Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

„Tanszéki” struktúra vs. „Department” struktúra Hoffmann Judit Turi Katalin Nevelésszociológiai doktori program 1. évf. 2007. április.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "„Tanszéki” struktúra vs. „Department” struktúra Hoffmann Judit Turi Katalin Nevelésszociológiai doktori program 1. évf. 2007. április."— Előadás másolata:

1 „Tanszéki” struktúra vs. „Department” struktúra Hoffmann Judit Turi Katalin Nevelésszociológiai doktori program 1. évf. 2007. április

2 "Tanszéki" struktúra vs. "Department" struktúra. Hoffmann Judit Turi Katalin 2 Változások a felsőoktatásban „Life Long Learning” ’90-es évek elejétől szinte robbanás- szerű hallgató-növekedés Finanszírozási formák megváltozása Bolognai folyamat Szükséges az egyetemi irányítás paradigmaváltása Új fogalmak: stratégiai menedzsment, egyetemi kormányzás, department elv.

3 "Tanszéki" struktúra vs. "Department" struktúra. Hoffmann Judit Turi Katalin 3 Kormányzás /irányítás Fő feladata a hatalommegosztás a különböző hatalmi ágak között. Politika: a törvényhozás, a végrehajtó hatalom és az igazságszolgáltatás szétválasztása. Vállalati élet: Részvénytársasági forma. Tulajdonos- igazgatóság – menedzsment. Nem üzleti jellegű társulások. Ókori városok önkormányzati modellje, céhek vezetési módja. Középkori szerzetesrendek vezetési rendszere, ezt vették át a kor első egyetemei is.

4 "Tanszéki" struktúra vs. "Department" struktúra. Hoffmann Judit Turi Katalin 4 Kormányzás a felsőoktatásban I. A vállalati szférához képest jelentős eltérések. Vállalkozások: profit megtermelése és maximálása. Egyetemek: tudásalapú szervezetek, magasan képzett tagok, önálló munka, alkotói környezet A vállalati irányítás profitorientált módszerei változatlan formában nem alkalmazhatóak a felsőoktatásban.

5 "Tanszéki" struktúra vs. "Department" struktúra. Hoffmann Judit Turi Katalin 5 Kormányzás a felsőoktatásban II. Az 1990-es évekig hazánkban elit-oktatás, viszonylag kis létszámú hallgató. Az egyetemi vezetés szervezet-felépítése bürokratikus jellegű. Hazánkban Humboldt-i rendszer, karok, tanszékek. Amatőr mendzsment. Irányítás: Szabályzatok, előírások elkészítése. Vezetők: Tudományos cím, de a menedzseri ismeretek hiánya.

6 "Tanszéki" struktúra vs. "Department" struktúra. Hoffmann Judit Turi Katalin 6 Az egyetemi vezetés érdekcsoportjai - Külső szféra - Igazgatóság - Adminisztratív vezetők - Akadémiai szféra Ezen csoportok egymáshoz való viszonya, súlya határozza meg az egyetem vezetési stílusát, célrendszerét, az intézményi autonómia határát.

7 "Tanszéki" struktúra vs. "Department" struktúra. Hoffmann Judit Turi Katalin 7 A menedzsment Három szint: Felső szint – állami szintű irányítás Középső szint – adott egyetemek vezetési szintje Alsó szint – belső egységek, operatív irányítás

8 "Tanszéki" struktúra vs. "Department" struktúra. Hoffmann Judit Turi Katalin 8 A hagyományos kari tanszéki struktúra Kar Dékán Tanszék Professzor program oktatás kutatás Professzor program oktatás kutatás Professzor program oktatás kutatás A rendszer viszonylag kis számú hallgató esetében kielégítően működik.

9 "Tanszéki" struktúra vs. "Department" struktúra. Hoffmann Judit Turi Katalin 9 Hallgatói létszám régen és ma A II. világháború előtt a teljes magyar felsőoktatás tanulói létszáma is csak 16.000 fő körül mozgott. Pécsi Tudományegyetemnek 2006-ban több mint 30.000 hallgatója volt. Hazánkban a felsőoktatásban ugyanebben az időszakban közel 400.000-volt a hallgatók száma. Komoly szervezési feladatok, igény a menedzser-típusú vezetöi szemléletre.

