Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A GÖRÉNY Mustela putorius furo. A mai vadászgörényt vadon él ő görényfajok keresztezéséb ő l alakították ki. Menyétféle ragadozó, melyet az ember évezredek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A GÖRÉNY Mustela putorius furo. A mai vadászgörényt vadon él ő görényfajok keresztezéséb ő l alakították ki. Menyétféle ragadozó, melyet az ember évezredek."— Előadás másolata:

1 A GÖRÉNY Mustela putorius furo

2 A mai vadászgörényt vadon él ő görényfajok keresztezéséb ő l alakították ki. Menyétféle ragadozó, melyet az ember évezredek alatt formált igényei szerint. Ő si jellegét sosem veszítette el, mivel gyakran frissítették vérvonalát vad egyedekkel. Mára sokféle színben és méretben létezik és megjelentek a hosszúsz ő r ű egyedek is.

3 HOBBITARTÁS Prémgörény: vadas szín ű, pehelysz ő rzete fehér, vérmérséklete nyugodtabb. Prémgörény: vadas szín ű, pehelysz ő rzete fehér, vérmérséklete nyugodtabb. Hobbigörény: könnyen szocializálódó, sokféle szín ű és mintázatú. Hobbigörény: könnyen szocializálódó, sokféle szín ű és mintázatú. Vadászgörény: vadászati célra, valódi vadászvérvonalú állat alkalmas. Vadászgörény: vadászati célra, valódi vadászvérvonalú állat alkalmas.

4 Vadon él ő társaik rágcsálókkal, tojásokkal, madarakkal táplálkoznak, de megeszik a kétélt ű eket, rovarokat, csúszómászókat is. Hallásuk, szaglásuk kit ű n ő, viszont látásuk gyenge, csak a pirost szint ismerik fel. Testsúly: hímek 1000-2000 g között n ő stény 600-1000 g között Télre ez változhat akár 30%-al is.

5 BÜDÖS VAGY NEM BÜDÖS? Gyakori tévhit, hogy a görény büdös, ezért el kell távolítani a b ű zmirigyeit. Ezekkel ő csak védekezik, ha megijesztik. Emberrel él ő görény sohasem használja fegyvereit. Kicsi korban el ő fordulhat ilyen baleset, ha a kölyök megijed, de egy szell ő ztetéssel elillan a szag. Jellegzetes pézsmaillatuk nem büdös.

6 LÁNY VAGY FIÚ? A n ő stények kisebbek. Hátrányuk, hogy ha nem pároztatjuk, muszáj ivartalanítani, mert túltüzelésre hajlamosak és ebbe bele is pusztulhatnak. Tüzeléskor pérájuk megduzzad, vérb ő vé válik, és viselkedésük is megváltozik (félrecsapott farok, túlzott nyugtalanság). A n ő stények kisebbek. Hátrányuk, hogy ha nem pároztatjuk, muszáj ivartalanítani, mert túltüzelésre hajlamosak és ebbe bele is pusztulhatnak. Tüzeléskor pérájuk megduzzad, vérb ő vé válik, és viselkedésük is megváltozik (félrecsapott farok, túlzott nyugtalanság).

7 A hímek nagyobb méret ű ek. Hátrányuk, hogy párzási id ő szakban szaguk er ő teljesebbé válik, mivel mindenütt szagnyomokat hagynak, vizeletükkel jelölgetnek. Lakásban tartásnál érdemes ivartalanítani kedvencünket. Nyugodtabbá és szagtalanná válik. A hímek nagyobb méret ű ek. Hátrányuk, hogy párzási id ő szakban szaguk er ő teljesebbé válik, mivel mindenütt szagnyomokat hagynak, vizeletükkel jelölgetnek. Lakásban tartásnál érdemes ivartalanítani kedvencünket. Nyugodtabbá és szagtalanná válik.

