Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A GÖRÉNY Mustela putorius furo.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A GÖRÉNY Mustela putorius furo."— Előadás másolata:

1 A GÖRÉNY Mustela putorius furo

2 A mai vadászgörényt vadon élő görényfajok keresztezéséből alakították ki.
Menyétféle ragadozó, melyet az ember évezredek alatt formált igényei szerint. Ősi jellegét sosem veszítette el, mivel gyakran frissítették vérvonalát vad egyedekkel. Mára sokféle színben és méretben létezik és megjelentek a hosszúszőrű egyedek is.

3 HOBBITARTÁS Prémgörény: vadas színű, pehelyszőrzete fehér, vérmérséklete nyugodtabb. Hobbigörény: könnyen szocializálódó, sokféle színű és mintázatú. Vadászgörény: vadászati célra, valódi vadászvérvonalú állat alkalmas.

4 Vadon élő társaik rágcsálókkal, tojásokkal, madarakkal táplálkoznak, de megeszik a kétéltűeket, rovarokat, csúszómászókat is. Hallásuk, szaglásuk kitűnő, viszont látásuk gyenge, csak a pirost szint ismerik fel. Testsúly: hímek g között nőstény g között Télre ez változhat akár 30%-al is.

5 BÜDÖS VAGY NEM BÜDÖS? Gyakori tévhit, hogy a görény büdös, ezért el kell távolítani a bűzmirigyeit. Ezekkel ő csak védekezik, ha megijesztik. Emberrel élő görény sohasem használja fegyvereit. Kicsi korban előfordulhat ilyen baleset, ha a kölyök megijed, de egy szellőztetéssel elillan a szag. Jellegzetes pézsmaillatuk nem büdös.

6 LÁNY VAGY FIÚ? A nőstények kisebbek. Hátrányuk, hogy ha nem pároztatjuk, muszáj ivartalanítani, mert túltüzelésre hajlamosak és ebbe bele is pusztulhatnak. Tüzeléskor pérájuk megduzzad, vérbővé válik, és viselkedésük is megváltozik (félrecsapott farok, túlzott nyugtalanság).

7 A hímek nagyobb méretűek
A hímek nagyobb méretűek. Hátrányuk, hogy párzási időszakban szaguk erőteljesebbé válik, mivel mindenütt szagnyomokat hagynak, vizeletükkel jelölgetnek. Lakásban tartásnál érdemes ivartalanítani kedvencünket. Nyugodtabbá és szagtalanná válik.

8 NEVELÉS A görény ivara nincs befolyással az állat szelídíthetőségére, ez csak a gazda törődésén múlik. A görény okos állat, épp ezért unatkozhat. Lássuk el őt játékokkal, esetleg csövekkel. A legfontosabb, hogy mi játszunk vele. Könnyen összeszokik kutyával, macskával, de rágcsálókkal ne próbálkozzunk, előbb-utóbb zsákmány lesz belőlük.

9 Kezdetben minden görénykölyök harap
Kezdetben minden görénykölyök harap. Mindent megkóstol, ehető-e, és játékból is rákap a kezünkre, esetleg lábujjunkra. Harapáskor megharapott ujjunkkal nyomjuk le a nyelvét, ami elég kellemetlen neki, vagy zárjuk össze a száját és rázzuk meg a fejét, és mondjuk neki a tiltó szót (pl. nem). Javasolják az orrára pöckölést, ezzel azért óvatosan.

10 Görényünk szelídsége és kezelhetősége csak rajtunk múlik
Görényünk szelídsége és kezelhetősége csak rajtunk múlik. Sokat és következetesen kell vele foglalkozni. Az első három hónap a legfontosabb a kölyök életében és a velünk kialakított kapcsolatában. Többen is foglalkozzanak vele, mert hajlamos egygazdássá válni, és másokat nem fogad később el.

11 Alomra szoktatásnál kezdetben több helyre is rakjuk almot, mert eleinte nehezen találja meg a kölyök. Érdemes egy kis ürüléket tenni az alomra, mert a szag is odavezeti őt, és később is oda fog üríteni. Hamar megtanulja a nevét (főleg, ha összekötjük az élelemmel). A hámot eleinte a lakásban tegyük fel rövidebb időre, amíg megszokja.