10 "Tanszéki" struktúra vs. "Department" struktúra. Hoffmann Judit Turi Katalin 10 Másik probléma: a tanszékek rugalmatlansága. A státusba került oktatók számára fontos, hogy megfelelő mennyiségű tanórát tudjanak felmutatni. Képesek a program szükségletei helyett a saját érdekeik alapján meghatározni a programok tantárgyi feltételeit. „Csináljunk valamilyen szakot az oktatónknak!”

11 "Tanszéki" struktúra vs. "Department" struktúra. Hoffmann Judit Turi Katalin 11 „Nincs annál haszontalanabb dolog, mint hatékonyan csinálni azt, amire tulajdonképpen nincs is szükség” (Mark Twain)

12 "Tanszéki" struktúra vs. "Department" struktúra. Hoffmann Judit Turi Katalin 12 Department elven alapuló szervezet Programközpontok Saját stáb Department-ok Személyek Kutatási központok Saját stáb Állami finanszírozás, tandíj Megbízások, pályázatok

13 "Tanszéki" struktúra vs. "Department" struktúra. Hoffmann Judit Turi Katalin 13 Programközpontok Feladat: Stratégiai irányítás. Felelősek: - programok kidolgozásáért, - az oktatás megszervezéséért, - az oktatás minőségéért, - az oktatás finanszírozásáért. A társadalom reális igényeit mérik fel a szakok indításához. Az erőforrásokkal is ők rendelkeznek, de az oktatást, oktatókat és a tananyagot a department-től igénylik.

14 "Tanszéki" struktúra vs. "Department" struktúra. Hoffmann Judit Turi Katalin 14 Department-ek A department nem más, mint a rendelkezésre álló emberi erőforrások „raktára”. Jellemzően nagy létszámú szervezeti egység. A department vezetője gazdálkodik az erőforrásokkal. Feladatai menedzser-jellegűek. Egyszemélyi felelősség terheli az erőforrásokkal való gazdálkodásért.

15 "Tanszéki" struktúra vs. "Department" struktúra. Hoffmann Judit Turi Katalin 15 Kutatási központok Rendelkeznek:- anyagi erőforrásokkal, - kutatási feladattal, - esetleg önálló kutatási státusszal. Emberi erőforrás szükségletük nagy részét ők is a department-ektől igénylik. Egy oktató (kutató) egyszerre több programban is részt vehet.

16 "Tanszéki" struktúra vs. "Department" struktúra. Hoffmann Judit Turi Katalin 16 A rendszer előnyei Program kp.-ok és a kutatási kp.-ok felelősek az anyagi, míg a department-ek az emberi erőforrás gazdálkodásért. A department-ek nem tudnak szakot “teremteni” az oktatóiknak. A department érdekelt abban, hogy oktatói “piacképesek” legyenek. A rendszer megszünteti a szakok túlburjánzását.

17 "Tanszéki" struktúra vs. "Department" struktúra. Hoffmann Judit Turi Katalin 17 A rendszer hátrányai, rizikófaktorok (véleményünk szerint) Versenyhelyzetet generál az oktatók között. Az oktatók nem érzik magukénak a programot, személytelenné válik a viszonyuk. A rosszul értelmezett helyi érdekek ismét összintézményi érdekek fölé kerülhetnek A szervezet változtatásától a tartalmi problémák megoldódását is azonnal várják.

18 "Tanszéki" struktúra vs. "Department" struktúra. Hoffmann Judit Turi Katalin 18 Összesítve: A megváltozott környezetre az egyetemeknek mindenképpen reagálniuk kell. A társadalom csak úgy hajlandó biztosítani a költségeket, ha meggyőződhet a hatékony felhasználásról. Az egyetemi kormányzást úgy kell kialakítani, hogy a felelősség kérdése egyértelmű legyen. A modern egyetemeken az oktatás és a kutatás funkciókat szétválasztották.

19 "Tanszéki" struktúra vs. "Department" struktúra. Hoffmann Judit Turi Katalin 19 Milyen modellt válasszunk? Az egyetemeknek kell eldönteniük, hogy a meglévő, működő modellt választják, vagy újat alakítanak ki. Érdemes időt és energiát belefektetni az új megalkotásába, ha van egy létező, működő modell?

20 "Tanszéki" struktúra vs. "Department" struktúra. Hoffmann Judit Turi Katalin 20 Köszönjük megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "„Tanszéki” struktúra vs. „Department” struktúra Hoffmann Judit Turi Katalin Nevelésszociológiai doktori program 1. évf. 2007. április."

Hasonló előadás


Google Hirdetések