Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Számvitel alapjai 3. előadás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Számvitel alapjai 3. előadás."— Előadás másolata:

1 Számvitel alapjai 3. előadás

2 A mérleg, olyan számviteli okmány,
amely adott időpontra, a fordulónapra, vonatkozóan, (általában december 31.) a számviteli törvény szerint előírt formában, ( összevontan, kötött sorrend szerint) magyar nyelven, ezer forintban tartalmazza a gazdálkodó rendelkezésére álló összes vagyoni elemét (eszközöket és forrásokat).

3 Beszámoló Lényege: információszolgáltatás, Hogyan?
A vállalkozásnál bekövetkező gazdasági történések megfigyelésével, a történések hatásainak mérésével s a hatások meghatározott rendszerben történő feljegyzésével.

4 Gazdasági esemény minden olyan esemény, cselekmény, amelynek hatására megváltozik a rendelkezésre álló vagyon szerkezete vagy nagysága, a gazdasági eseményekről bizonylatot kell kiállítani, melyek hitelt érdemlően bizonyítják az események megtörténtét, Az egyes gazdasági eseményekről bizonylatot állítanak ki, melyek a gazdasági műveletek feljegyzése, amelyek hatást gyakorolnak a vállalkozás: - eszközeire és / vagy - forrásaira és / vagy - eredményére

5 Bizonylat A gazdasági eseményről készített hiteles okmány.
Tartalmi és formai kellékeit az SZT és az Áfa törvény szabályozza. Célja: a gazdasági esemény hatásának dokumentálása adatok biztosítása a számviteli munkához. A gazdasági eseményről készített hiteles okmány. Célja a könyvelési munkához szükséges adatok biztosítása. Tartalmi és formai kellékeit az SZT és az Áfa törvény szabályozza.

6 Könyvvitel A gazdasági események hatásainak
bizonylatok alapján történő feljegyzése, rögzítése, a jogszabályi előírások alapján. A könyvvitel fajtái: kettős, egyszeres. A beszámoló a kettős könyvvitel adatai alapján készíthető el. Minden vállalkozás köteles készíteni Számlarendet „könyvvezetési szabályzat” A gazdasági események bizonylatok alapján történő feljegyzése, rögzítése. Ez a könyvvitel feladata.

7 Gazdasági események hatásai
A gazdasági események hatást gyakorolhatnak: - csak az eszközökre, - csak a forrásokra, - eszközökre és forrásokra. A hatás lehet: növekedés, vagy csökkenés.

8 Alapvető gazdasági események
A vagyon nagysága nem, csak összetétele változik: Eszköz nő - eszköz csökken (eszköz körforgás) Forrás nő - forrás csökken (forrás körforgás) A vagyon nagysága is változik: Eszköz nő - forrás nő (a vagyon is nő) Eszköz csökken - forrás csökken (a vagyon csökken) Négy esetet különböztetünk meg. Eszköz nő - eszköz csökken Eszköz nő - forrás nő Eszköz csökken - forrás csökken Forrás nő - forrás csökken

9 Gazdasági események besorolása
Eszköz körforgás E+, E- Forrás körforgás F+, F- Vagyon növekedés E+, F+ Vagyon csökkenés E-, F- 1, 3, 5 4 2 6 Áruvásárlás készpénzért Rövid lejáratú hitel folyósítása a bankszámlára Belföldi vevőtől a követelés a bankértesítés alapján megérkezett Beruházási szállítói tartozás kiegyenlítése hitelfelvétellel A korábban megvásárolt gépet üzembehelyezték (aktiválás) Rövid lejáratú hitel törlesztése a bankszámláról megtörtént


Letölteni ppt "Számvitel alapjai 3. előadás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések