Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

(1813-1883).  Richard Wagner 1813.majus.22.- én Lipcsében született.Bár korán kapcsolatba került a színházi világgal,kezdetben az irodalom jobban érdekelte,mint.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "(1813-1883).  Richard Wagner 1813.majus.22.- én Lipcsében született.Bár korán kapcsolatba került a színházi világgal,kezdetben az irodalom jobban érdekelte,mint."— Előadás másolata:

1 ( )

2  Richard Wagner 1813.majus.22.- én Lipcsében született.Bár korán kapcsolatba került a színházi világgal,kezdetben az irodalom jobban érdekelte,mint a zene.Gimnazista korában még tragédiákat is irt.Rendszeres zeneoktatásban sohasem részesült,a mesterségbeli felkészültség legfontosabb elemeit(néhány hónap alatt)Theodor Weinlingtől,a lipcsei Tamás-templom nagyratartott karnagyától sajátitotta el.

3  Az igazán meghatározó zenei élményét,amelynek hatására véglegesen a muzsikus pálya mellett döntött,Beethoven IX.szimfóniájának megismerése jelentette számára.1833-ban karigazgatóként a Würzburgi szinházhoz került,majd egy évvel később a magdeburgi városi szinház karmestere lett.

4  Itt ismerte meg Minna Planert,akivel 1836-ban házasságot kötött.1837-ben Königsbergben,majd Rigában lett karmester.1839-ben Párizsba menekült,ahol a legnagyobb nyomorban élt,amig operáját a Rienzit Drezdában be nem mutatták.A 19. század egyik legnagyobb hatású zeneszerzője,a német opera megformálója volt.

5 Wagner első gyermeke, Isolde, április 10-én született – ezen a napon vezényelte Hans von Bülow a Trisztán első zenekari próbáját. A gyermeket Hans és Cosima Bülow törvényes lányaként anyakönyvezték, és Cosima jóval később sem ismerte el, hogy Wagner gyermeke. A közvéleményre való tekintettel, és hogy II.Lajos jóindulatát ne kockáztassa, Wagner számára oly fontos volt a törvényesség látszata, hogy lányának keresztelőjén még a keresztapa szerepét is vállalta

6 1866 májusában látogatott először Tribschenbe Cosima, november 18-án pedig végleg odaköltözött. Itt további két gyermeket szült Wagnernek: Evát (1867. február 17.) és Siegfriedet (1869. június 6.). Hans von Bülow-tól elválva, augusztus 25-én a Luzern közelében lévő protestáns Hofkirchében Wagner felesége lett. Liszt Magyarországon értesült lánya házasságáról.Magyarországon

7  Romantikus operai: Tündérek A szerelmi tilalom Rienzi,az utolsó tribunus A bolygó hollandi Tannhauser Lohengrin

8  1883.február 13-án dolgozóasztalánál érte utól a hirtelen halál,szívroham végzett vele.Testét Beyreuthba szállitották,s ott helyezték örök nyugalomra.

9 Wagner és Eva lánya, ben, Tribschenben Richard Wagner és Siegfried fia, 1880-ban Wagner meudoni lakása

10 Szőke Karolina Szerda Valentina Oroszlámos Klementina


Letölteni ppt "(1813-1883).  Richard Wagner 1813.majus.22.- én Lipcsében született.Bár korán kapcsolatba került a színházi világgal,kezdetben az irodalom jobban érdekelte,mint."

Hasonló előadás


Google Hirdetések