Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

JOGELLENESEN KÜLFÖLDRE VITT GYEREKEK

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "JOGELLENESEN KÜLFÖLDRE VITT GYEREKEK"— Előadás másolata:

1 JOGELLENESEN KÜLFÖLDRE VITT GYEREKEK
Az interprofesszionális megközelítés fontossága a gyermekvédelmi munkában Dr Gyurkó Szilvia JOGELLENESEN KÜLFÖLDRE VITT GYEREKEK Ismerve a program fókuszát: interprofesszionális szociális munka, egy olyan gyermekvédelmi területet kerestem, ahol a legjobban bemutatható a szakmaközi együttműködés nehézségei, ill. A gyakorlati problémák. Gyakorlatilag a gyermekvédelemnek nincs is olyan területe, ahol ne lenne szükség más professziókkal való kooperációra. Ez nagyon jól látszik a gyermekvédelmi törvény struktúráján és az abban foglalt alapelveken is. A jelzőrendszer működése, a szakmai kooperáció (esetkonferencia, esetmegbeszélés) expressis verbis megjelennek ebben a joganyagban. Az együttműködés azonban számos problémával terhelt, hiszen a kompetenciahatárok tisztázatlansága és (részben) az ebből következő hatásköri, felelősségi ütközések, az eltérő hangsúlyok, az eltérő cselekvési tér mind-mind arra vezet, hogy a gyermekvédelem bizonyos helyzetekben nagyon együtt akar működni, de nehézségekbe ütközik, máskor viszont be akarják vonni (rángatni) ügyekbe, ahol nem látja a saját szerepét. Szerepzavar adódik ebből, a konkrét ügyek szintjén pedig az ellátatlanságtól a hibás intervenciókon át a túlkompenzált beavatkozásokig számos lehetőség előfordul.

2 Szakmaközi kooperáció
A gyermekvédelmi munka egyik alaptétele – Gyermekvédelmi törvényben is lefektetett Kooperáció – és az együttműködés nehézségei - eltérő hangsúlyok, fókusz - nyelvhasználat - kompetenciák - szerepzavar - közelség / távolság Ellátatlanság intervenciós probl “túlműködés”

3 Jogellenesen külföldre vitt / visszatartott gyermekek ügyei
A gyermek elvitele / visszatartása akkor jogellenes, ha a gyermek szokásos tartózkodási helye szerinti ország joga szerinti, érvényben lévő gyermekelhelyezési (felügyeleti) döntés ellenében viszik el / tartják vissza a gyereket. Nem tud róla a másik szülő (vagy nem egyezett bele) + a gyermek elhelyezésének tartós szándékával viszik el a gyereket Hágai Konvenció / Brüsszel bis2 rendelet / Nemzetközi magánjog Child Focus – Kék Vonal kutatás ( ) Prioritás a jelenlegi EU elnökségben / növekvő ügyszám / problematikus esetkezelés

4 Mehmed Karcsikától - Sebestyénig
“Anya azt mondta, hogy kirándulni megyünk. Bepakoltam a katicás hátizsákomat, és felszálltunk a vonatra. Aztán amikor felébredtem, már Budapesten voltunk. El sem tudtam búcsúzni a barátaimtól.” “Gyakorlatilag visszalopták a gyereket...” “Úgy félt, szorongott, hogy teljesen szétharapdálta a száját. Véres volt körbe, egészen.” “Szeretem a spagettit. De a paprikást is. Kint jobb, melegebb volt. Jó lenne visszamenni.” “Én nem akarok rosszat mondani senkire. Szeretem a szüleimet.”

5 Előzmények – az elvitel okai
Vegyes házasság – külföldre költözés Gyökértelenség, idegen környezet / külső kapcsolatok hiánya Megromlott párkapcsolat / együttélési nehézségek / válás(i) szándék Bántalmazás, erőszak Kapcsolattartási problémák “Én neveltem, én szoptattam az én kicsikémet. Nem értem miért akarja valaki idegen megmondani, hogy hova mehetek vele. Természetes, hogy ő oda jön, ahova én is megyek.”

6 Profilalkotás – a tipikus “elkövető”
Az anya (88%) 31-45 év közötti Nem rendelkezik rendszeres jövedelemmel (háztartásbeli, GYES-GYED, munkanélküli) (40%) Magyar állampolgár Családi kapcsolatai megmaradtak az anyaországban A jogellenesen elvitt gyerek 6 éven aluli (75%) – tipikusan 1 gyermek érintett az elvitellel

7 Különböző megközelítési lehetőségek
Nemzetközi magánjog: főszabály a visszavitel (kérdés, ki dönt az ügyben? Melyik ország bírósága?) Polgári jog: gyermekelhelyezés, szülői felügyeleti jog, kapcsolattartás Büntetőjog: kiskorú veszélyeztetése (kapcsolattartás akadályozása), kiskorú elhelyezésének megváltoztatása Közigazgatási jog: útlevél kiadása, határátlépés, költözés gyermekkel, munkavállalás külföldön, a bírósági ítélet végrehajtásának segítése Konzuli jog (amikor nincs más út vagy ha segítség kell) Gyermekvédelem: ?

8 A gyermekvédelem “szerep-lehetőségei”:
A megelőzésben (kockázati tényezők ismerete + felismerése – a szülő(k) tájékoztatása a lehetőségekről, következményekről) Kockázati tényezők mérséklése (abúzus, erőszak, kapcsolattartási probléma, életvezetési nehézségek, családi krízis) – segítségnyújtás, tájékoztatás, intervenció. A gyermek érdekeinek képviselete! Jogellenes gyermekelvitel esetén a gyermek érdekeinek védelme DE versengő érdekek: jog a mindkét szülővel való kapcsolattartásra – jog az egészséges és háborítatlan fejlődéshez + védelem a veszélyeztető helyzetektől Együttműködés a hatóságokkal (környezettanulmány), a szülők támogatása a gyermek érdekében (kapcsolattartás rendezése, mediáció, stb.) Közreműködés a bírósági határozat végrehajtásában

9 Miért “nehéz” egy jogellenes gyermekelviteli ügy a gyermekvédelem számára?
Alacsony ügyszám (évente 40-50) De bárhol / bármikor előfordulhat A gyermek érdeke összefonódik a szülő érdekével (nehezen szétválasztható) A jogi szabályozás nagyon szigorú, kevés kivétel van a visszavitel- elv alól, a mérlegelés lehetősége csekély (gyakran születik “igazságtalan” döntés) A szakmaközi együttműködés szabályai nem rögzítettek. Hiányzó protokollok, a Központi Hatóság nem szakmai irányító szervezet. A gyermekvédelem szempontjai egyedülállóak az érintett szakmák között (nem értik a “best interest of the child” elvét)

10 Segítése lehetőségek Információ (kék-vonal.hu, Központi Hatóság)
Tudásközpont létrehozása Esettanulmányok készítése- esetmegbeszélések tartása Protokoll a szakmaközi együttműködésre Protokoll a “gyermekbarát eljárásra”


Letölteni ppt "JOGELLENESEN KÜLFÖLDRE VITT GYEREKEK"

Hasonló előadás


Google Hirdetések