8 NEVELÉS A görény ivara nincs befolyással az állat szelídíthet ő ségére, ez csak a gazda tör ő désén múlik. A görény ivara nincs befolyással az állat szelídíthet ő ségére, ez csak a gazda tör ő désén múlik. A görény okos állat, épp ezért unatkozhat. Lássuk el ő t játékokkal, esetleg csövekkel. A görény okos állat, épp ezért unatkozhat. Lássuk el ő t játékokkal, esetleg csövekkel. A legfontosabb, hogy mi játszunk vele. A legfontosabb, hogy mi játszunk vele. Könnyen összeszokik kutyával, macskával, de rágcsálókkal ne próbálkozzunk, el ő bb-utóbb zsákmány lesz bel ő lük. Könnyen összeszokik kutyával, macskával, de rágcsálókkal ne próbálkozzunk, el ő bb-utóbb zsákmány lesz bel ő lük.

9 Kezdetben minden görénykölyök harap. Mindent megkóstol, ehet ő -e, és játékból is rákap a kezünkre, esetleg lábujjunkra. Harapáskor megharapott ujjunkkal nyomjuk le a nyelvét, ami elég kellemetlen neki, vagy zárjuk össze a száját és rázzuk meg a fejét, és mondjuk neki a tiltó szót (pl. nem). Javasolják az orrára pöckölést, ezzel azért óvatosan. Kezdetben minden görénykölyök harap. Mindent megkóstol, ehet ő -e, és játékból is rákap a kezünkre, esetleg lábujjunkra. Harapáskor megharapott ujjunkkal nyomjuk le a nyelvét, ami elég kellemetlen neki, vagy zárjuk össze a száját és rázzuk meg a fejét, és mondjuk neki a tiltó szót (pl. nem). Javasolják az orrára pöckölést, ezzel azért óvatosan.

10 Görényünk szelídsége és kezelhet ő sége csak rajtunk múlik. Sokat és következetesen kell vele foglalkozni. Az els ő három hónap a legfontosabb a kölyök életében és a velünk kialakított kapcsolatában. Görényünk szelídsége és kezelhet ő sége csak rajtunk múlik. Sokat és következetesen kell vele foglalkozni. Az els ő három hónap a legfontosabb a kölyök életében és a velünk kialakított kapcsolatában. Többen is foglalkozzanak vele, mert hajlamos egygazdássá válni, és másokat nem fogad kés ő bb el. Többen is foglalkozzanak vele, mert hajlamos egygazdássá válni, és másokat nem fogad kés ő bb el.

11 Alomra szoktatásnál kezdetben több helyre is rakjuk almot, mert eleinte nehezen találja meg a kölyök. Érdemes egy kis ürüléket tenni az alomra, mert a szag is odavezeti ő t, és kés ő bb is oda fog üríteni. Alomra szoktatásnál kezdetben több helyre is rakjuk almot, mert eleinte nehezen találja meg a kölyök. Érdemes egy kis ürüléket tenni az alomra, mert a szag is odavezeti ő t, és kés ő bb is oda fog üríteni. Hamar megtanulja a nevét (f ő leg, ha összekötjük az élelemmel). Hamar megtanulja a nevét (f ő leg, ha összekötjük az élelemmel). A hámot eleinte a lakásban tegyük fel rövidebb id ő re, amíg megszokja. A hámot eleinte a lakásban tegyük fel rövidebb id ő re, amíg megszokja.

12 HOL LEGYEN A HELYE? Udvaron, kertben elszállásolhatjuk fedett ketrecben, szélvédett, árnyékos helyen, de érje nap kora reggel vagy kés ő délután. Télre szigetelt (rongyokkal bélelt) alvóláda (30x40x30), ahol a kemény teleket is kibírja. Mivel szeret ásni, alul is be kell zárni deszkával vagy ráccsal. Udvaron, kertben elszállásolhatjuk fedett ketrecben, szélvédett, árnyékos helyen, de érje nap kora reggel vagy kés ő délután. Télre szigetelt (rongyokkal bélelt) alvóláda (30x40x30), ahol a kemény teleket is kibírja. Mivel szeret ásni, alul is be kell zárni deszkával vagy ráccsal.

