Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Járműfenntartás I. I. előadás

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Járműfenntartás I. I. előadás"— Előadás másolata:

1 Járműfenntartás I. I. előadás
Fogalom meghatározások

2 A fenntartás blokksémája:
Járműkarbantartás Főtevékenységek Járműjavítás Járműfelújítás Járműfenntartás Járműselejtezés Melléktevékenységek Járművek bontása Járművek beszerzése

3 A gépjárműfenntartás Az a műszaki gazdasági tevékenység, amely a gépjárművek rendeltetésszerű használatát (üzemeltetését) állandóan biztosítja, tartalmazza az ezzel kapcsolatos karbantartási, javítási, felújítási műveleteket, valamint nyilvántartási, ügyviteli feladatokat. Ezen kívül foglalkozik az elavult vagy elhasználódott gépjárművek, fődarabok selejtezésével, pótlásával.

4 Karbantartás A fenntartásnak az a részfeladata, amely magában foglalja mindazokat a ciklikusan megismétlődő műveleteket, amelyeket el kell végezni a gépkocsik megbízhatóságának és rendeltetésszerű használatának megőrzése érdekében.

5 Karbantartás jellemzői
1, TMK, 2, 90%-os megbízhatóság megkövetelése, 3, preventív műveletsor.

6 Gépkocsi javítás A természetes elhasználódás, sérülés vagy tervezési- és gyártási hibák következtében szükségessé váló, nem egyértelműen meghatározott technológia alapján végzett műszaki beavatkozás, a gépjármű üzemképességének helyreállításának érdekében. 1, Nem értéknövelő tevékenység. 2, A végrehajtása szakmai rutinra bízott.

7 Gépjármű felújítás Célja a nagy értékű, vagy nehezen pótolható gépkocsik élettartamának meghosszabbítása olyan mérvű szerkezet- és alkatrész cserével, amelyek a gépkocsik műszaki megbízhatóságát közel eredeti szintre állítják vissza, vagyis a gépkocsi működés szempontjából közel egyenértékű lesz az új gépkocsival.

8 Jellemzője: 1, Teljes szétszerelés, Teljes hiba-felvételezés,
Teljes összeszerelés => Új alkatrész Felújított alkatrész Visszaépíthető alkatrész 2, Rekonstrukciós tevékenység: X ezer kilométer => 30% => felújítás => 85…90%

9 Alkatrész-felújítás Sérült vagy elhasznált alkatrész egészére kiterjedő, olyan tevékenység, amelyet csatlakozó méretek és funkcionális tulajdonságok helyreállítása céljából- a jóváhagyott technológia dokumentáció szerint végezzük és tartalmazza az égész felújítási folyamatra kiterjedő ellenőrzést is. Az alkatrész-felújítás a járműfenntartás szerves része.

10 Alkatrész javítás Olyan tevékenység amely csak az alkatrész egyes területére terjed ki és ezzel az alkatrészt további üzemelésre alkalmassá tesszük. Pl. szelep

11 Mellék tevékenységek Selejtezés Bontás Gépjárművek pótlása

12 Selejtezés Olyan komplex- műszaki- gazdasági tevékenység, melynek során az elhasználódott, szerkezeti egységet, fődarabot vagy járművet műszaki- gazdasági- szempontok miatt az üzemeltetésből kivonják.

13 Műszaki selejt: Közgazdasági selejt:
elhasználódott 0-ra futott gépkocsik gazdaságtalanul üzemeltethető 20%/ év amortizációs kulcs karambol vagy ütközés következtében

14 Bontás Selejtezett vagy egyéb okból pl. karambol a forgalomból végleg kivont járművek és fődarabok szakszerű szétszerelése a használható vagy felújítható alkatrészek kinyerése valamint az anyagok újrahasznosítása céljából. Szalagszerű bontás (szárazra fektetés)

15 Gépjárművek pótlása A forgalmi és műszaki szempontok alapján beszerzésre kerülő új járműveket értjük.


Letölteni ppt "Járműfenntartás I. I. előadás"

Hasonló előadás


Google Hirdetések