.

14 Nyuszi Nyuszi nagyon szeret kertészkedni!
Egyik részben nagyon segítőkész volt, mivel segített egy ici- pici madaron, mert elveszett. Ezt a madarat Csipikének hívták. Sokszor szokott Micimackónak mézet adni,de nagyon UTÁLJA, mikor Tigris komája ráugrik és felborul. Minden nap gondozza takaros kis kertjét, amiben sok- sok répát lehet látni, sőt van, hogy egy- egy répát cserépbe is tesz és bent a házában gondozza az eljárás szerint. Nyuszi készíti a terveket az akciókhoz.

15 Füles Füles legtöbbször szomorú szokott lenni.
Többször leesik a farka és fadarabokból van a kis háza. Tigris mindig viccelődik vele. Fülest a félreértés készteti szónoklásra.

16 Bagoly Bagoly nagyon szeret repülni és olvasni és Micimackóékkal teázni. Nagyon sokat beszél a híres nagybácsikájáról. Micimackó és Malacka sokszor szoktak hozzá vendégségbe menni.

17 Kanga Zsebibaba Kanga egy szorgos mama, aki gyerekével Zsebibabával nagyon sokat foglalkozik. A házában nagyon sokat főz, mos és takarít. Zsebi nagyon szereti és az egész Százholdas- Pagony! Zsebibaba nagyon kicsi állat. Zsebibaba egy kenguru. Legjobb barátja Ormi!

18 Ormi Ormi nagyon félős, kicsit dundi elefánt.
Legjobb barátja Zsebibaba!

19 Itt éppen az a jó, hogy különböznek egymástól
Itt éppen az a jó, hogy különböznek egymástól. Mindannyiukban fellelhető pozitív tulajdonságok: tele vannak megismerési vággyal, tettre készek, segítőkészek, önfeláldozóak és legfőképp toleránsak.

20 4 CSOPORT: Micimackó Nyuszi Bagoly Füles

21 Az olvasóhoz Köszöntünk, kéz a kézben (részemrõl mondjunk mancsot), hogy teljesítsük részben kérésed és parancsod, mely minket felidézett, mint mackóvágy a mézet. Róbert Gida meg én egy lélek, két legény, egymást nagyon szeretjük, és együtt s evégett ketten szeretünk téged.

22 Köszönöm a figyelmet!!!


Letölteni ppt "MICIMACKÓ ~ Alan alexander milne ~"

Hasonló előadás


Google Hirdetések