Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A vendéglátás története

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A vendéglátás története"— Előadás másolata:

1 A vendéglátás története

2 A vendéglátás korai szakasza
A vendéglátó szakma megszületésének indítékai szállást, élelmet, védelmet nyújtani az idegen világba került embereknek. Vendégbarátság, vendégjog: Vendégbarátság lehetett két személy, de két község között is, szóbeli vagy írásbeli megállapodás alapján. Az idegen egy-egy polgár vagy egy egész törzs oltalmában állt.

3 Zsidók Roppant vendégszeretőek voltak.
Ünnepek alkalmával idegeneket, főleg szegényeket is meghívtak. Szerettek bőségesen, jól enni.

4 Egyiptom Két személyre szóló asztaloknál ültek.
Előre meghatározott ételeket ettek – Meneus egyiptomi uralkodó vezette be.

5 Görögök Ülésrend, rangsor szigorú betartása.
Tudományról, művészetről beszélgettek. Szerették a zenét, táncot, szépen megírt verseket. Nagy mértékű vendégszeretet – magánházaknál lakomák.

6 Rómaiak Már a nők is részt vehettek a lakomákon.
A lakomák biztosításához egész állat-, és növénytermesztő telepeket tartottak fenn. Sok növényt és gyümölcsöt meghonosí-tottak. Óriási volt a pazarlás.

7 Középkor Nagy szegénység miatt sokan alultápláltak voltak.
A kiváltságosok azonban káprázatos lakomát rendeztek, változatosan étkeztek. Volt olyan lakoma, ahol 48 féle ételt szolgáltak fel.

8

9

10 Magyarország Legrégebbi emlék: Ókor – Dunántúlon postahivatalok – szállás és váltólovak. II. századtól fogadók: hálófülke, étkező, konyha borospince, istálló stb nagy átmenő forgalom. Honfoglalás korában jelentősen fejlődik a konyha- és cukrászművészet.

11 Középkor Magyarországon
1279 – esztergomi fogadó. Fogadók – kezdetben a települések határán helyezkedtek el, aztán beljebb kerültek a lakosság szórakoztatására.

12 Mátyás Király Ugrásszerű fejlődés jellemzi.
1475-ben házasságot kötött, Beatrix kíséretében jó néhány olasz szakács és cukrász is érkezett Magyarországra, jóvoltukból a magyar konyha az olasz szakácsművészet kifinomult módszereivel gazdagodott.

13 Levesek és mártások sokfélesége, erős fűszerezettsége, édeskés íze volt a jellemző.
Sok húst fogyasztottak. Elterjedt a hagyma használata. Több napig tartó evés-ivás jellemezte a korszakot.

14 A 15. század, s ezen belül Mátyás uralkodásának korszaka, a magyar történelemnek és a magyar gasztronómiának is aranykora volt. Ebben az időben alakultak ki a konyhaművészet alapszabályai és ugyancsak ekkor finomult az étkezés valóságos szertartássá. Művészek és mesteremberek készítették a szemet gyönyörködtető, mestermívű étkészleteket és evőeszközöket. A jó szakácsokat tisztelték, becsülték és földbirtokosi rangra emelték az uralkodók. Mindezek a tényezők hozzájárultak ahhoz, hogy a sajátos nemzeti karakterrel rendelkező magyar konyhaművészet kifejlődhessen.

15 Török uralom Kukorica, kávé, dohány megismerése.
Káposztás, rizses ételek készítése. Sok hal, vad, gomba, fűszerféle használata.

16 A törökök elvonulása után főleg német fogadósok és bortermelők települtek be az országba, ez segítette az újjáépítést. Újabb fogadók jöttek létre, azonban még ez is kevés volt a sok utazó elszállásolására.

17 XIX-XX. század Idegenforgalom fellendülése – gőzhajó, vasút megjelenése.

18 1814 – első Duna-parti szálloda – Magyar Király
Később több szálloda épült. Hungária Bristol Ritz

19 Közlekedés fejlődése miatt megjelent a járműveken végzett utasellátás.

20 Cukrászat jelentős fejlődése:
Kugler Henrik - mignon

21 Gerbeaud cukrászda A cukrászdát Kugler Henrik alapította 1858-ban a mai József nádor téren. Gerbeaud Emilt 1882-ben ismerte meg Párizsban, s mivel leszármazottja nem volt, akinek átadhatta volna addigra elhíresült cukrászdája vezetését, két évvel később Budapestre hívta a genfi cukrászcsalád fiát – mint leendő üzlettársat.

22

23

24 A vendéglátás a II. világháború után
A XX. század első felében a vendéglátás magántulajdonban volt. 1945 után a 100 fő feletti, majd a 100 fő alatti vállalkozások is állami tulajdonba kerültek – Megyei vagy Városi Vendéglátó Vállalatok.

25 1957 után több szálloda bekapcsolódott a nemzetközi szállodaláncokhoz.

26 Balaton-parti szállodák épültek.
(Hotel Annabella Balatonfüred, Hunguest Hotel Siófok)

27 80-as években új szállodák épültek: Fórum, Atrium Hyatt, Hotel Thermal stb.
Atrium Hyatt Hotel Thermal Margitsziget

28 Privatizáció 1989-es rendszerváltást követően az állam a tulajdonában lévő vendéglátó egységeket magántulajdonba adta. Cél: Gyorsuljon a tőkeáramlás. A piachoz jobban alkalmazkodó egységek jöjjenek létre. A piaci szereplők száma növekedjen, a verseny erősödjön.


Letölteni ppt "A vendéglátás története"

Hasonló előadás


Google Hirdetések