Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Liptai Krisztina 13/D Monitorok, nyomtatók. Monitorok Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Liptai Krisztina 13/D Monitorok, nyomtatók. Monitorok Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő."— Előadás másolata:

1 Liptai Krisztina 13/D Monitorok, nyomtatók

2 Monitorok Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti össze a videó adapterrel (videókártya), mely utasításai alapján jeleníti meg a kívánt képet. A számítógép küld egy jelet a videóadapternek, elmondva milyen karaktert, képet, vagy grafikát kell megjeleníteni. Az adapter lefordítja a jelet olyan utasítások sorozatára, mely segítségével a monitor meg tudja jeleníteni azt.

3 A monitoron megjelenített kép pixelekből áll (Picture Element). A pixel lényegében egy pont, és minél több ilyen apró pontból áll a kép, értelemszerűen annál élesebb. Manapság talán a legjobban elterjedt felbontás az 1024*768 pixel. A monitor két üzemmódban működhet: pixel karakteres: a képernyő csak karaktereket képes megjeleníteni, a képernyő karakterhelyekre van osztva, ez számítógépenként változó. Például a képernyőt 80 vízszintes karakterre és 25 függőleges karakterre osztja fel. grafikus: pixelekből építi fel a kívánt képet.

4 A monitorok főbb paraméterei képátló: A monitor egyik ellentétes sarkától a másikig terjedő távolság, col-ban (2,54 cm) mérik. kontraszt: A részletgazdagságot jellemző tulajdonság (250–1000 : 1). válaszidő: Azt az időt jelöli, amennyi ahhoz kell, hogy egy képpont színe fényerő: A monitor fényességét jellemzi. maximális felbontás: Maximálisan mekkora felbontásra állítható. megjeleníthető színek száma: Megjeleníthető színárnyalatok száma. látószög: Az a paraméter, mely megadja, hogy a monitor milyen szögből látható. optimális felbontás: Azt a felbontást jelöli, amikor az LCD panel minden tranzisztorához egy pixel tartozik.

5 A monitorok három főbb fajtája CRT: (Cathod Ray Tube) A hagyományos katódsugárcsöves képernyő. LCD: (Liquid Crystal Display) Folyadékkristályos képernyő. A folyadékristályos kijelzők őse a kvarcórákban fordult elő először. TFT/PDP: (Thin Film Transistor / Plazma Display Panel) A PDP, egyszerűbb nevén plazmakijelzők. Az első plazmatelevíziót a Pioneer mutatta be 1997-ben. Jelenleg is folyik a gyártók versenye a minél nagyobb képátlóért: már a 100 colt is bőven meghaladják a legnagyobb kijelzők

6 A monitorokat ún. videókártyák vezérlik. A processzor elküldi a videókártyának azt a képet amit meg kell jeleníteni, a videókártya pedig a monitor számára is értelmezhető jellé alakítja azt. videókártyákprocesszorvideókártyákprocesszor A videókártya AGP (Accelarated Graphics Port), vagy PCI-Express porton keresztül csatlakozik az alaplaphoz. AGP PCI-ExpressAGP PCI-Express A monitor kapcsolódása a videókártyához történhet: A monitor kapcsolódása a videókártyához történhet: analóg D-SUB (D-subminiature) vagy D-SUB digitális DVI (Digital Visual Interface) DVI vagy a nagyfelbontású tartalamak miatt kifejlesztett HDMI-n (High-Definition Multimedia Interface) keresztül. HDMI

7 Nyomtatók A nyomtató, vagy angolul printer, olyan hardver, kimeneti periféria, mely arra használható, hogy a digitális adatokat megjelenítse nem elektronikus formában, általában papíron. angolulhardverperifériaangolulhardverperiféria A nyomtatott kép minősége annál jobb, minél sűrűbben vannak, és minél kisebbek a rajzolatokat felépítő pontok. Ezt jellemzi a DPI, (Dot Per Inch, azaz hogy egy hüvelyk hosszú vonal hány pontból áll.) A nyomtatókat lehet aszerint is csoportosítani, hogy egyszerre hány karakter vagy pontot nyomtatnak a lapra; így megkülönböztetünk: A nyomtatott kép minősége annál jobb, minél sűrűbben vannak, és minél kisebbek a rajzolatokat felépítő pontok. Ezt jellemzi a DPI, (Dot Per Inch, azaz hogy egy hüvelyk hosszú vonal hány pontból áll.) A nyomtatókat lehet aszerint is csoportosítani, hogy egyszerre hány karakter vagy pontot nyomtatnak a lapra; így megkülönböztetünk:hüvelyk Karakternyomtatót: egyszerre egy karakter nyomtatnak; az elektromos írógépekből lettek kifejlesztve; fajtái: például a betűkerekes, és gömbfejes nyomtató elektromos írógépekből elektromos írógépekből Sornyomtatót: egyszerre egy egész sort nyomtat. Lapnyomtatót: egyszerre egy egész lapot nyomtat ki.

8 Nyomtatók típusai Ütő nyomtatók : –Gömbfejes és margarétafejes nyomtatók –Láncos, írórudas, írókorongos, íróhengeres nyomtatók –Mátrixnyomtatók Nem ütőnyomtatók: –Tintasugaras nyomtató : Lézeres nyomtató Hőnyomtató


Letölteni ppt "Liptai Krisztina 13/D Monitorok, nyomtatók. Monitorok Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő."

Hasonló előadás


Google Hirdetések