13 Lakásban is tarthatjuk, hiszen alomra szoktatható. De szükséges azért ketrec is, hogy kedvencünk ne adja el a lakást, amíg nem vagyunk otthon. Legalább félnégyzet- méteres járófelülete legyen, és rakhatunk be neki függ ő ágyat is alvóláda helyett. Almosládát is tegyünk a ketrecbe. Lakásban is tarthatjuk, hiszen alomra szoktatható. De szükséges azért ketrec is, hogy kedvencünk ne adja el a lakást, amíg nem vagyunk otthon. Legalább félnégyzet- méteres járófelülete legyen, és rakhatunk be neki függ ő ágyat is alvóláda helyett. Almosládát is tegyünk a ketrecbe.

14 Táplálkozás Nem azt eszi, amit mi!!! A f ű szer tilos!!! Nem azt eszi, amit mi!!! A f ű szer tilos!!! Tápláléka 70%-a hús (szárnyasok, nyúl- és vadhús), bels ő ségek (de a májjal vigyázzunk, hetente csak 1-2-szer keveset), marha és sertéshúst csak konzervesen adjuk, vagy jól megf ő zve. Kaphat él ő zsákmányt is (egér, patkány, naposcsibe). Hal 5-10%-ban adható, akár nyersen, akár párolva, és hetente 1-2szer tojást is keverjük az ételéhez. Tápláléka 70%-a hús (szárnyasok, nyúl- és vadhús), bels ő ségek (de a májjal vigyázzunk, hetente csak 1-2-szer keveset), marha és sertéshúst csak konzervesen adjuk, vagy jól megf ő zve. Kaphat él ő zsákmányt is (egér, patkány, naposcsibe). Hal 5-10%-ban adható, akár nyersen, akár párolva, és hetente 1-2szer tojást is keverjük az ételéhez.

15 ÉS AMI NEM HÚS? Zöldségféléket mindig f ő zve adjuk, f ű szerezés nélkül: krumpli, rizs, sárga- és fehérrépa stb. Zöldségféléket mindig f ő zve adjuk, f ű szerezés nélkül: krumpli, rizs, sárga- és fehérrépa stb. Gyümölcsöket adhatjuk nyersen, mindent amit elfogad, KIVÉVE a citrusfélék (citrom, narancs, ananász, mandarin, grapefruit). Gyümölcsöket adhatjuk nyersen, mindent amit elfogad, KIVÉVE a citrusfélék (citrom, narancs, ananász, mandarin, grapefruit).

16 ÉS AMI NEM HÚS? Tejterméket naponta csak egyszer ehet (túró, joghurt, tejföl). Tejet csak felesvízzel keverve vagy laktózmenteset, de készíthetünk tejporból is. Tejterméket naponta csak egyszer ehet (túró, joghurt, tejföl). Tejet csak felesvízzel keverve vagy laktózmenteset, de készíthetünk tejporból is. Csak tápon ne tartsuk görényünket, de kiegészíthetjük vele az étrendjét (macska- vagy görénytáp). Csak tápon ne tartsuk görényünket, de kiegészíthetjük vele az étrendjét (macska- vagy görénytáp). Jó hatással van rájuk a méz. Hetente 2-3- szor adhatunk az ételükhöz keverve. Jó hatással van rájuk a méz. Hetente 2-3- szor adhatunk az ételükhöz keverve.

