Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nyomtatók A szg.által szolgáltatott adatok papíron történő megjelenítésére szolgálnak. Csoportosításuk: Mechanikus ütközéses (impact) nyomtatók: kalapács.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nyomtatók A szg.által szolgáltatott adatok papíron történő megjelenítésére szolgálnak. Csoportosításuk: Mechanikus ütközéses (impact) nyomtatók: kalapács."— Előadás másolata:

1 Nyomtatók A szg.által szolgáltatott adatok papíron történő megjelenítésére szolgálnak. Csoportosításuk: Mechanikus ütközéses (impact) nyomtatók: kalapács v. tű segítségével egy festékszalagon keresztül nyomnak a papírra egy karaktert vagy jelet. Ilyenek: a mátrixnyomtató a gömbfejes nyomtató, a margarétafejes nyomtató, a sornyomtató.  Nem mechanikus ütközéses (non-impact) nyomtatók: az írásképet a papírra különböző leütés nélküli technológiák segítségével (pl kis tintacseppekkel, hővel) viszik fel. a tintasugaras nyomtató, a hőnyomtató, a lézernyomtató, a LED-nyomtató.

2 Mátrixnyomtató Tűnyomtató
Minden pont a papíron a festékszalag mögött lévő kis tű ütésének az eredménye. A nyomtatófej több (ált. 9 v. 24) egymás fölött elhelyezett tűt tartalmaz, amelyeket külön lehet vezérelni egy-egy elektromágnes segítségével. Minél nagyobb a tűk száma, annál jobb minőségű a nyomtatás. Felbontásuk: dpi. A fej vízszintesen haladva soronként végzi a nyomtatást. Különböző karakterkészletek, grafika nyomtatása. Színesben nyomtatás. Meglehetősen zajosak és lassúak.

3 Tintasugaras nyomtató Inkjet
Tintacseppekből összeálló pontok A tinta apró (hajszál méretű) fúvókákon keresztül jut ki a nyomtatófejből. Egy nyomtatófej akár több száz fúvókát is tartalmazhat. Típusai: piezo-elektromos nyomtatók a tinta kilökésére egy piezokristályt használnak, amely meghajlik, ha áramot vezetnek át rajta; buboréknyomtatók (bubblejet) a tintát egy fűtőelemmel felmelegítik addig, amíg gőzbuborékot hoz létre, és a keletkezett nyomás hatására kilövell a papírra. Halk, a nyomdai minőség megközelítése. Felbontása a 600 dpi felett lehet, Színes nyomtatás 3 alkalmazott alapszín: a cián, a bíborvörös és a sárga (szubsztraktív színkeverés). Ezekből csak ún. kompozit feketét lehet kikeverni, a jobb minőségű nyomtatóka három alapszín mellett fekete tintatartót is tartalmaznak (CMYK = cyan, magenta, yellow, black). Sebességük 1-2 lap/perctől a 8-10 lap/percig terjed.

4 Lézernyomtató Egy szelénhengert tartalmaz, amelyet kezdetben pozitív elektromos töltéssel töltenek fel. A forgó hengert végigpásztázza egy lézersugár. Az érintett pontokban negatív töltés jön létre, amely magához vonzza a pozitív töltésű festékport (tonert). A hengeren így kirajzolt kép átkerül az alatta áthaladó és előzőleg pozitívra töltött papírra, majd egy fűtőhenger a papírra égeti a festékszemcséket.

5 Lézernyomtató Minőségük (min. 600 dpi), sebességük (legalább 4-6 lap/perc) kiváló, de viszonylag drágák. Speciális grafikákra v. nyomdai munkákra (1200 dpi), vmint. speciális, leporellóra dolgozó (pl:csekknyomtatás, közüzemi számlák) Színes nyomtatás: fotóminőségű képek Nyomtatás előtt az egész oldalt előkészíti a memóriában. A számítógép a nyomtatási képet egy eszközfüggetlen nyelven (pl: PostScript) írja le és küldi el a nyomtatónak.

6 LED nyomtatók A lézernyomtatókhoz hasonló elven működik
Különbség: képet a henger mentén elhelyezett LED-sor állítja elő (akár több ezer fénykibocsátású dióda). A LED-ek megfelelő kigyújtásával/kioltásával egyszerre egy egész sor pontjai kirajzolhatók a henger palástján. Olcsóbb, mint a lézeres Léteznek folyadékkristályos nyomtatók, melyek egy (halogénlámpával megvilágított) LCD-panelt használnak fényforrásként.

7 Plotter = rajzgép Szg. által vezérelt vektoros rajzolóeszköz, képes akár nagyformátumú papíron is színes rajzok pontos ábrázolására. (pl: műszaki dokumentációk előállításához) Tollakkal v. elektrosztatikus elven rajzolnak, az előre meghatározott pontokat folyamatos vonallal kötik össze. A tollas rajzgépek papírra vagy fóliára dolgoznak, egy vagy több különböző színű tollal. Az elektrosztatikus rajzgépek statikus villamossággal töltött pontokból mintát "rajzolnak" a papírra, majd erre égetik rá a festéket. Típusai: Síkágyas rajzgépek Dobplotterek Csíptetőgörgős rajzgépek


Letölteni ppt "Nyomtatók A szg.által szolgáltatott adatok papíron történő megjelenítésére szolgálnak. Csoportosításuk: Mechanikus ütközéses (impact) nyomtatók: kalapács."

Hasonló előadás


Google Hirdetések