12 HOL LEGYEN A HELYE? Udvaron, kertben elszállásolhatjuk fedett ketrecben, szélvédett, árnyékos helyen, de érje nap kora reggel vagy késő délután. Télre szigetelt (rongyokkal bélelt) alvóláda (30x40x30), ahol a kemény teleket is kibírja. Mivel szeret ásni, alul is be kell zárni deszkával vagy ráccsal.

13 Lakásban is tarthatjuk, hiszen alomra szoktatható
Lakásban is tarthatjuk, hiszen alomra szoktatható. De szükséges azért ketrec is, hogy kedvencünk ne adja el a lakást, amíg nem vagyunk otthon. Legalább félnégyzet-méteres járófelülete legyen, és rakhatunk be neki függőágyat is alvóláda helyett. Almosládát is tegyünk a ketrecbe.

14 Táplálkozás Nem azt eszi, amit mi!!! A fűszer tilos!!!
Tápláléka 70%-a hús (szárnyasok, nyúl- és vadhús), belsőségek (de a májjal vigyázzunk, hetente csak 1-2-szer keveset), marha és sertéshúst csak konzervesen adjuk, vagy jól megfőzve. Kaphat élő zsákmányt is (egér, patkány, naposcsibe). Hal 5-10%-ban adható, akár nyersen, akár párolva, és hetente 1-2szer tojást is keverjük az ételéhez.

15 ÉS AMI NEM HÚS? Zöldségféléket mindig főzve adjuk, fűszerezés nélkül: krumpli, rizs, sárga- és fehérrépa stb. Gyümölcsöket adhatjuk nyersen, mindent amit elfogad, KIVÉVE a citrusfélék (citrom, narancs, ananász, mandarin, grapefruit).

16 ÉS AMI NEM HÚS? Tejterméket naponta csak egyszer ehet (túró, joghurt, tejföl). Tejet csak felesvízzel keverve vagy laktózmenteset, de készíthetünk tejporból is. Csak tápon ne tartsuk görényünket, de kiegészíthetjük vele az étrendjét (macska- vagy görénytáp). Jó hatással van rájuk a méz. Hetente 2-3-szor adhatunk az ételükhöz keverve.

17 MENNYIT EGYEN? Az elválasztott kölyök előtt mindig legyen étel, mivel többet esznek eleinte, mint a felnőttek. 4-5 hónapos korukig annyit egyenek, ami beléjük fér. Naponta legalább háromszor, aztán később elég a napi 1-2-szeri etetés. Egy felnőtt görény napi tápanyag szükséglete g. Mindig ugyanabban az időpontban etessük, friss vize mindig legyen. Legjobb a golyós önitató.

18 ÁPOLÁS Körömvágás mindig az élő rész előtt kb. 2 mm-rel történjen.
A fekvőhelyét ellenőrizzük, mert szeret dugdosni, ne rothadjon meg a hús. Macskaalom használata elveszi az ürülék szagát. Rendszeresen takarítsuk, mert szereti a tisztaságot.

19 FÜRÖDJÖN VAGY NE? Szereti a vizet. Adjunk lehetőséget neki a pancsolásra. A „kényszerfürdőt” már kevésbé élvezi. Macskasampont használjunk és ne túl gyakran.

20 BETEGSÉGEK A görényeket is be kell oltatni veszettség ellen, de érdemes a kombináltat választani, amely tartalmazza a veszettségi oltás mellett a parvo- és szopornyica elleni szérumot is. Hajlamosak a férgesedésre is, félévente ajánlott féreghajtózni (pasztával a legjobb). Fülatkát is elkaphat, ilyenkor orvoshoz kell vinni. Hiányos tápláláskor előfordulhat kopaszodás. Ilyenkor erre egy olajkészítmény a legjobb, amit nagyon szeretnek a görik. De azért kérjük ki az orvos tanácsát (pl. ivartalanított lányoknál a kopaszodás komolyabb problémákat is jelezhet). Hihetetlennek tűnik, de a görények elkaphatják tőlünk az influenzát.

21 U.I. Remélem görénykéd sok örömöt szerez Neked és családodnak.
Felmerülő kérdések esetén hívj fel bátran, amiben tudok segítek. Bányász Kriszta Telefon:


Letölteni ppt "A GÖRÉNY Mustela putorius furo."

Hasonló előadás


Google Hirdetések