17 MENNYIT EGYEN? Az elválasztott kölyök el ő tt mindig legyen étel, mivel többet esznek eleinte, mint a feln ő ttek. 4-5 hónapos korukig annyit egyenek, ami beléjük fér. Naponta legalább háromszor, aztán kés ő bb elég a napi 1-2-szeri etetés. Az elválasztott kölyök el ő tt mindig legyen étel, mivel többet esznek eleinte, mint a feln ő ttek. 4-5 hónapos korukig annyit egyenek, ami beléjük fér. Naponta legalább háromszor, aztán kés ő bb elég a napi 1-2-szeri etetés. Egy feln ő tt görény napi tápanyag szükséglete 100-200 g. Mindig ugyanabban az id ő pontban etessük, friss vize mindig legyen. Legjobb a golyós önitató. Egy feln ő tt görény napi tápanyag szükséglete 100-200 g. Mindig ugyanabban az id ő pontban etessük, friss vize mindig legyen. Legjobb a golyós önitató.

18 ÁPOLÁS ÁPOLÁS Körömvágás mindig az él ő rész el ő tt kb. 2 mm- rel történjen. Körömvágás mindig az él ő rész el ő tt kb. 2 mm- rel történjen. A fekv ő helyét ellen ő rizzük, mert szeret dugdosni, ne rothadjon meg a hús. A fekv ő helyét ellen ő rizzük, mert szeret dugdosni, ne rothadjon meg a hús. Macskaalom használata elveszi az ürülék szagát. Rendszeresen takarítsuk, mert szereti a tisztaságot. Macskaalom használata elveszi az ürülék szagát. Rendszeresen takarítsuk, mert szereti a tisztaságot.

19 FÜRÖDJÖN VAGY NE? Szereti a vizet. Adjunk lehet ő séget neki a pancsolásra. Szereti a vizet. Adjunk lehet ő séget neki a pancsolásra. A „kényszerfürd ő t” már kevésbé élvezi. Macskasampont használjunk és ne túl gyakran. A „kényszerfürd ő t” már kevésbé élvezi. Macskasampont használjunk és ne túl gyakran.

20 BETEGSÉGEK A görényeket is be kell oltatni veszettség ellen, de érdemes a kombináltat választani, amely tartalmazza a veszettségi oltás mellett a parvo- és szopornyica elleni szérumot is. A görényeket is be kell oltatni veszettség ellen, de érdemes a kombináltat választani, amely tartalmazza a veszettségi oltás mellett a parvo- és szopornyica elleni szérumot is. Hajlamosak a férgesedésre is, félévente ajánlott féreghajtózni (pasztával a legjobb). Hajlamosak a férgesedésre is, félévente ajánlott féreghajtózni (pasztával a legjobb). Fülatkát is elkaphat, ilyenkor orvoshoz kell vinni. Fülatkát is elkaphat, ilyenkor orvoshoz kell vinni. Hiányos tápláláskor el ő fordulhat kopaszodás. Ilyenkor erre egy olajkészítmény a legjobb, amit nagyon szeretnek a görik. De azért kérjük ki az orvos tanácsát (pl. ivartalanított lányoknál a kopaszodás komolyabb problémákat is jelezhet). Hiányos tápláláskor el ő fordulhat kopaszodás. Ilyenkor erre egy olajkészítmény a legjobb, amit nagyon szeretnek a görik. De azért kérjük ki az orvos tanácsát (pl. ivartalanított lányoknál a kopaszodás komolyabb problémákat is jelezhet). Hihetetlennek t ű nik, de a görények elkaphatják t ő lünk az influenzát. Hihetetlennek t ű nik, de a görények elkaphatják t ő lünk az influenzát.

21 U.I. Remélem görénykéd sok örömöt szerez Neked és családodnak. Felmerül ő kérdések esetén hívj fel bátran, amiben tudok segítek. Bányász Kriszta Telefon: 06 20 958 8606


Letölteni ppt "A GÖRÉNY Mustela putorius furo. A mai vadászgörényt vadon él ő görényfajok keresztezéséb ő l alakították ki. Menyétféle ragadozó, melyet az ember évezredek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések