Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1810. 11. 07 1893. 06. 15.. A németgyulai és magyargyulai elemi iskolákban kezdte tanulmányait. A zene természetes részét képezte életének, hiszen apja.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1810. 11. 07 1893. 06. 15.. A németgyulai és magyargyulai elemi iskolákban kezdte tanulmányait. A zene természetes részét képezte életének, hiszen apja."— Előadás másolata:

1

2 A németgyulai és magyargyulai elemi iskolákban kezdte tanulmányait. A zene természetes részét képezte életének, hiszen apja és nagyapja is jól képzett zenész volt. Ferenc ügyesen zongorázott és a tudományát be is mutatta a gyulai közönségnek. Magánélete is átalakulóban volt ben házasságot kötött Adler Adéllal, 9 gyermekük született. Negyedik fia Sándor kora egyik legnagyobb karmestere lett. Zenész fiakat nevelt, a zenéért élt és tett is, amit tehetett június 15-én hunyt el. Szülővárosában szobrot állítottak emlékére től karnagyi állást vállalt a Budai Magyar Színjátszó Társulatnál. 25 évesen már operát is vezényelt. Következő évben átszerződött a pesti Német Színházhoz, onnan viszont áthívták az időközben felépült Pesti Magyar Színházhoz tól már ott dolgozott karmesterként.

3 Nagyváradon, majd a pozsonyi bencéseknél végezte gimnáziumi tanulmányait. 18 évesen Csáky Kálmán grófnál Kolozsvárott zongoratanár lett, közben folyamatosan tanított és fejlesztette magát ben bemutatta zongoratudását a pesti Nemzeti Kaszinóban, igen pozitív kritikákat, kifejezetten dicsérő szavakat kapott előadása től karnagyi állást vállalt a Budai Magyar Színjátszó Társulatnál. 25 évesen már operát is vezényelt. Következő évben átszerződött a pesti Német Színházhoz, onnan viszont áthívták az időközben felépült Pesti Magyar Színházhoz tól már ott dolgozott karmesterként.

4

5 Református lelkész édesapja ismertette meg a zene szépségével. Tudását folyamatosan gyarapította: komolyabb zenei tanulmányokat folytatott, zeneelmélettel foglalkozott, nyelveket tanult, hangját pedig még Itáliában is képezte. A Nemzeti Színházban bariton szerepeket játszott. Erkel Ferenc szövegkönyveihez Egressy komponálta Bátori Mária, Hunyadi László és Bánk bán című operáit. Az elhatalmasodó tüdőbetegség egy gazdag életút végét jelentette. Egressy Béni ben 37 éves korában hunyt el Pesten től rendszeresen komponált. Petőfi- verseket is megzenésített. Pályaművével elnyerte a Szózat megzenésítésére kiírt pályadíjat. Nemcsak fordított színdarabokat és zenés darabokat, hanem ő maga is írt librettókat.

6

7 A szülők figyelmet fordítottak a kis Franci nevelésére. Első zongoraleckéit édesapja adta, aki maga is több hangszeren játszott, és csellista volt egykor a kismartoni zenekarban májusában először lépett fel Pesten. Ősszel a Luigi Cherubini vezette párizsi Conservatoire-ban és így magánúton, folytatta tanulmányait. Többek közt Ferdinando Paer zeneszerzést tanított az ifjú Lisztnek. Magánélete is átalakulóban volt. Marie d'Agoult-val Svájcba költöztek. Három gyermekük született. Liszt sokszor hónapokig távol volt családjától koncertkörútjai miatt.

8

9 Bolyai Jánost lesújtotta a válasz, egészsége is megrendült, malária- és a kolerafertőzésen esett át. János visszavonult a domáldi birtokra, együtt élt Kibédi Orbán Rozáliával, akivel csak 1849-ben törvényesíthette házasságát. Két gyermekük született. Bolyai János élete végén ideje nagy részét az Üdvtan megírására fordította. Mindmáig legnagyobb matematikusunk, az abszolút geometria megalkotója. A matematikustanár apa korán felfigyelt fia különös éleselméjűségére, matematikai tehetségére. Bolyai János 1818-ban a bécsi katonai akadémiára került, ott 1823-ban kitűnő eredménnyel végzett, hadmérnöki képesítést szerzett ben jelent meg Tentamen című könyvének függelékeként az Appendix. Ennek másolatát elküldte 1831-ben Gaussnak, aki azt válaszolta, hogy ő ezt már régen ismeri, és ha ezt dicsérné olyan lenne mintha magát istenítené.

10 Készítette: Szűcs Dorina 8.c


Letölteni ppt "1810. 11. 07 1893. 06. 15.. A németgyulai és magyargyulai elemi iskolákban kezdte tanulmányait. A zene természetes részét képezte életének, hiszen apja."

Hasonló előadás


Google Hirdetések